De Premier League heeft aangekondigd dat clubs geen gokbedrijven als sponsor op wedstrijdshirts meer mogen hebben. Nadat geruchten de ronde deden dat de competitie zou optreden tegen gokken, is nu dus bevestigd dat gokken niet zal worden gepromoot op de manier zoals het nu gaat.
Momenteel hebben acht teams die in de hoogste klasse spelen de logo's van gokbedrijven op de voorkant van hun shirts: Bournemouth, Brentford, Everton, Fulham, Leeds United, Newcastle, Southampton en West Ham. Zij zullen dus op jacht moeten naar een nieuwe hoofdsponsor.
Dit allemaal zal niet onmiddellijk van kracht gaan, vanwege lopende sponsorovereenkomsten, maar zal plaatsvinden aan het begin van het seizoen 2025/26. De clubs en gokbedrijven hebben dus nog even de tijd om een oplossing te vinden. Overigens is mouwsponsoring wel nog steeds toegestaan.
Een verklaring van de Premier League luidde: "De aankondiging volgt op een uitgebreide raadpleging waarbij de League, zijn clubs en het ministerie van Cultuur, Media en Sport betrokken waren als onderdeel van de lopende herziening door de regering van de huidige kansspelwetgeving. De Premier League werkt ook samen met andere sporten aan de ontwikkeling van een nieuwe code voor verantwoorde goksponsoring."
De EFL, de drie competities onder de Premier League, wordt momenteel gesponsord door Sky Bet. Ondanks dat er druk is uitgeoefend door gokorganisaties om de overeenkomst te beëindigen, geeft een rapport van The Times aan dat de EFL waarschijnlijk niet dezelfde aanpak zal volgen. Hoogstwaarschijnlijk omdat een verbod de 72 leden £ 40 miljoen per jaar zou kosten.
Bij Nederland gaat het allemaal net wat anders zo is Nederland de markt voor onlinekansspelen sinds 2021 juist gelegaliseerd. Vrijwel alle clubs uit de Eredivisie sloten sindsdien sponsorovereenkomsten met gokaanbieders. AZ, Fortuna Sittard en FC Volendam hebben zelfs een gokbedrijf als hoofdsponsor.
Heel lang kunnen ze er niet van genieten, de minister van Rechtsbescherming (Franc Weerwind) kondigde vorig jaar aan dat het voor online-gokbedrijven moeilijker wordt om reclame te maken voor hun kansspelen. Zo is er vanaf 2025 alweer een verbod op shirtsponsoring en sponsoring op sportlocaties.