Als het aan de Amerikanen ligt wordt er in 2025 of 2026 teruggekeerd naar de maan. NASA heeft daarvoor het programma Artemis opgezet. In dat project staan een aantal stappen over hoe ze dit willen bereiken. Artemis is in de Griekse Mythologie de godin van de jacht, de vrouwen en ook godin van de maan. Daarom deze toepasselijke naam. Wij vinden hem goed bedacht.
Lang geleden
Het is alweer een poosje geleden dat er iemand op de maan was. De laatste keer was namelijk in 1972. Astronaut Schmitt was de laatste man op de maan. Samen met commandant Eugene Cernan verliet hij de maan op 14 december 1972, na een verblijf van precies 75 uur op het bijna 400.000 km verre hemellichaam. Dit werd allemaal gedaan als het zogenaamde ‘Apollo’ project. Dit was ook weer een Griekse god.
Artemis
Dit jaar gaat het ruimteprogramma van start, met als belangrijkste test een onbemande testvlucht van NASA's Space Launch System (SLS)-raket. De bijna 100 meter hoge SLS is de grootste en sterkste raket van NASA tot nu toe. Dit wordt dan ook meteen de eerste vlucht van de raket. In 2024 moeten er ook mensen in deze raket meegaan, ze gaan dan alleen een rondje om de maan. In 2025 of 2026 gaan ze hier dus ook landen. Welke vrienden neem jij mee?
Stapje verder
Door veel ruimte-organisaties wordt de missie naar de Maan gezien als een voorbode op Mars. Veel ruimte-organisaties willen namelijk naar Mars toe. Sommige spreken zelfs over een kolonie op Mars, dit is echter nog wel erg ver weg. Een reisje naar Mars duurt echter ook lang, als de planeet het dichtst bij de aarde staat is het nog steeds 60 miljoen kilometer reizen, de reis zal dan ongeveer een half jaar duren. Dat is effe wat anders dan naar Mallorca vliegen. Ook is het idioot duur. '‘Een bemande reis kost ook nog eens 500 miljoen tot 1 miljard dollar'', zegt ruimtedeskundige Erik Laan, tegen
nu.nl.