Envy is het perfecte restaurant voor als je wat te vieren hebt

Wij worden hartstikke gelukkig van een frikandel met mayo, een zelf gekookte spaghetti carbanora of een rood gebakken biefstuk waar het sap uit komt druipen als je je mes erin zet. Maar soms wil een mens meer. Dan wil je niet na een halfuur het buikie vol hebben, dan wil je rustig de tijd nemen voor kwaliteitseten van hoog niveau. Bij Envy in Amsterdam ben je in dat geval aan het goede adres.

Hier wil je heen voor:
– De ervaring van chique uit eten
– Het luxueuze Snickers achtige toetje
– Als je bij een van de beste restaurants van Amsterdam wil eten

Dit wil je vermijden wanneer:
– Je een snelle hap wil halen
– Je niet bereid bent om iets meer geld uit te geven voor een avondje uit

Envy Amsterdam
Envy van buiten

In onze hoofdstad is er nogal wat concurrentie als het aankomt op restaurants, want begin vorig jaar telde Damsko een kleine 1.900 restaurants. 1.900! Bizar veel. Zo groot is Amsterdam nou ook weer niet he. Als je topkwaliteit op je bordje wil dan kun je daar het gros natuurlijk al van wegstrepen, maar toch. Envy zal hoe dan ook fier overeind blijven staan, want hier kun je zo lekker smikkelen dat je het tafelkleed nog op zou willen peuzelen.

Chef’s Table
Het restaurant is gevestigd aan de Prinsengracht en is recent verbouwd. Als je binnenkomt zit gelijk de open keuken rechts, waarna het smal en diep doorloopt. Het is donker, maar sfeervol verlicht en modern ingericht. Wij mogen plaatsnemen aan Chef’s Table, zoals de naam al verklapt pal voor de keuken, wat ons een mooi kijkje geeft in de kunstwerken die ze hier onder aanvoering van 26-jarige chefkok Floris van Straalen op de borden schilderen.

Envy amsterdam
Envy van binnen

Floris heeft het vak geleerd van zijn leermeester Sergio Herman bij driesterrenzaak Oud Sluis. Daarna heeft hij gewerkt voor Pure C (* en Vinkeles (*) en groeide hij van sous-chef uit tot chefkok van Envy. Hij is de man die alle gerechten bedenkt en het menu verzorgt. Een menu dat om de zes weken wordt veranderd.

Maradona
De menukaart bestaat niet uit de klassieke keuze voor- hoofd- en nagerecht, maar zijn allemaal kleine gerechtjes die je met elkaar deelt. Da’s gezellig. Wij krijgen geen menukaart in handen, want we gaan voor het verrassing All Out 8-gangendiner plus het wijnarrangement. Ja jongen, we gaan het er nu een partijtje van nemen ook in de baas z’n tijd!

Amuses

Om te beginnen met een paar amuses. De kleine verwengerechtjes die de voetjes van de smaakpapillen kietelen. We zien aardappelchips van prei en rode kool voorbij komen. We krijgen een klein bakje met een heerlijk stukje haring en creme fraische, dat ons doet herinneren dat we binnenkort echt weer eens zo’n vette haring met uitjes bij de visboer moeten halen, en onze favoriet: de bietenbonbons van pure & witte chocolade. Dit is de Live is Life warming-up van Maradona. Wij smachten vol verlangen naar meer.

Envy amsterdam
Langoustine, rode curry limoen, koolrabi

We krijgen meer! Het eerste gerecht wordt in een prachtig stadion geserveerd. Een koolrabi (dat gekke neefje van de bloemkool en broccoli) is open gesneden en dient als bord voor de gebakken langoustine, die gepaard gaat met Noorse kreeftjes met rode curry vinaigrette, zure radijs avocadocrème en citrusgel. Uit de denkbeeldige speaker galmt de ‘Hmmm’ van de eveneens denkbeeldige godenstem. Héél erg appetijtelijk.

Steak tartaar, ratatouille

Het tweede gerecht is koud en pittig: steak tartaar met ratatouille van paprika, courgette en chilipeper. De lichte witte Bulgaarse wijn gemaakt van vier verschillende druiven blust heerlijk weg. Godsimikkie jongens, en we krijgen er nog zes!

