Voetbal is de mooiste sport op aarde. Al decennia lang genieten we van verfijnde supersterren als Diego Maradona, Zinedine Zidane en Lionel Messi. En gelukkig gaat ook het vrouwenvoetbal als een raket. Toch blijft het verschil nog altijd erg groot met de mannen en daar mag wel eens verandering in komen. Daarom start Thuisbezorgd.nl een fonds om de ontwikkeling van vrouwenvoetbal in Nederland te stimuleren. Het ‘Feed the Game’ initiatief is gericht op lokale vrouwenvoetbalteams door het hele land en biedt hen de nodige middelen om hun sportieve ambities te realiseren. Thuisbezorgd.nl start haar missie met een initiële donatie van €100.000.
Topvoetbalster Vivianne Miedema is ambassadeur van het ‘Feed the Game’ fonds en wil zo lokale vrouwenvoetbalteams ondersteunen. Ze opende het fonds officieel, ter gelegenheid van de UEFA Women's Champions League finale in Eindhoven. Wij spraken met haar over deze nieuwe ontwikkeling in het vrouwenvoetbal.
Hoe belangrijk is het dat de finale van de Women's Champions League dit jaar in Nederland was?
Dit soort finales dragen enorm bij aan de groeiende belangstelling voor vrouwenvoetbal en is een maatschappelijk signaal dat vrouwenvoetbal hetzelfde podium verdient als mannenvoetbal.
Waarom ben je ambassadeur van ‘Feed the Game’ fonds geworden?
De ongelijkheid tussen man en vrouw begint al bij de jeugd van amateurclubs. Met het fonds hoop ik de nodige investeringen te kunnen maken bij amateurclubs. Ik wil het vrouwenvoetbal in Nederland verder helpen de komende jaren, en uiteindelijk ook in Europa. Volgens mij zijn we nu allemaal pionier van het vrouwenvoetbal, en voel ik die verantwoordelijkheid om het beter achterlaten voor de volgende generaties. Ik kan een verschil maken en heb de middelen van Thuisbezorgd.nl aangereikt gekregen om dit te verwezenlijken.
Vrouwenvoetbal is al een stuk groter dan een aantal jaar geleden. Had je als kleine Vivianne ooit gedacht dat het nu zo groot zou worden en blijft groeien?
Het was een compleet andere wereld dan nu. Ik zat in een team met alleen maar jongens. Er bestonden toen nog helemaal geen meisjesteams. Dat is tegenwoordig gelukkig wel anders.
Wat vind je ervan dat zo’n grote naam als Thuisbezorgd.nl een fonds is gestart om de ontwikkeling van vrouwenvoetbal in Nederland te stimuleren?
Een bedrijf als Thuisbezorgd is ontzettend belangrijk voor de sport. Vrouwen lopen ongeveer vijftig jaar achter in ontwikkeling op het gebied van voetbal. Mannen hebben bijvoorbeeld jeugdacademies tot onder de zeventien, die helemaal doorstomen tot aan het eerste elftal. Bij de vrouwen heb je vaak alleen het eerste team en word je als meisje pas opgepikt door een professionele club als je zestien bent. Dat moet echt veranderen. Je moet ook jeugdacademies krijgen voor de meisjes, maar uiteindelijk begint het allemaal bij amateurclubs. Vanuit daar moet je door gaan bouwen. Uiteindelijk willen we, vooral in Nederland, een veel bredere vijver gaan hebben om talenten uit te gaan vissen. Deze campagne sluit daar perfect bij aan. Het geeft op dit moment vijftien clubs extra tenues, extra hesjes en hopelijk inspireert dat meisjes om te blijven voetballen.
88% van de voetbalclubs in Europa gelooft dat het hebben van een vrouwenteam een positieve invloed heeft op de lokale gemeenschap. 2% van de inkomsten die voetbal wereldwijd genereert, gaat naar vrouwenvoetbal. Waarom denk je dat dit percentage zo laag is? En wat zou helpen om dit percentage omhoog te krijgen?
Daar kan ik heel kort in zijn: clubs moeten meer investeren in vrouwenteams. Van oudsher zijn de clubs gewend om het geld direct weer terug te pompen in het mannenvoetbal. Dat zou meer in verhouding moeten zijn. Vrouwenteams horen dezelfde faciliteiten en begeleiding te krijgen als mannenteams. Daar hebben ze recht toe. Er mag geen verschil zijn. Het gaat nog wel even duren maar de weg ernaartoe is ingezet.
Gaat genderongelijkheid in de voetbalwereld ooit verdwijnen in het voetbal? Mogen we vrouwenvoetbal überhaupt vergelijken met mannenvoetbal?
Iedere voetballer verdient gelijke kansen, ongeacht geslacht of achtergrond. Mijn grootste droom? Dat elk kind in Nederland toegang heeft tot dezelfde faciliteiten, ontwikkelingsmogelijkheden, trainers en clinics. Het gaat me niet eens per se om het geld. Je gaat als klein jongetje of meisje op voetbal omdat je het leuk vindt. Omdat je met je vriendjes en vriendinnetjes wil voetballen. Omdat je wellicht droomt van een profcarrière. Maar waarom zou een jongetje daarvoor meer kansen krijgen dan een meisje? Dat is niet eerlijk.
Doet de UEFA in jouw ogen genoeg om de genderongelijkheid in de voetbalwereld tegen te gaan?
Dit gaat verder dan de UEFA. In het profvoetbal hebben we de eerste stappen kunnen zetten om gendergelijkheid te bevorderen. Tegelijkertijd zullen alle meisjes en vrouwen die voetballen herkennen dat mannenteams van oudsher meer tijd, geld en vrijwilligers hebben dan vrouwenteams. In de afgelopen jaren hebben we al veel stappen gezet met elkaar, maar er zijn ook nog veel stappen te zetten. Het is een kwestie van tijd.
Door welke vrouwelijke voetballer ben jij gaan voetballen?
Het vrouwenvoetbal zat toen nog in een heel stadium, vrouwelijke idolen waren er nog niet. Toen ik jonger was, was ik een grote fan van Robin van Persie. Ik bewonderde hem, hij zorgde ervoor dat ik van voetbal ging houden en voetballer wilde worden.