Een nieuw muziekgenre kwam uit een onverwachte hoek en heeft de grote muziekindustrie flink beïnvloed. Inmiddels hebben de 'focus-piano' en 'relax-classical' de toplijsten overgenomen en is het nieuwe genre neo-klassiek niet meer weg te denken uit ons leven.
Een van de meest bekende artiesten in de neo-klassieke muziek is Ludovico Einaudi, die enorme beroemdheid vergaarde door het componeren van de fantastische soundtrack van de eveneens fantastische film Intouchables. Einaudi en Chilly Gonzales, met het album 'Solo Piano', zijn de voorlopers van het nieuwe genre te noemen en zij waren de eerste namen die met dit nieuwe genre de concertzalen veroverde. Talent van eigen bodem
Ook in Nederland is het genre populair. In 2015 brak Joep Beving met zijn album Solipsism door, zijn eerste concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw was in no-time uitverkocht. Inmiddels heeft hij een contract bij Deutsche Grammophone en vult hij de grootste klassieke zalen. Naast Joep zijn er meer Nederlanders in opmars.
Het Concertgebouw
Het Concertgebouw spint garen bij de populaire muziekstroming, want het trekt veel jongeren naar de schitterende concertzaal, waar normaliter voornamelijk grijze koppies de de dienst uitmaken. Zij maken de combinatie tussen de klassieke concertpianist en de neo-klassiek pianist. Deze bijzondere combinatie op een podium vormt de perfecte Piano Nights . Alleen nog een beetje sfeerverlichting, spotlights en disco bal, maken de avond compleet. Jelte Heringa, de Concertgebouwprogrammeur, is hier uiteraard enthousiast over en zei in een interview het volgende: ‘Neoklassiek is wat mij betreft dé nieuwe muzikale stroming van de afgelopen tien jaar. Geworteld in de traditionele klassieke muziek, maar antwoorden gevend op de vragen van nu. Muziek die een hele generatie meevoert, verbindt, geruststelt… Met net zoveel aandacht voor de noten als voor de stilte tussen de noten. Muziek als medicijn."
Piano's en discoballen
Bijzondere combinaties staan ons op te wachten. De eerstvolgende vindt op 26 oktober plaats. Waar pianovirtuoos Wibi Soerjadi en de intieme pianovertelster Annelie samen plaats nemen achter hun piano's. Sterpianist Wibi heeft al 28 keer de kerstrecital in Het Concertgebouw gegeven, waar Annelie juist kleinschalig haar persoonlijke verhalen voordraagt. Een paar dagen later is het weer raak op 28 oktober wanneer DeLange zijn kunsten mag vertonen. Onze Nederlandse componist en pianist is een man van wereldklasse. Zijn stukken zijn online ruim 25 miljoen keer beluisterd en is ook te vinden in het Concertgebouw, waar hij de Kleine Zaal zal vullen met zijn klanken. Ook harpist Remy van Kersteren staat dit jaar nog op de planken van het Concertgebouw. We kunnen Remy kennen van zijn verschillende uiteenlopende optredens. Hij heeft bijvoorbeeld op Down the Rabbit Hole en Mysteryland gestaan, maar was ook het voorprogramma van DI-RECT & Residentie Orkest. Met de suma cum laude afgestudeerde harpist zijn mix van jazz, neo-klassiek en elektronische muziek, wordt het 9 december sowieso een feestje in het Concertgebouw. Volgend jaar komt de Nederlandse pianist en componist
Joachim Challem zijn nieuwe album releasen in Het Concertgebouw. Nadat zijn eerste werken vorig jaar ruim 15 miljoen keer gestreamd zijn, kan 'The Road' niet anders dan ook een denderend succes worden.
Ben je enthousiast geworden? Meer info of een concert bijwonen kan via de website van
Het Concertgebouw .