Vlak voordat de pavlovreactie bij corona veranderde van tropisch biermerk naar mondiaal virus, heropende het Felix Meritis gebouw in Amsterdam. Een van de mooiste bouwwerken die je kan vinden in de grachtengordel van onze hoofdstad. Een klassiek, statig pand dat z’n oorsprong vindt in 1788. De afgelopen drie jaar werd het verbouwd, maar nu zijn ze terug. In zo’n monument hoort natuurlijk een klasse zaak. Wij gingen lekker proeven bij restaurant Felix. Ben je net zes weken open, komt corona de zaak letterlijk en figuurlijk verstieren. Mooi kut. Restaurant Felix liet zich niet uit het veld slaan en ging creatief met de situatie om door de mogelijkheid te bieden om maaltijden af te halen. Gezien de omstandigheden het enige wat je nog kan doen, maar zoiets doet natuurlijk geen recht aan de kwaliteit en ervaring die chef Floris van Straalen en consorten willen bieden.
Restaurant Felix | 360
Gelukkig zijn ze nu weer open. Ze pakken het gelijk goed aan met Felix | 360. Door corona staat de schitterende concertzaal van Felix Meritis stof te vangen. Iets waar het nieuwe restaurant wel raad mee weet. Ze hebben daar een supertof concept neergezet, wat ze zelf omschrijven als een ‘holistisch diner’. We zullen het even voor je vertalen: verwacht een magistraal vijfgangendiner, waarbij de visuele projecties op de muur van de ronde zaal en de audio uit de boxen, aansluiten op elk gerecht dat je geserveerd krijgt. Denk aan onder water beelden en oceaangeluiden bij een crabgerechtje. Een voorstelling waarbij licht, audio,
eten en drinken samenkomen. Alsof je een feestmuts op het hoofd van je zintuigen zet.
Alice in Wonderland
Een feestje zijn ook de gerechten die ons worden voorgeschoteld. Hoe vrolijk wil je het hebben als de amuse komt in de vorm van een lolly en een ijshoorntje die worden gepresenteerd in respectievelijk een bak met skitlles en jelly beans? De amuse wordt niet voor niets gepresenteerd als Alice in Wonderland. Die bestaat uit een wortel kurkuma lollie met een vleugje witte chocolade, cheesecake cascara met Anna Dutch kaviaar en shiso green ijsje met makreel en yuzu. Om het niveau even aan te geven hè.
Sterrenteam
Zo rol je van gang naar gang en bij elke gang worden je smaakpapillen in de watten gelegd met een prettig aperitiefje, die op vorstelijke wijze wordt gepresenteerd door sommelier Saskia Smeenk, die in een roze pak staat te shinen als een discobal. De kennis en passie en spat er werkelijk vanaf. Zo vertelt ze enthousiast dat ze onlangs een wijn heeft geproefd die zo mooi was, dat ze er tranen van in haar ogen kreeg. Zo gepassioneerd dus. Saskia heeft een transfer gemaakt van sterrenrestaurant Yamazoto in het Okura. Van een topploeg naar een ambitieuze club die de top wil bestormen. Mooie uitdaging. Chef Floris komt af van
Envy , dat een Bib Gourmand had (een prijs van Michelin voor beste prijs-kwaliteitverhouding). Verder loopt er in de bediening een hele chille gast rond waar we even de naam van kwijt zijn die jarenlang heeft gewerkt voor het meest chique restaurant in Melbourne, dat weer is opgezet door voormalige lieden van het mythische restaurant Noma in Kopenhagen. Ook maître Sander van Loenen Martinet heeft jarenlang in de sterrenzaak van het Okura gewerkt. Zo is er een sterk team geformeerd dat mee moet gaan doen om de prijzen.
De Gentlemen's Club
De wijnen zijn heerlijk, maar het eten is ook echt van absolute wereldklasse. We gaan niet alles verklappen, maar de ‘Gentlemen’s Club’ moeten we wel even met je delen. Een knap rood stukje ribeye, kervelwortel, een short rib bitterbal en een koriander crèmepje voor de dip. Maak een hapje waarbij je alles combineert en je voelt het bloed spontaan door je aderen stromen. Meesterlijk.
Wapens
Dat is precies hoe hier wordt gekookt: meesterlijk. De gerechten zijn de culinaire kunstwerken op een museumwaardige locatie. Koolrabi, kombu, hazelnoten en peer 5 spices. Kom er maar eens op. Kijk, we zijn de Michelin gids niet (we know, het scheelt niet veel). Maar voor je gevoel zit je misschien nog niet op, maar toch zeker in het aura van sterrenniveau te eten. Het zou ons niet verbazen als restaurant Felix die ooit gaat pakken. Wil je je voegen bij dit prestigieuze clubje dan komt daar natuurlijk ontzettend veel bij kijken, maar met de ingenieuze en heerlijke gerechten, voortreffelijke wijnen, innovatieve concept en weergaloze historische locatie beschikken ze in elk geval al over een flink aantal sterke wapens. Ook een dik pluspunt vonden we de zeer ontspannen sfeer. Totaal geen stijf gedoe, maar iedereen is lekker relaxed. Mocht je iets te vieren hebben met vrienden of een romantisch avondje uit willen met je liefde, dan kunnen we restaurant Felix voor de volle 100% aanbevelen.
Felix | 360 is van dinsdag tot en met zaterdag geopend. Een 5-gangenmenu kost je €70 per persoon. Voor een wijnarrangement komt er nog €49,50 p.p bovenop. Reserveren doe je op restaurantfelix.nl . Trek er wel een hele avond voor uit, want je bent van 19:00 tot 00:00 uur onder de pannen.