Op werk aangekomen is het je eerste impuls: een bak zwart genot drinken om jezelf te reinigen van je chagrijnige zelf. Wij Nederlanders zijn verzot op het zwarte goedje, we drinken gemiddeld een halve liter koffie per dag waarmee we op de vijfde plek wereldwijd staan. Nadeel: de mensen die de koffiebonen voor je bakkie pleur produceren worden behoorlijk uitgebuit. Gelukkig is daar Perla die zich inzet voor de koffieboeren! Wij gingen op visite bij Perla om ons alles te laten vertellen over dit ambitieuze project.
Het ‘Perla Future Coffee Project’ helpt en ondersteunt lokale koffieboeren in de wereld. In Tanzania is Perla een samenwerking aangegaan met plantages aan de voet van de Kilimanjaro. Hier worden de parels van de koffiebonen gekweekt.
De koffieplantjes die hier gekweekt worden zijn beter bestand tegen droogte en andere klimaatveranderingen. Perla investeert in deze plantages zodat de boeren betere koffieplanten gaan kweken en zo grotere volumes tegen een lagere prijs kunnen aanbieden. Daarnaast worden de boeren geschoold zodat ze een betere koffie-oogst kunnen neerzetten.
Wij gingen langs bij Perla om de koffie zelf te ervaren en wat op te steken over de productie. We krijgen een presentatie waarin ons verteld wordt hoe de koffie gemaakt wordt en dat de koffie UTZ Certified is. Dat is een keurmerk die staat voor eerlijke handel. Er wordt gelet op de naleving van sociale normen, milieuaspecten en voedselveiligheid. Het geeft ons een geruststellend gevoel terwijl we tijdens de presentatie onze derde bak koffie opdrinken.
Dan mogen we zelf aan de slag. We volgen de Braziliaanse expert naar het lab waar we zelf onze koffie mogen gaan branden. We worden gebombardeerd tot brandmaster en mogen de bonen in de oven gieten (een hele serieuze en belangrijke taak). Zoals te verwachten viel was de koffie wat minder fantastisch dan gedacht en tijdens het proeven stap ik soepel over op de normale Perla koffie. Zij kunnen het nog altijd het beste en ik laat het maar aan de mannen over die hier 500 koppen koffie per dag proeven.
De Braziliaanse expert praat over de koffie zoals een sommelier over wijn zou praten. We moeten de koffie uitspugen en de verschillende smaken proberen te identificeren. We zien koffie altijd als een hulpmiddel in de ochtend, het bezoekje aan Perla maakt al snel duidelijk dat het veel meer is dan dat. Wij vinden het allang best zolang de koffie maar goed smaakt. Maar minstens zo belangrijk: er is niet mee gerotzooid en de boeren die het verkopen worden eerlijk behandeld en goed geholpen.
Koffie is een drankje dat wij Nederlanders nou eenmaal vaak drinken. Het geeft een goed gevoel wetende dat de mensen die de koffie produceren geholpen worden een beter leven op te bouwen. En als het dan ook nog bijzonder lekker smaakt en ons de broodnodige energiekick geeft zijn wij helemaal blij. Dit zou de koffie zijn die Gandhi zou drinken als hij nog geleefd had. Mooi toch.
Foto: Perla