Sef heeft zijn keiharde, en alweer vierde album El Salvador gedropt. Op het album heeft hij het over een dagje ouder worden. Hij ziet in dat de tijd slechts één kant op gaat en dat we het niet kunnen terugdraaien, al willen we dat soms wel. FHM belde Sef op om te babbelen over zijn nieuwe plaat, podcasts en over hoe hij de coronacrisis doorkomt. "We moeten gewoon accepteren dat het er is, want anders maak je jezelf ongelukkig."
Gefeliciteerd met je albumrelease. Hoe heb je de release gevierd?
Nou, ik heb het niet gevierd. Ik was tijdens de release bezig met een video editen. Normaal gesproken is er wel een releaseparty. Dan drink je een fles champagne. Maar ook vaak genoeg dat ik al in bed lig wanneer er muziek uitkomt. Dit keer was het belangrijker dat het album af was. Dat heb ik wel gevierd.
Even naar de actualiteit. Overleef je de coronacrisis een beetje?
Ja, het is even volhouden. We moeten vooral accepteren dat het er is. Als je baalt dat je niet naar buiten mag, dan maak je jezelf alleen maar ongelukkig. Daarnaast vind ik regelmaat erg belangrijk. Ik sport bijvoorbeeld elke dag. Voordat het virus er was sportte ik al elke dag, dat doe ik nog steeds . Eerder was dat in de sportschool. Nu doe ik het op een matje of met een springtouw voor de deur. Dingen gaan gewoon door.
Hoe ziet zo’n work-out er dan uit?
Het is elke dag anders. Ik doe veel oefeningen op lichaamsgewicht, zoals push-ups en burpees. Hier om de hoek pak ik het klimrek, daar kan ik pull ups en dips doen. Thuis heb ik kettlebells en fitnesselastieken, dus ik kom al een heel eind. Maar in principe heb je niets nodig om goed te kunnen trainen.
Hoe ga je verder met de coronacrisis om?
We moeten vooral proberen ons zo goed mogelijk aan de regels houden. Ik was bijvoorbeeld extreem vaak m’n handen. Ik loop dus de hele dag met droge handen. Social distance is belangrijk, dus anderhalve meter afstand. En vooral niet met het hele gezin naar de supermarkt. Kijk, de grote groep is moeilijk te beïnvloeden, maar je kan wel je eigen gedrag beïnvloeden. Daar is waar het begint. Als we het vanaf dag één serieus hadden genomen, dan waren de gevolgen minder erg geweest, minder doden. Maar het duurt altijd even voordat mensen de ernst ergens van inzien.
Kun je ook al positieve dingen herkennen in deze crisis?
Ik probeer er zelf vooral iets positiefs van te maken. Mijn familie heeft nu meer aandacht van mij. Ik breng meer tijd met ze door. Daarnaast hebben de meesten alle tijd om rustig na te denken. Hierdoor ontstaat er bij mij meer dankbaarheid. Vooral als ik kijk naar wat ik heb in m'n leven. Dan kijk ik naar gezondheid, vrienden en familie, zij zijn belangrijk.
Het album heet El Salvador. Oftewel, de verlosser. Leg uit!
Eigenlijk heeft het meerdere interpretaties. Een verlosser, iets of iemand waar mensen hun hoop op leggen. Het kan een messias zijn of een salarisverhoging. Voor iemand kan het populariteit, uiterlijk, rijkdom, whatever zijn. Mensen hebben altijd een doel voor ogen en als dat behaald is dan hebben ze het idee dat alles anders wordt, ik ook. Daar gaat het album heel erg over. Maar ook dat de verlosser in jezelf zit. In kleine dingen of in grote dingen. Dingen die je gewoon gratis krijgt. Het gaat om genieten van het moment, het proces en niet alleen bezig zijn met het resultaat.
De track Mekka gaat over je roots. Je hebt het over toch een keer naar Mekka toe gaan. Waarom wil je hierheen?
Ooit heb ik het aan mijn vader beloofd voor hem naar Mekka te gaan. Hij heeft mij gevraagd om te gaan. Ik heb ja gezegd. Later vroeg ik mezelf af waarom ik dat in vredesnaam zou doen. Echter denk ik nu juist dat het heel mooi zou zijn om te gaan. Een soort ritueel, een bijzonder ritueel. Er komt een heel proces bij kijken en daar leer je van.
In veel van de tracks heb je het over het leven en hoe je dingen anders hebt kunnen aanpakken. Vanwaar die realisatie?
