1. Home
  2. Nederland is tegen de Europese ''Netflix-taks''

Nederland is tegen de Europese ''Netflix-taks''

28 feb 2023, 12:00 Entertainment
netflix taks 1
Ja, je leest het goed. Een Netflix-taks. Europese telecom- en internetproviders willen dat tech- en streamingbedrijven als Viaplay, Spotify en Netflix een vergoeding gaan betalen voor hun internetverkeer.
En dat is slecht nieuws voor iedereen met een abonnement op één of meerdere van deze diensten, want die krijgen zeer waarschijnlijk de rekening gepresenteerd. Nederland is tegen de plannen, die bekend staan als de Netflix-taks.

Providers

De telecom- en internetproviders willen die extra heffing opleggen, omdat ze het netwerk zwaar belasten. Met het geld willen de telecombedrijven naar eigen zeggen investeren in nieuwe digitale infrastructuur. Het internetverkeer is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat komt bijvoorbeeld doordat steeds meer mensen gebruikmaken van bijvoorbeeld YouTube. Diensten als deze genereren veel internetverkeer en verdienen zelf veel geld aan abonnees of advertenties.
Om de groei van het internetverkeer aan te kunnen, moeten internetproviders investeringen doen in hun netwerk. Internetproviders vinden het oneerlijk dat zij de kosten moeten betalen voor het dataverkeer dat tech- en streamingbedrijven veroorzaken.

Nederland

Nederland heeft zo zijn vragen over de plannen. Uit onderzoek van het bureau Oxera, uitgevoerd in opdracht van de minster, blijkt dat de Netflix-taks helemaal niet tot extra investeringen in de aanleg of kwaliteit van het internet leidt.
"Telecomaanbieders krijgen met een extra tolheffing dubbel betaald", zegt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. "Een consument kiest er namelijk zelf voor om al dan niet tegen betaling te streamen via bijvoorbeeld Netflix, Spotify, Viaplay of YouTube. Daarnaast betaalt de klant ook nog gewoon abonnementskosten aan de telecomaanbieder."
Daarnaast zijn de plannen in de ogen van Nederland, en een aantal andere Europese landen, in strijd met de zogeheten 'netneutraliteit'. In 2015 werd afgesproken dat telecomaanbieders internetverkeer niet mogen blokkeren, vertragen of aparte tarieven mogen opleggen voor verschillende diensten.
In Europa moeten internetproviders namelijk neutraal zijn. Dat wil zeggen dat ze internetdiensten niet mogen voortrekken, achterstellen of blokkeren. Wanneer wij als consument er wel voor zouden moeten betalen, zou dit kunnen betekenen dat internetproviders wel onderscheid gaan maken. Bijvoorbeeld wanneer een techbedrijf niet wilt betalen.
Delen met
Ook interessant