NASA-astronaut keert terug op aarde met gigantische veranderingen in zijn lichaam

19 jul , 18:55 Entertainment
snapinstaapp 315454647 446759960945613 5769282213378583117 n 1080
Vorig jaar brak NASA-astronaut Frank Rubio een gloednieuw Amerikaans record door als eerste Amerikaan meer dan een jaar in de ruimte te vertoeven. De 48-jarige Rubio keerde na een verbazingwekkende 371 dagen in de ruimte terug naar de aarde. Als je zo lang zonder zwaartekracht rondzweeft, blijf je niet ongedeerd. Zijn lichaam heeft een hoop veranderingen doorgemaakt en daarom werd hij bij terugkomst meteen door een medisch team onder de loep genomen.
Hij zou eigenlijk maar zes maanden in de ruimte zitten, maar dat werden er uiteindelijk twaalf. Daardoor werd hij het perfecte proefkonijn om te zien wat een jaar zonder zwaartekracht met je doet.

De gevolgen 

Een verblijf in de ruimte leidt tot een afname van spiermassa en botten binnen de eerste paar maanden. Bij terugkeer op aarde is het coördineren van bewegingen en het evenwicht bewaren lastig, wat goed gemonitord wordt. Hoe langer de tijd in de ruimte, hoe langer de aanpassing aan de zwaartekracht duurt. Daarnaast kan de bloedstroom veranderen, wat symptomen zoals wazig zien of zwelling van de ogen veroorzaakt, bekend als Spaceflight Associated Neuro-Ocular Syndrome. Onze aderen hebben handige klepjes die ervoor zorgen dat bloed niet terugstroomt als we staan. Maar als je een tijdje in een gewichtloze ruimte zweeft, krijgt je bloedstroom een flinke optater. 

Rubio

Rubio's mentale en fysieke gezondheid werden voortdurend in de gaten gehouden terwijl hij in de ruimte was. In januari vertelde hij dat hij de afgelopen vier maanden bezig was geweest om zich weer in te burgeren op aarde. "Je past je ongelooflijk snel aan aan de ruimte, maar helaas kan het re-adaptatieproces terug naar de aarde soms wat langer en moeilijker zijn," vertelde hij aan TIME. "Dat komt denk ik omdat de krachten van de zwaartekracht en de krachten hier op aarde een sterkere uitwerking op je lichaam hebben. Dus het duurt twee tot drie maanden om weer op niveau te komen. Ik voel me redelijk normaal." Dus veel oefeningen, veel testen en veel wetenschap om te kunnen herstellen.
Hoewel Rubio het Amerikaanse record in handen heeft, vraag je je misschien af wie het wereldrecord op zijn naam heeft staan. Dat is Valeri Polyakov, die tussen 1994 en 1995 maar liefst 437 dagen achter elkaar in een baan om de aarde zweefde.
Delen met
Ook interessant