Dit is de grootste berg in het universum: Olympus Mons

14 mrt 2022, 19:00 Entertainment
21305028179 9389e1c771 b

Op de rondzwevende aardkloot die wij thuis noemen hebben we flink wat hoge bergen. Veel van onze pieken kan je vinden in het Himalayagebergte, op de grens van Nepal en China. Met een hoogte van 8.848 meter is Mount Everest natuurlijk het ultieme uitkijkpunt over onze aarde. Vergeleken met Olympus Mons is Mount Everest echter niet veel meer dan een kiezelsteen.

Olympus Mons, gelegen op planeet Mars, is werkelijk enorm. De berg is namelijk een uitgedoofde vulkaan die ruim 25 kilometer boven de omringende vlakte uitsteekt. Over het ontstaan van deze berg kunnen wetenschappers alleen maar speculeren omdat we simpelweg nog niet genoeg over Mars weten. Ze vermoeden dat de vulkaan op dezelfde manier is ontstaan als Hawaï. Dat eiland is namelijk gevormd door eenzelfde vulkaan die vanaf de zeebodem tien kilometer hoog is.


Olympus Mons in vergelijking

Toen wij dit monster van een berg voorbij zagen komen vonden we het enorm lastig om te beseffen hoe groot Olympus Mons nu daadwerkelijk is. Daarom brengen wij het maar wat graag voor jullie in vergelijking. Wel zo makkelijk. Met een oppervlakte van 180.000 km 2

heeft het heuveltje op Mars ongeveer dezelfde oppervlakte als de Amerikaanse staat Missouri. Door de grote, platte oppervlakte lijkt de berg helemaal niet zo hoog. Als je de berg in Nederland plat neer zou leggen kom je van Tilburg (ruim) tot aan Breda. De berg is dan ook de grootst bekende berg in ons zonnestelsel.

Beeldmateriaal

Olympus Mons is zo bizar groot dat hij in de 19eeeuw al voor het eerst werd gezien vanaf onze aarde. Met de beperkte telescopen die destijds beschikbaar waren werd al snel duidelijk dat deze berg enorm moest zijn. Een Amerikaanse ruimtesonde maakte in 1972 dan eindelijk foto’s van Olympus Mons. Hoewel Mars natuurlijk niet veel meer dan woestijn lijkt, zijn de foto’s die van Olympus Mons gemaakt worden werkelijk verbluffend. Kijk gerust zelf!

21305028179 9389e1c771 b 1 300x169
Delen met
Ook interessant