Ruud Gullit over FIFA, zijn eigen ‘poppetje’ en een jantje krijgen

02 mrt 2021, 17:00 Entertainment
team gullit team1 banner

Stel je eens voor, je bent een jochie van 14 en je hobby is FIFA spelen. Je bent vele uren in je kamer te vinden en racet de Weekend League door met winst na winst. Op verzoek van je vrienden meld je je aan voor een professioneel FIFA-toernooi. Je eerste tegenstander wordt bekend: Levi de Weerd van Team Gullit. Moet wel een hele grote Gullit-fan zijn, denk je. Wanneer je op het toernooi aankomt zie je Ruud Gullit zelf in het publiek zitten! Blijkt dat je gewoon tegen een e-sporter uit de officiële FIFA-academie van de oud-prof moet spelen. We belden met the legend himself en hadden het over zijn talenten, favoriete FIFA-spelers en of hij zelf wel eens een jantje heeft gekregen.

Ruud Gullit

Dat potje tegen Levi de Weerd ga je overigens verliezen. Team Gullit staat namelijk bekend als één van de beste onafhankelijke academies van de e-sportwereld. Ruud legt uit hoe hij als voetballer in dit wereldje is gerold: “Een vriend van me, Schalk Stalman, bracht me in aanraking met de videogame. Hij is er helemaal wild van en nam me mee naar een wereldkampioenschap. Kwamen we aan in een groot theater wat helemaal stampvol zat. Toen ik hoorde hoeveel mensen er meededen viel mijn mond open. Zeven miljoen spelers deden mee! Ik was echt verbaasd over hoe professioneel alles was geregeld. Zo waren er ook jongens van Ajax aanwezig, e-sporters van de Amsterdamse club. Deze jongens kwamen ook compleet in pak aan bij het toernooi. In die zin leek het gewoon op een echte voetbalwedstrijd.” Op dat moment begon bij Ruud het besef te komen hoe serieus de hele FIFA en e-sport wereld eigenlijk is. “De jongen die uiteindelijk het WK won, Gorilla, had gewoon een manager, fysio en een trainer bij zich. Ik wist niet wat ik zag, het was echt een eyeopener voor me.”

team gullit ruud gullit
Foto: Team Gullit

225.000 euro

Op de vraag of hij het niet raar vindt dat er zoveel tijd en geld in een videospel zit, reageert Ruud resoluut: “Het is gewoon dé manier om de jeugd te bereiken. Ik heb zelf ook jongens van 19 en 21, die spelen het ook elke dag. Ik moet gewoon met mijn tijd meegaan. Er gaan miljoenen op in het spelletje, stadions die worden uitverkocht. Je kan het moeilijk niet serieus nemen. Die Gorilla kreeg als winnaar ook even 225.000 euro mee, hè? Daarnaast is het ook zeker niet makkelijk. Als FIFA-speler ben je speler, manager en coach ineen.” Toch betreurt hij dat de pleintjes op straat niet zoveel meer worden gebruikt als vroeger. “Het is jammer, het kon ook FIFA én straatvoetbal zijn. De jeugd van tegenwoordig heeft gewoon veel meer om handen nu.”

k2a0892 scaled
Foto: Team Gullit

Beste poppetje

Voor de FIFA-spelers onder ons is het geen geheim dat de virtuele Ruud Gullit een van de beste voetballers van het spel is. Zet die man in je team en de tegenstander kan inpakken. Dat was hem zelf ook niet ontgaan: “Via mijn kinderen had ik al begrepen dat mijn poppetje een van de beste poppetjes in het spel is. Toen ik bij het wereldkampioenschap aanwezig was, heb ik ook de finale gekeken. Wat bleek: ik deed met beide teams mee. Vanaf dat moment ben ik gaan brainstormen met Schalk hoe we hier iets mee konden doen.” Of Ruud ook een verklaring had waarom hij zijn personage zo goed is in het spel? “Dat is het voordeel van op meerdere plekken gespeeld te hebben. Mij kun je overal neerzetten.”

