De expert legt uit: vijf tips om je smartphone beter te beveiligen

26 feb 2020, 9:54 Entertainment
iphone 410311 1280
Of we het nu leuk vinden of niet, een groot deel van ons leven zit opgeslagen in de smartphone: foto’s van jezelf, je vrienden en familie. Betalen doen we meer en meer met een app en het koud zweet breekt uit bij de gedachte dat onze smartphone het plots zou begeven. Hoe we een laptop of desktop moeten beschermen tegen aanvallen van cybercriminelen weten we ondertussen goed maar als het gaat over het beveiligen van de smartphone is dat bij de meeste Nederlanders beperkt tot het invoeren van een code om de mobiel te ontgrendelen. Nochtans slagen hackers er vaker in om via phishing berichten toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens. Met onderstaande tips van de expert voorkom je dat jouw smartphone het slachtoffer wordt.

Een antivirus geldt niet alleen voor computers

Een smartphone is meer een computer dan een telefoon. Waarom zou je deze niet beveiligen met een antivirus app? De meeste grote merken die antivirusprogramma’s verkopen, doen dit zowel voor pc als voor mobiel. Vaak kan je voor een aanvaardbare prijs zowel je smartphone, tablet als laptop beschermen. Maak daar gebruik van. Vorig jaar nog kwam de Consumentenbond na onderzoek tot de conclusie dat Android-telefoons slecht beveiligd waren tegen foute apps en phishing. De Consumentenbond raadt aan om de betaalde versie van Eset te installeren.

Updates van fabrikanten zijn broodnodig

De updates van je iPhone halen vaak het nieuws omdat ze het uitzicht van de berichten wijzigen of een icoontje veranderen. Jammer genoeg moest Apple ook toegeven dat haar updates sommige smartphones vertraagden en de batterij sneller moest opgeladen worden. Gebruikers staan nu wantrouwig tegenover updates. Nochtans is de belangrijkste functie de smartphone beter te wapenen tegen nieuwe virussen die elkaar razendsnel opvolgen. De updates van de fabrikant zijn nu eenmaal broodnodig, lege batterij of niet. Als de updates verouderde smartphones niet meer ondersteunen, koop je beter een nieuwe.

Wees voorzichtig met publiek hotspots

Gratis wifi op de metro, de luchthaven of in de snackbar. Handig, dat bespaart weer data maar wees er toch voorzichtig mee. Deze hotspots zijn meestal niet beveiligd. Andere gebruikers kunnen jouw gegevens kopiëren zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Door een vpn verbinding te installeren zijn uw privé-gegevens wel beschermd. Met VPN of Virtual Private Network wordt een soort tunnel gecreëerd tussen de apparaten en het internet. Zo kan je zelfs op onbeveiligde hotspots foto’s versturen zonder dat anderen meekijken.

Kijk uit voor phishing berichten op je smartphone

Cybercriminelen versturen virussen via sms en Whatsapp. Je ontvangt een bericht van een contactpersoon met daarin een link. Vaak bieden die berichten voordelen aan die te mooi om waar zijn zoals gratis tickets voor de Efteling . Klik je op de link dan wordt er gevraagd persoonsgegevens in te vullen en zal het phishing bericht verstuurd worden naar al jouw contacten. Andere berichten vragen dan weer naar je pincode en bankrekeningnummer om een zogezegd probleem met je smartphone of je bankrekening op te lossen. Vooral Android stelt teleur in de bescherming tegen phishing. Verwijder onmiddellijk dergelijke berichten.

Lees wat je een app allemaal toestaat

Je downloadt een app omdat je die nodig hebt om iets te maken, te lezen… Je bent erop gebrand om de tool te gebruiken en klikt snel op ‘ok’ als er een lange tekst over privacy verschijnt. De makers van de app weten dat en vragen bijvoorbeeld inzage in je telefoonboek en contacten terwijl dat helemaal niet nodig is. Je zal dezelfde app even goed kunnen gebruiken als je deze automatische toelating verwijdert, maar je moet wel de moeite doen om er even naar te kijken en het balkje naar ‘nee’ te schuiven.

Delen met
Ook interessant