We hebben weer een interessant vraagstuk voor je liggen. Iets waar je wellicht niet elke dag over nadenkt, maar wat wel interessant is om te weten: het aantal keren dat een man zou moeten ejaculeren. Best een prikkelende vraag, niet? Nou, volgens de hersenspinsels van onderzoekers van Harvard University zouden mannen minstens 21 keer per maand een zaadlozing moeten krijgen om hun risico op prostaatkanker te verminderen.
Ja, je hoort het goed, daar is een echt onderzoek naar gedaan. Dit is te vinden op European Urology . Bijna 32.000 dappere mannen werd gevraagd naar hun gemiddelde maandelijkse inspanningen, en wat blijkt? Mannen die zichzelf verwenden of dat lieten doen, verlaagden hun kansen op het ontwikkelen van prostaatkanker met een derde. Uit onderzoek blijkt dat regelmatige ejaculatie gedurende het volwassen leven mogelijk verband houdt met de oorzaken van prostaatkanker, vooral met het minder agressieve type.
Het is niet alleen een verminderd risico op prostaatkanker waar je op kunt rekenen als je vaker klaarkomt. Er zijn meer gezondheidsvoordelen. Denk aan verbeterde spermakwaliteit, een opgepept immuunsysteem, minder (heftige) migraineaanvallen, een lager risico op hartziekten, betere slaap en minder stress. En laten we niet vergeten dat ejaculatie en opwinding in het algemeen ook de stress en angstgevoelens verminderen. Een soort natuurlijke stressbal.
Je wil natuurlijk de cijfers weten! Hoe vaak zou een man moeten klaarkomen per week? Volgens dat Harvard-onderzoek zouden het minstens vijf keer per week moeten zijn. Maar eerlijk gezegd is er niet veel wetenschappelijk bewijs over hoe vaak je zou moeten 'presteren', en er bestaat al helemaal geen 'normaal' aantal keren dat een man per week zou moeten 'presteren'. Ejaculatie is nu eenmaal een persoonlijke aangelegenheid, beïnvloed door factoren als leeftijd, gezondheid en relatiestatus.
Hoe vaak dan? Volgens de International Society of Sexual Medicine is er geen ‘normaal aantal keer’. Sommigen doen het dagelijks, anderen wekelijks, sommigen zelden en sommigen helemaal niet. Het wordt pas een probleem als het je leven op negatieve manieren beïnvloedt, zoals problemen in relaties of het afzeggen van plannen om lekker 'alleen te zijn'. Dan kan je spreken van een verslaving.
Onlangs spraken wij LunatiKa. Zij werkt als intimiteitscoach en tantrische meesteres. Dagelijks komen er mannen bij haar die gevangen zitten in deze verslaving, vaak zonder zich daar zelf van bewust te zijn. Daarvoor schreef zij het e-book ‘Overwin cyberseksverslaving – en own je echte mannelijkheid’. Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier .