Oekraïense president richt zich tot Russische volk in historische speech

feb 25 2022, 11:01 Entertainment
1 berlijn dirktaeger
Heb je nauwelijks een pandemie achter de kiezen, besluit die Russische gek om Oekraïne binnen te vallen. We werden wakker met krantenkoppen als ‘Oorlog in Europa’ en as we speak rijden Russische tanks Kiev binnen. Bizarre taferelen spelen zich op dit moment af op nog geen drie uur vliegen bij ons vandaan.
Inmiddels heeft de Oekraïnese president Volodymyr Zelensky in een historische speech zich gericht tot het Russische volk: “We hoeven niet te vechten, we drinken samen. Met als uitsmijter: denk niet dat [Poetin] alleen aan onze deur klopt, vroeg of laat ook aan die van jou.”

Dit is die speech, een paar uur voor het begin van de oorlog opgenomen, hier met Engelse ondertiteling. Kijken. Deze gaat de geschiedenisboeken in.

Olaf Koens
Olaf Koens
@obk

IJzersterke speech van de Oekraïnse president zojuist, in het Russisch, aan het Russische volk. Direct, soms informeel; we hoeven niet te vechten, we drinken samen. Met als uitsmijter: denk niet dat [Poetin] alleen aan onze deur klopt, vroeg of laat ook aan die van jou.

8.7K
Reply

Gebroeders Klitschko laten zich horen

Ook bokskampioenen Wladimir Klitschko and Vitali Klitschko laten zich horen. Die laatste heeft zich overigens opgewerkt van sportlegende tot burgemeester van Kiev. Hier een interview met hem over de gebeurtenissen, waarin hij laat weten te zullen vechten.

Massale protesten in Rusland

Dat hij onder de Russen veel medestanders zal vinden, blijkt wel uit onderstaande beelden. Gisteren gingen duizenden Russen met gevaar voor eigen leven de straat op om te protesteren tegen de oorlog van Poetin. Van Vladivostok tot Sint-Petersburg en van Sotsji tot Moskou, overal waren protesten gaande. De boodschap: dit is niet de oorlog van Rusland, maar van Poetin. Er zouden al zo’n 1.800 demonstranten zijn opgepakt. Als je hier meer over wil lezen: in The Guardian een sterk artikel over de mening van de Russen over deze oorlog.
Verder spreken ook vooraanstaande Russische acteurs en schrijvers zich uit in een anti-oorlog brief.

#StandWithUkraine

Terwijl er zware (vooralsnog enkel economische) maatregelen worden getroffen om Rusland aan te pakken, toont de wereld zich massaal solidair met Oekraïne. Van Berlijn tot Melbourne en van Rome tot Liverpool. Overal wordt de geel-blauw vlag op gebouwen geprojecteerd om steun te betuigen aan Oekraïne. We kunnen alleen maar hopen dat Poetin zo snel mogelijk een halt wordt toegeroepen en dat deze oorlog zo snel mogelijk wordt beëindigd. #StandWithUkraine ??
 1. Berlijn, Brandenburger Tor

  Dit bericht op Instagram bekijken

  Een bericht gedeeld door Dirk Taeger (@dirktaeger)

  2. Melbourne, Flinderstreet Station

  Dit bericht op Instagram bekijken

  Een bericht gedeeld door Michael Oliver (@snappermick)

  3. Rome, Colosseum

  4. Liverpool, St George’s Hall

Delen met
Ook interessant