Naja, het is niet echt dat ik dingen anders had willen aanpakken. Het is vooral dat ik terugkijk en weet dat die tijd niet meer komt. Het is al geweest. Dat heeft vooral met leeftijd te maken. Ik word ook ouder en de tijd gaat maar één kant op. Als je jong bent dan voelt het eindeloos te duren. Ik had het er met iemand over en hij zei dat 'ie vroeger dacht profvoetballer te worden. Hij was er niet echt mee bezig want dat kwam later wel zei hij. Op een gegeven moment dan kom je op het punt dat je eigenlijk te laat bent. Op je 40e ga je geen profvoetballer meer worden. Dat is ook helemaal niet erg. Je dromen en doelen veranderen maar het is wel een besef-moment.
Wat is iets waarvan je denkt dit had anders gekund? Ik zit goed. Ik voel me gezegend met de keuzes die ik heb gemaakt. Ik mag blij zijn dat ik kan doen wat ik leuk vind en dat ik gezond ben. Ik ben omgeven met lieve en gezonde mensen. Dat is wat het meest belangrijk is.
Wat is je favoriete track en waarom?
Wat nog meer? en Gradaties van Rood Interlude. Dat zijn m’n favorieten. Dat was eigenlijk één track maar die heb ik doormidden gesneden omdat die muzikaal zoveel kanten op gaat. Er wordt zo goed uitgelegd hoe het kan werken in je hoofd als je twijfelt over dingen zoals: “Wat moet ik nog allemaal en wat kan ik nog allemaal?” Terwijl je tegelijkertijd het besef hebt dat het allemaal prima is zoals het is.
Welke andere Nederlandse artiesten kijk jij op dit moment met bewondering naar en waarom?
Ik kijk vooral met bewondering naar Willem. Hij heeft zichzelf op een pijnlijke manier helemaal opnieuw moeten uitvinden. Ik vind het knap hoe hij dat heeft gedaan. Ik moet wel toegeven dat ik voornamelijk kijk naar de mensen om me heen, met wie ik het meeste heb. Bijvoorbeeld de jongens van De Jeugd van Tegenwoordig. Het is echt sick dat zij nog steeds aan de top staan. Vorig jaar hebben ze het Olympisch stadion weten uit te verkopen. Dat is toch insane. Natuurlijk is het ook vet wat andere mensen doen, maar dit zijn mensen waar ik persoonlijk erg trots op kan zijn.
We zijn groot fan van Yous & Yay, je podcastserie met Faberyayo. Hoe is het om deze podcast te maken?
Heel leuk. Het is een hele toffe gelegenheid om een goed, lang gesprek met elkaar aan te gaan. We hadden bij de vorige podcast, door het coronavirus, niemand te gast en dan ga je ongestoord een gesprek aan met z’n tweeën. Dan heb je het over van alles nog wat. Heel vet om op die manier ook meer over onszelf te vertellen. Als je de podcast luistert dan kom je steeds meer over ons te weten. En sinds de podcast zijn er meer mensen die nu goed naar mijn teksten luisteren. Dat is speciaal.
Yous & Yay was jullie er al voor de podcasthype. Wat is de kracht van de podcast denk jij?
Vooral omdat wij oprechte gesprekken voeren. We zijn daadwerkelijk geïnteresseerd. De onderwerpen bereiden we niet voor, het is geen interview, het is gewoon een gesprek. Als luisteraar zit je erbij. Daar genieten mensen van.
Welke gasten staan bovenaan je lijstje?
Als Wim Hof op gesprek zou komen dan zou ik dat heel tof vinden. Of Anouk, dat lijkt me wel grappig. Daarnaast zou ik er echt nog over na moeten denken. Een lastige vraag.
Luister je zelf ook podcasts?
Goede vraag! Het zijn er namelijk heel wat, ik zal er een paar opnoemen. De Popcast van New York Time luister ik veel. Dat is mijn favoriet. Daarnaast luister ik naar Through Line van NPR en Broken Record. Met Broken Record gaan muzikanten lekker lang in gesprek, dat is genieten. In Nederland luister ik graag naar Bakkie Bakkie. Hun idee is: langzame gesprekken over snelle muziek. Zij gaan in gesprek met allerlei elektronische muzikanten en dj’s.
Hoe ga jij jezelf vermaken de komende tijd?
Ik heb genoeg te doen, te maken, te koken en te sporten. Ik vermaak me prima. Meer dan genoeg boeken, films en series die ik kan zien of lezen. Misschien heb ik zelfs te weinig tijd om dat allemaal te doen. Het mag allemaal nog wel langer duren. Haha nee geintje hoor.
Auto: Mercedes-Benz G-klasse
Film: The Big Lebowski
Serie: The Sopranos
Gekregen cadeau: Een gouden mattenklopper ring
Favoriete sneakermerk: All Star Chuck 70s
Festival: Lowlands
Reis: Jamaica
Stad: Amsterdam
Dier: De aap