1. Home
  2. Roos Moggré spreekt BN'ers over mental health problemen en hoe zij daarmee omgingen in Altijd blijven scheren

Roos Moggré spreekt BN'ers over mental health problemen en hoe zij daarmee omgingen in Altijd blijven scheren

19 okt , 16:00 Entertainment
md stapel 6035096
In haar nieuwe boek Altijd blijven scheren duikt presentator en journalist Roos Moggré in de mentale uitdagingen van succesvolle mannen. Roos weet namelijk wat paniekaanvallen en burn-outs betekenen. Vanuit die visie praat zij met bekende mannen die ook struggelen met mentaal welzijn. Dit boek is dan ook een uitnodiging aan mannen om meer over hun mentale problemen te praten. De mannen in het boek geven ook advies, zoals Joost Vullings: blijf je vooral altijd scheren. Hoe diep je ook in de put zit!
Met psycholoog Thijs Launspach als deskundige biedt Altijd blijven scheren een eerlijke en relativerende kijk op mannen en hun mentale worstelingen. Van burn-outs tot depressies, bekende Nederlanders zoals Huub Stapel, Lucky Fonz III en Gregory Sedoc delen hun persoonlijke ervaringen in het boek. We hebben een kleine sneak peek voor je.

Huub Stapel

Huub Stapel is een Nederlandse acteur, bekend van films zoals De Lift en Flodder. Geboren in 1954, heeft hij een veelzijdige carrière in zowel film, televisie als theater opgebouwd. Huub is zeer geliefd om zijn talent en speelt zowel komische als dramatische rollen en blijft actief in de Nederlandse entertainmentwereld.
md stapel 6035096
‘Toen ik zo’n 48 jaar was presenteerde ik een autoprogramma, waar ik vaak tot ’s avonds laat aan werkte. Ik moest dan ’s ochtends weer vroeg op de set zijn voor de repetities van Het Zuidelijk Toneel. Op een dag reed ik naar Limburg en ik keek naar de lucht. Daar moest ik zo onbedaarlijk van huilen, en dat ongeveer een half uur. Pas daarna kon ik verder rijden. In de repetitieruimte vertelde ik het aan de regisseur en die zei: ‘Ga dit weekend maar een beetje uitrusten en leer wat teksten uit je hoofd. Vijftien pagina’s of zo, dan kom je er weer een beetje lekker in.’ Teksten instuderen gaat normaal gesproken heel goed, want ik leer snel. Maar dat weekend kon ik geen letter onthouden. Daarom ben ik naar de huisarts gegaan en die zei: ‘Je moet nu naar je lichaam gaan luisteren en alles uit je handen laten vallen. Als je dat niet doet, ben je zo drie jaar verder.’ Dus dat heb ik gedaan. Mijn geluk was dat ik in die tijd ook commercials maakte voor Zwitserleven. Zo kon ik het financieel even redden zonder toneel en tv-werk. Toen ben ik er, los van die commercials, acht maanden uit geweest. Als de telefoon ging begon ik al te huilen, je kon echt niets aan mij vragen. Alles was te veel. Ik probeerde wel normaal te functioneren, bracht bijvoorbeeld de kinderen naar school, maar alleen dat al was een opgave. Ik liep veel met de hond en probeerde mijn rust te pakken door genoeg te slapen. Slapen helpt tegen alles.’
Advies van Huub: ‘Concentreer je op je ademhaling, dat kan echt het verschil maken. En maak van je hobby je beroep. Dat werkt alleen als je daarin succesvol bent, dus zelfinzicht is een groot goed. Als het niet werkt, moet je iets anders gaan doen.’

Gregory Sedoc

Gregory Sedoc is een voormalig Nederlandse hordeloper, bekend van zijn gouden medaille op de 60 meter horden tijdens het EK Indoor 2007. Hij nam deel aan meerdere Olympische Spelen en werd na zijn sportcarrière coach en tv-persoonlijkheid. Sedoc staat ook bekend om zijn openheid over mentale gezondheid en dat laat die hier maar weer al te goed blijken.
md sedoc 6035299
‘Ik denk dat die schorsing voor 80 procent voor mijn depressie heeft gezorgd. Eigenlijk voor mijn burn-out op dat moment. De woede was zo groot, daar kon ik gewoon niet mee omgaan. Vervolgens heeft de burn-out ook andere zaken aangewakkerd. Ik ben als kind bijvoorbeeld gepest, dat heeft ook zijn sporen nagelaten. En het feit blijft dat ik een tekort aan serotonine heb. Als ik niet was geschorst, was ik misschien niet zo onderuitgegaan als destijds in Moskou, maar die sombere gevoelens waren vroeg of laat toch gekomen. Ik ben depressief. Dat is niet iets dat zomaar overgaat, dat tekort is permanent. Ik wilde absoluut geen antidepressiva. De psychiater zei: je kunt hier prima mee leven als je er goed mee omgaat. En dat doe ik met een gezonde leefstijl. Ik sport, ik eet gezond en ik neem voldoende rust. Daardoor kan ik heel goed functioneren.’
Advies van Gregory: 1 Leer accepteren dat het slechte gevoel er is. 2 Kijk wie je nodig hebt in je omgeving om je beter te voelen. 3 Je moet er hard voor werken.

Lucky Fonz III

Lucky Fonz III, geboren als Otto Wichers, is een Nederlandse singer-songwriter bekend om zijn grappige muziek. Hij brak door in 2006 en won de Grote Prijs van Nederland. Met zowel Nederlandstalige als Engelstalige liedjes heeft hij een unieke plek in de muziekwereld veroverd.
md lucky fonz 19072024 6036970
‘In de muziekwereld heerst een romantisch beeld over lijden. Depressief zijn wordt gezien als het lijden voor de kunst. Kijk naar het imago van de ‘27 club’, rocksterren die op hun 27e stierven, zoals Kurt Cobain, maar ook Amy Winehouse. Het wordt enorm geromantiseerd, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Als je maar heel hard werkt ben je goed bezig, zo lijkt het credo. Je moet eindeloos je grenzen opzoeken, uit je comfortzone stappen, net iets harder werken dan je eigenlijk kunt, dan pas ben je echt een harde werker. Dat idee zit diep in onze samenleving verankerd. Ik deed destijds veel internationale tours, een droom die uitkwam. Als kind had ik altijd het idee dat als ik ooit echt muzikant zou worden, dat ik door een gouden deur zou stappen, en dat al mijn problemen voorbij zouden zijn. Door de erkenning en de roem. Maar dat viel natuurlijk tegen. Al het succes en de erkenning in de wereld zijn niet genoeg om je eigen kwelgeesten te verjagen. Ik denk dat meer mensen dat zo ervaren, dat succes niet zaligmakend is.’
Advies van Lucky: ‘Hou op met stoer zijn en neem jezelf en je klachten serieus. Iedereen verdient een fijn leven, jij dus ook. Je denkt misschien dat jouw problemen onoplosbaar zijn, toch komen ze vaker voor dan je denkt. Je bent echt niet machteloos, er is altijd goede hulp voor iedereen. Bijna niemand kan dit alleen, dus zoek hulp en praat erover.
Uitgeverij Podium biedt Altijd blijven scheren van Roos Moggré en is nu verkrijgbaar voor €19,99.
2d voorzijde abs
Delen met
Ook interessant