Een matras gaat gemiddeld zo’n acht tot tien jaar mee. Een nieuw matras koop je dus niet elke dag. Dat maakt de aanschaf van een nieuw exemplaar dan ook best lastig. Matrassen kunnen behoorlijk prijzig zijn, je wilt dus ook zeker geen miskoop doen. Bovendien breng je heel wat uren van je leven door op het matras.
Een goede nachtrust is één van de belangrijkste dingen voor een gezond lichaam , daarom wil je ook dat wat het matras betreft een goede keuze maakt. Maar waar let je dan precies op? Voordat je zomaar een nieuwe matras bestelt, lees je goed in. Met onderstaande tips weet je waar je op moet letten.
Ga je een online matras kopen ? Houd er dan rekening mee dat je van te voren het matras niet kunt testen. Er is immers geen winkel waar je even kunt proefliggen. In dat geval is het belangrijk om zeker te weten dat je het matras thuis kunt uitproberen. Gelukkig geven de meeste aanbieders van online matrassen die mogelijkheid. Vaak kun je thuis 100 dagen proefslapen. Dit is genoeg tijd om het matras goed uit te testen en er achter te komen of het iets voor je is. Het kan zijn dat je een aantal dagen of weken moet wennen, maar na 100 dagen kun je met zekerheid vaststellen of het matras een match is.
Dat je het matras niet even kunt testen in de winkel kan een nadeel zijn. Gelukkig lost een proefperiode dit meestal wel op. Een voordeel van het online kopen van een matras is vaak dat het een stuk betaalbaarder is. Omdat er geen fysieke winkel is, zijn de kosten een stuk lager en kan de prijs van het matras ook laag gehouden worden.
Hoewel je wellicht geneigd bent te denken dat een duurder matras ook een beter matras is, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Zoals hierboven al genoemd kan het voordeel van online een matras kopen zijn dat de prijs lager is dan wanneer je het in de winkel koopt, maar dat hoeft niets onder te doen aan de kwaliteit. De extra kosten bij een duurder matras zitten hem vaak in duurdere en natuurlijke materialen, waardoor hij minder snel slijt en vaak ook meer ademend is. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het automatisch het beste matras is voor jou. Houd dit in je achterhoofd wanneer je een nieuw matras gaat kopen.
Het is belangrijk te beseffen dat de aanschaf van een nieuwe matras erg persoonlijk is. Ieder mens heeft een andere voorkeur wat comfort betreft en bovendien ook een andere lichaamsbouw. Een bepaald type matras past wel bij één, maar niet bij de ander. Deze voorkeur komt vaak ook voort uit bepaalde persoonlijke kenmerken. Hoe lekker een matras ligt, of hoe goed het matras is voor je lichaam, hangt onder andere af van je postuur en lichaamsgewicht. Hoe hoger je lichaamsgewicht, hoe je harder matras moet zijn. Dit hangt echter ook weer af van je lengte en hoe het gewicht verdeeld is over je lichaam. Wanneer je een hoger lichaamsgewicht hebt en je een te zacht matras kiest, dan zakt je lichaam daar teveel in weg en biedt het niet de juiste ondersteuning. Een te hard matras kan weer zorgen voor pijnlijke plekken, vooral bij schouders en heupen.
Net als je lichaamsgewicht is ook je slaaphouding van belang. Een goed matras zorgt ervoor dat jouw lichaam goed wordt ondersteund. Het gaat er dan vooral om dat je wervelkolom in een rechte lijn ligt terwijl je slaapt. Is dit niet het geval dan word je vaak wakker met rugpijn en een stijf lichaam. Met het juiste matras kun je dus vaak voorkomen dat je last krijgt van dit soort klachten. Een zijslaper doet er goed aan een iets zachter matras te kiezen. Hierdoor zakken de heupen en schouder iets in het matras waardoor je wervelkolom mooi recht ligt. Een buik- of rugslaper heeft juist weer meer baat bij een wat harder matras, anders zakken de verkeerde delen van je lichaam door, waardoor je lichaam weer in een vervelende houding komt te liggen. Dit alles kun je pas ondervinden als je hebt proef gelegen of hebt proef geslapen. Of je het matras nu online koopt of niet, zorg er altijd voor dat je de mogelijkheid hebt om je matras te ruilen (let op de kleine lettertjes), zodat je niet met een dure miskoop blijft zitten.