Ongeluk veroorzaakt of ben je aangereden? Dit is je stappenplan

15 apr 2020, 22:00 Entertainment
auto
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe voorzichtig je ook rijdt, of wat voor coureur je ook bent: iedereen kan het overkomen. Als het je overkomt, kunnen bepaalde zaken rondom de autoverzekering maar beter goed geregeld zijn. Veel mensen hebben geen flauw idee wat ze moeten doen bij bijvoorbeeld een aanrijding. Neem dit stappenplan mee voor onderweg.

Stap 1: Zorgen voor een veilige situatie

Een ongeluk gehad? Dan raken veel mensen in paniek. Probeer het hoofd koel te houden en denk aan je eigen veiligheid. Denk ook aan de veiligheid van de medepassagiers. Zorg ervoor dat de auto de weg niet blokkeert. Als de auto veilig staat, kun je deze het best zo laten staan.
Ongeluk op de snelweg, maar kan je je nog verplaatsen? Dan kun je het best naar een veilige plek rijden. Denk aan een parkeerplaats of een tankstation. Veel mensen bellen standaard ook de politie , maar dat hoeft niet altijd. Je belt de politie alleen als:
  • Er gewonden zijn gevallen
  • De tegenpartij is doorgereden
  • Je een aanrijding hebt gehad met een buitenlands voertuig
  • Een van de voertuigen niet meer verder kan rijden
  • Je een meningsverschil hebt met de tegenpartij
  • Als je vermoedt dat de andere partij heeft gedronken, zonder rijbewijs of zonder verzekering rijdt.
Heb je lichte blikschade? Dan hoef je de politie niet te bellen. Als de auto verplaatst moet worden, maak je eerst foto's van de situatie en de schade. Trek daarna je veiligheidshesje aan, plaats de gevarendriehoek en ga in de rechterberm achter de vangrail staan. Wacht tot hulp arriveert.

Stap 2: Zoveel mogelijk informatie verzamelen

Stap 2 als je een ongeluk hebt veroorzaakt of als je bent aangereden, is het verzamelen van informatie. Noteer van de tegenpartij en alle omstanders hun naam, contactgegevens en kenteken. Je kunt ook een paar mensen als getuige opgeven. Als er dan een getuigenverklaring nodig is, neemt de verzekeraar contact op met de getuigen.
Heb je zelf een ongeluk veroorzaakt? Rijd dan nooit door zonder je gegevens achter te laten. Dat is strafbaar. Goed idee: fotografeer met je smartphone de schade (uit verschillende hoeken), de situatie vlak na het ongeluk, de omgeving, remsporen en glas op de weg.

Stap 3: Het Europees Schadeformulier invullen

Bij een ongeluk moet de schade geregeld worden. Dat doe je door samen met de andere partij het Europees Schadeformulier in te vullen. Vul eerst alleen de voorste pagina in. De achterkant kun je thuis invullen. Bij het invullen is het belangrijk dat je je bij de feiten houdt en nog niet nadenkt over wie de schuldige is: dat regelt de verzekeraar.
Tegenpartijen willen soms de schade direct afhandelen. Hoe goed bedoeld ook, het is niet verstandig om hierop in te gaan. De verzekeraar is de enige partij die de schade afhandelt. Controleer na het invullen van het formulier of alle gegevens kloppen en onderteken beiden het formulier. Lukt dat niet? Dan is het belangrijk dat je in ieder geval zelf het formulier hebt ondertekend.
Stuur het ingevulde en ondertekende formulier op naar de autoverzekeraar. Soms kun je ook online het schadeformulier invullen, op de mobiele telefoon. Dit doe je op de site mobieleschademelden.nl . De tegenpartij moet dan ook zijn of haar mobiele telefoon bij zich hebben.

Stap 4: Contact opnemen met de autoverzekeraar

De laatste stap: het contact opnemen met de autoverzekeraar. Deze moet zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht. Wie alleen een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) heeft, krijgt geen vergoeding. De tegenpartij ontvangt een vergoeding voor de schade die jij hebt veroorzaakt aan een ander. Schade aan de eigen auto wordt dus niet vergoed. Schade aan de eigen auto kun je misschien claimen via de rechtsbijstandsverzekering. Op WA.nl lees je hier meer over.
Verzekerden met een beperkt cascoverzekering of een allriskverzekering kunnen eigen schade wel claimen. De verzekeraar zal dan de zaak onderzoeken en bepalen of je recht hebt op een vergoeding. De verzekeraar bepaalt ook hoe hoog die vergoeding zal zijn.
Delen met
Ook interessant