Studie eerst

Uiteindelijk richtte Ruud in samenwerking met Schalk en Triple in 2018 de eerste onafhankelijke FIFA academie op, waarmee ze aanstormende FIFA-talenten gingen begeleiden in hun prille carrière als e-sporter. Schalk regelt alle zaken rondom de videogame en Ruud is meer van de publiciteit en de promotie, al houdt hij zich daar niet alleen mee bezig: “Ik spreek alle jongens en volg ze op de voet. Daarnaast voorzie ik ze regelmatig van advies. Ook ontmoet ik de ouders en stel duidelijke afspraken. Zo is studie altijd het belangrijkst. Die jongens moeten gewoon hun school afmaken, daarna komt FIFA. Het is grappig want dit soort zaken gaan precies zo bij een echte voetbalclub. Alleen komt niet iedereen naar de club om te gaan trainen, maar gebeurt het gewoon vanuit huis.”

team gullit team2
Foto: Team Gullit

eDivisie

En vanuit huis doen de jongens het goed. Team Gullit geeft ze de kans om als spelers zonder club zich te kunnen ontwikkelen en toch mee te kunnen doen aan toernooien en kampioenschappen. Tegenwoordig is het ook te combineren, zo kan je als speler internationaal voor Team Gullit uitkomen en in de landelijke competitie voor een club spelen. Bij Team Gullit groeien ze in hun ontwikkeling door middel van gameplay-analyses, online feedback en zelfs een gepersonaliseerd trainingsschema. Een voorbeeld hiervan is Dani Visser, die in 2019 namens de Graafschap de eDivisie (de Nederlandse topcompetitie voor e-sporters) won en nu uitkomt voor AZ. Op de website van Team Gullit legt hij uit wat er veranderde nadat hij zich aansloot bij de FIFA academie. “Door een intensieve samenwerking met Team Gullit kreeg ik nieuwe inzichten en merkte ik dat ik beter en beter werd. Dat heeft me veel geholpen. Samen met hen heb ik mijn hele speelstijl omgegooid. De laatste twee jaar was geweldig, met als absoluut hoogtepunt het winnen van de eDivisie. Zonder de wekelijkse coaching sessies was dit nooit gelukt.”, aldus Dani.

Kleedkamerhumor

Toch is de wereld van e-sports bijna niet te vergelijken met de echte voetbalwereld. Zo is de welbekende kleedkamerhumor moeilijk mee te krijgen vanuit je slaapkamer en ook tot veel verhitte opstootjes zal het niet komen op FIFA. Bij de vraag of Ruud het typische voetbalsfeertje niet mist is hij duidelijk: “Dit is een heel andere beleving. Daarnaast denken jullie van buitenaf misschien dat het een stelletje geeks zijn, maar dit zijn gewoon heel grappige jongens met allemaal een eigen karakter. De tijd dat videogames alleen door nerds wordt gespeeld is voorbij, tegenwoordig doet iedereen het.”

k2a0892 1 scaled
Foto: Team Gullit

Eusébio

Een gecombineerde functie als trainer/speler zoals in zijn Chelsea tijd lijkt er helaas niet in te zitten bij Team Gullit. “Nee, ik kan er zelf echt geen hout van. Maar ik vind het wel leuk om te kijken. Tactisch gezien snap ik steeds beter wat ze willen doen en ik ben ook op de hoogte van de nieuwste aanpassingen vanuit de gamemakers. Zo werkten een paar scharen heel goed als passeerbeweging, maar na de update laten de verdedigers je er gewoon niet meer langs.” Of hij wel een idee heeft wie hij in zijn team zou zetten? “De legendes doen het altijd erg goed, daar speelt iedereen graag mee en zijn heel moeilijk te bemachtigen. Achterin moet je Paulo Maldini hebben staan, op het middenveld Patrick Viera en voorin is Eusébio een van de beste spelers. En mezelf natuurlijk, ik sta er ook altijd in.” De vraag of hij wel eens een jantje (3-0 verlies) heeft gekregen liet Ruud onbeantwoord: “Ik weet niet eens wat dat is. Ik kan er zelf gewoon weinig van, dat heb ik snel genoeg gemerkt. Sindsdien waag ik me er niet meer aan.”

The Next E-Talent

Team Gullit is op zoek naar nieuwe talenten, die ze op een bijzondere manier zullen werven. Vanaf 2 maart zal The Next E-Talent : Team Gullit te zien zijn op Videoland, een talentenjacht voor jonge FIFA-spelers om een plekje in de academie te bemachtigen. Als je denkt te winnen door een paar potjes FIFA te spelen heb je het mis: “We gaan die jongens afleiden en onder druk zetten. We hebben de gekste challenges voor ze in petto. FIFA-challenges, maar ook fysiek testen en mentale spellen. Als coach zijnde ga ik ze echt proberen te prikkelen, in hun hoofd proberen te komen.” Meer gaat Ruud niet weggeven: “Daarvoor moet je lekker gaan kijken!”

Delen met
Ook interessant