Crèmetje van dit, schuimpje van dat
We schakelen weer over naar vis via een kleine portie makreel, maar indruk wordt gemaakt met een eitje. Niet zomaar een uitsmijter, maar een eitje dat een uur is gegaard op 62 graden. Crèmetje van aardpeer, schuimpje van knoflook, wat uitgebakken mosterdzaad erbij en een theelepeltje kaviaar om het af te maken. Lekker trouwens, kaviaar. Die structuur is chill. Het gerecht is een van de eyecatchers van de chef, want deze blijft altijd op de kaart staan. Wij vinden het niet eens het lekkerste gerecht dat Envy te bieden heeft, maar het is van een spectaculair niveau.

envy amsterdam
Ei op 62 graden, aardpeer, jonge knoflook, kaviaar

Wat ook tof is om zo uit eten gaan, is de wijze waarop het eten wordt uitgeserveerd. Dit is geen bediening, dit is een gastheer. Gastheer Job, in dit geval. De kennis voor eten en drinken spat er vanaf, waardoor je vanzelf zo enthousiast wordt als een hond die het woord ‘eten!’ hoort. Mocht je dat weinig interesseren, dan ga je vanzelf wel kwispelen van het volgende gerecht: gebakken coquille met gefermenteerde zwarte walnoot, crème van artisjok en een buerre blanc (botersaus van witte wijn) van gezouten citroen. Als je van de kaart gaat bestellen MOET je deze nemen. Echt van superieure klasse. Ook weer gepaard met een heerlijke Zuid-Franse witte wijn. Sorry jongens, we kunnen we weinig anders van maken, maar dit is smullen met een kapitale S.

envy amsterdam
Coquille, zwarte walnoot, artisjok , gezouten citroen

Magie
We vervolgen ons culinaire avontuur met kreeft met miso crème, een bouillon van Shiso, shititake en asperge. Ook weer bijzonder smakelijk, maar onze tong gaat spinnen van genot bij het aanblik van het volgende gerecht: de rundersukade met zeekraal en mierikswortel. Onze gastheer vertelt dat de rundersukade rundvlees van de schouder is. Vroeger werd het gebruikt als stoofvlees, maar het is heel mals, dus je kan er ook heel goed biefstuk van bakken, iets dat heel veel mensen niet weten. Wij zijn blij dat ze dat bij Envy wel weten, want dit is toch een partijtje heerlijk. Zo mals, zo soepel hoe je mes hier doorheen glijdt. Als een gloeiendheet mes door een pakje boter. Wat een kwaliteit. En telkens een heerlijke bijpassende wijn erbij. Een rode uit Libanon dit keer. Laat die auto alsjeblieft thuis, want het wijnarrangement zijn veel te goed om een BOB-sleutelhanger te verdienen.

Envy Amsterdam
Rundersukade, zeekraal, mierikswortel

Heb je nog een virtueel plekje over? We hopen van wel, want het is tijd voor zoetigheid. Een dessert proeverij. Als we uit eten gaan slaan we het toetje meestal over, maar dat moet je hier dus vooral niet doen. Het zomerse toetje met citroen, merengue en limoncello is lekker fris, de merengue van crème de cacao met pure chocolade sorbet en tonkbonen is speciaal en visueel sensationeel door het stikstof, maar de maïs met witte chocolade en karamel is werkelijk subliem. Squirtende engeltjes op je tong. Dit is een Snickers in smoking die in een Rolls Royce naar zijn chocoladegala gereden wordt. Toetjesmagie uit de hoge koksmuts.

Magie
Pure chocolade, tonka, limoen

Dus?
Het mooie is dat je allemaal kleine hapjes eet, maar je na zo’n avond precies vol genoeg zit. Je klapt niet uit elkaar, maar je zit gewoon lekker vol. En je legt bovendien een uitstekende bodem voor een stapavond, want het drankarrangement geeft je voldoende om op voort te borduren. Het is geweldig wat ze bij Envy allemaal uit hun keuken weten te toveren. Je gaat hier niet zomaar uit eten, het is een ervaring die je krijgt. Het heeft nog geen Michelinster, maar dit benadert zo’n experience. Niet voor niets werd Envy vorig jaar door Michelin voor het tiende jaar op rij bekroond met een Bib Gourmand, een onderscheiding voor restaurants met een goede prijs/kwaliteits-verhouding. Voor het 8-gangenmenu betaal je 67 euro en voor het bijbehorend wijnarrangement komt daar nog 45 bij. Natuurlijk ga je dat niet wekelijks uitgeven, daarom is dit ook de perfecte plek om naartoe te gaan als je iets te vieren hebt. Geloof ons, het is het helemaal waard.

Meer info vind je op de website van Envy Amsterdam, waar je ook kunt reserveren

Gastheer Job bouwt cocktails
Chefkok Floris (l) kijkt en ziet dat het goed is
envy
Interieur
envy amsterdam
Citroen, Merengue, Lemoncello
envy amsterdam
Kreeft, Miso, shiitake
Zo kom je binnen 

Tekst: Chris Riemens
Foto’s: Envy

Reageer op artikel:
Envy is het perfecte restaurant voor als je wat te vieren hebt
Sluiten