Wij hebben de OnePlus 8 Pro nu een paar weken te leen. Onlangs hebben we 'm al in het algemeen besproken . Vandaag gaan we in op een van de beste accenten: de camera van het nieuwe vlaggenschip van OnePlus.
OnePlus begon als de prijsvechter van de grote jongens, maar heeft zich in haar jonge historie knap opgewerkt door nu zelf een van de grote jongens te zijn. Nog steeds maken ze toptelefoons voor een scherpe prijs, maar met de nieuwe OnePlus 8 Pro mengen ze zich voor het eerst ook in het duurste segment. Daar zijn ze met vlag en wimpel voor geslaagd, kon je al lezen in onze eerdere review.
Wij zoomen vandaag in op een van de belangrijkste facetten waaraan een smartphone vandaag de dag wordt beoordeeld: de camera. Qua looks is er het een en ander veranderd. Laten we lekker narcistisch beginnen met de selfiecamera. Waar de laatste OnePlus-modellen allemaal een James Bondesque uitschuifbare selfiecamera hadden, daar heeft het nieuwste familielid gewoon weer een camera in het scherm verwerkt.
Dat vinden we wel jammer, want dat vonden we nou juist zo’n toffe feature. Dat vonden we extra vet omdat dat ding automatisch inklapt als ‘ie signaleert dat het toestel bezig is om op de grond te vallen. Dat dus niet, maar de keuze voor de camera in het scherm levert ook wel voordelen op: je pokkie is lichter en er is wat meer ruimte. Hij is sowieso op een mooie manier in het scherm verwerkt. Het is overigens exact dezelfde selfiecamera als in de OnePlus 7T Pro. Dat houdt in dat je foto’s maakt van 16 megapixel. Hebben we niet heel veel op aan te merken. Je maakt er prima foto’s mee. Scherp, helder. Niks mis mee. Maar we zijn toch niet zo van de selfies, dus laten we snel doorgaan naar de achterkant.
Daar heeft de camera een echte metamorfose ondergaan. Zo heb je daar nu vier camera’s. De baas van het kwartet is een sensor van Sony, die foto’s maakt van 48 megapixel. Serieus sterk staaltje kwaliteit. Mooie, scherpe foto’s, heldere kleuren die matchen met de werkelijkheid en veel oog voor de details. Door naar de groothoeklens. Die gebruik je meer voor de grotere plaatjes. Als je in Zuid-Afrika rijdt en je de uitgestrekte savanne op de gevoelige plaat wil zetten. Of als je, wat dichter bij huis, aan het varen bent en een mooi landschap wil fotograferen. Tegelijkertijd doet ‘ie ook dienst voor als je close-up picca’s wil schieten van je eten of het net gekregen bosje bloemen op tafel. Je kan echt op een centimeter afstand gaan zitten, en alsnog weet ‘ie het object haarscherp op de foto te zetten. Serieus goed gedaan.
Daarbij kun je max drie keer zoomen. Dat ziet er solide en scherp uit, dus heeft zeker een meerwaarde. Digitaal kan je tot wel dertig keer digitaal zoomen. Klinkt leuk, maar in de praktijk moet je dat nooit gebruiken. Als je zoveel gaat inzoomen dan komt dit de kwaliteit van de picca’s niet ten goede. Laat dat zoomen maar lekker aan je moeder over.
Tot slot heb je nog een vierde camera, die de functie van kleurenfilterlens vertolkt. Handig als je een beetje met lichtinval wil spelen. Qua functies kun je verder nog kiezen uit panorama, slowmotion, portretstand en nachtmodus. Die laatste is wel echt een dikke verbetering ten opzichte van z’n voorganger. Sowieso werkt ‘ie tien keer sneller en is het resultaat ook echt significant verbeterd. Het blijft echter voor elke smartphonecamera moeilijk om echt kwalitatief sterke foto’s te maken in het donker. Als je dat echt essentieel vindt, dan moet je lekker een spiegelreflex kopen.
De camera van de OnePlus 8 Pro is echt een sicke verbetering ten opzichte van z'n voorganger(s). Dat komt met name door die nieuwe 48 megapixel sterke sensor van Sony. Scherp, helder en realistisch. Het was altijd een van de dingen waar OnePlus iets minder sterk in was dan de concurrentie, maar met de upgrades kunnen ze zich tegenwoordig ook op dit vlak meten met de besten. Hieronder een greep uit de (onbewerkte) foto's die we hebben gemaakt met de camera van de OnePlus 8 Pro tijdens een dagje Amsterdam.
Meer info over de OnePlus 8 Pro vind je op oneplus.com .