3 dingen die je moet weten over een SOA test

okt 19 2022, 10:00 Entertainment
soatest10
Na een wilde stapavond in bed belanden met een wildvreemde. Het kan zomaar gebeuren. En dan geen rubbertje bij je hebben. Dat is echt keihard balen. Houd het je tegen of kijk je haar even goed in de ogen en vertrouw je erop dat ze niks mankeert? Als je voor dat laatste kiest, kan het zijn dat je achteraf toch een beetje spijt krijgt. Of jeuk aan je eikel. Dan is het toch maar beter om het zekere voor het onzekere te nemen en een testje te doen. Die zelftests zijn tegenwoordig toch waterdicht? Wij hebben drie dingen voor je op een rijtje gezet die je moet weten over een SOA test door middel van zelfafname.

1. Wat is een SOA test?

Laten we beginnen met een kleine theorieles, want was is een SOA-zelftest nou eigenlijk? Zoals het woord al zegt, is het een test die je zelf uitvoert. Dat klinkt simpel en vooral handig, maar het is iets ingewikkelder dan dat. Je koopt en doet de test dus zelf, maar we maken wel onderscheid tussen verschillende soorten zelftests en hun betrouwbaarheid.
Er bestaan twee soorten. Bij de ene zelftest kun je de uitslag meteen aflezen en bij de ander moet de test opgestuurd worden naar een lab. Dat is een kleine moeite en zo gepiept met de bijgeleverde retourenvelop.
De test waarbij je de uitslag direct te zien krijgt, is niet betrouwbaar. De test waarbij je de uitslag via het laboratorium krijgt, is wel betrouwbaar. Let dus bij het kopen van een soa-thuistest goed op welke variant je kiest. Neem dit op als een advies van je grote broer en kies voor de lab-variant.
De uitslag van de test die naar het lab wordt gestuurd, duurt enkele dagen. Je verliest geen anonimiteit bij het laboratorium. Zij kunnen namelijk jouw naam niet zien en de uitslag wordt ook niet opgeslagen. Je ontvangt de uitslag per mail of SMS, afhankelijk van jouw voorkeuren. Wel zo chill, toch?

2. SOA check

Voordat je kunt gaan testen, is het goed om de SOA check te doen. Deze vind je online en geeft jou informatie over op welke Soa’s je moet testen. De SOA test kijkt namelijk naar de meest voorkomende varianten, zoals chlamydia . Het kan natuurlijk zo zijn dat dit voor jou niet de ideale oplossing is en je wat anders aan je reet hebt hangen. Dat schotelt deze check ook voor als je de vragen eerlijk beantwoordt.
Daarbij is het ook belangrijk om even te checken wat de incubatietijd is van de SOA. Hier zitten namelijk per variant verschillen in. Het duurt even voordat de infectie daadwerkelijk te zien is via een test. Lees dat dus even goed door.

3. Akelige wattenstaafjes zijn verleden tijd

Misschien heb je ooit al eens meegemaakt dat je bent getipt door een bedpartner om even een testje te laten doen bij de GGD. Menig man krimpt ineen bij de herinnering aan hoe er vroeger werd getest. Je weet wel, zo’n wattenstaafje in je jonge heer. Geen pretje. We zullen er verder niet al te veel woorden aan vuil maken en gelijk met het goede nieuws komen. Dit is verleden tijd! Dankzij nieuwe medische ontwikkelingen is het tegenwoordig mogelijk om met het opvangen van wat ochtendurine de klus te klaren. Makkelijker dan dat wordt het niet.

Uitslag

Als de uitslag binnen is en negatief is, dan is dat natuurlijk goed nieuws. Vanzelfsprekend dat je dan geen stappen hoeft te ondernemen. Of een koude rakker opentrekken en de stress weg laten vloeien. Dat kan uiteraard wel.
Als de test positief is, dan moet je uiteraard wel vervolgstappen nemen. Behandelen is vaak gemakkelijk en snel. Een antibiotica-kuurtje is bij veel Soa’s de oplossing. Daarvoor kun je bij de huisarts terecht. Ook is het belangrijk dat je anderen waarschuwt. Dat kan spannend zijn, daarom kun je er ook voor kiezen om dit anoniem te doen of het door iemand anders laten doen. Je hebt ‘m er tenslotte zelf ingestoken dus je moet wel je verantwoordelijkheid nemen. Wil je snel, anoniem en betrouwbaar jezelf laten testen? Bestel een test via soazelftester.nl .
Delen met
Ook interessant