1. Home
  2. NASA gaat huizen bouwen op de maan

NASA gaat huizen bouwen op de maan

04 okt 2023, 12:23 Entertainment
schermafbeelding 2023 10 04 om 115622
De NASA pakt uit en dat is absoluut wat aandacht waard. Vijftig jaar geleden, in 1972, brachten de astronauten van Apollo 17 voor het laatst drie dagen door op het maanlandschap. Dat allemaal terwijl wij, als mensheid, op televisieschermen op bijna 400.000 km verderop toekeken. Nu zijn er opnieuw grote plannen om naar de maan te gaan. En niet zomaar. NASA gooit even over een andere boeg en komt met snode plannen, het wil zelfs huizen gaan bouwen op de maan.
Het maanplan heet Project Olympus. NASA gaat een 3D-printer naar de maan schieten om daar bouwmaterialen mee te bouwen. Ze willen hiervoor speciaal gebruiken maanbeton gebruiken dat wordt gemaakt van rotschilfers, mineralen en stof uit de bovenste laag van het maanoppervlak.

2040 als doel

De huizen die de NASA op de maan wil gaan bouwen zijn niet alleen voor astronauten, maar ook voor gewone mensen. Ze geloven dat rond 2040 de Amerikanen hun eerste idyllische wijk in de ruimte zullen hebben. En die 2040, dan moet volgens zeven NASA-wetenschappers goed te doen zijn als de organisatie haar doelen blijft behalen, zo meldt de New York Times .
icon projectolympus 3

Frisse wind

Door NASA waait de laatste jaren een nieuwe en vooral frissere wind. Ze staan meer en meer open voor academici en industrieën waardoor ze in een breder spectrum kunnen kijken. Dit ambitieuze plan wordt mogelijk gemaakt door nieuwe technologie en samenwerkingen met universiteiten en particuliere bedrijven. "We staan op een cruciaal moment en op sommige manieren voelt het een beetje als een droom”, zegt Niki Werkheiser, NASA’s Director of Technology Maturation tegen New York Times . Het vertrouwen steken ze bij NASA dan ook niet onder stoelen of banken. "We hebben nu alle juiste mensen op het juiste moment bij elkaar met een gemeenschappelijk doel, en daarom denk ik dat we het zullen halen", vervolgt Werkheiser haar verhaal. "Iedereen staat klaar om deze stap te zetten, dus als we onze kernvaardigheden ontwikkelen, is er geen reden waarom het niet mogelijk is."

Space Exploration Architecture - Lunar Lantern

Artemis

NASA noemt hun terugkeer naar de maan Artemis, vernoemd naar de tweelingzus van Apollo. Vorig jaar in november knalde Artemis I de lucht in vanaf het Kennedy Space Center, maar alleen met robots aan boord. Ze maakten een rondje om de maan en landden veilig terug op aarde. Artemis II, met vier mensen aan boord, waaronder de allereerste vrouw en de eerste zwarte persoon in de geschiedenis, staat gepland voor november 2024.

Lastige klus

Toch zal niet alles van z’n zo gemakkelijk gaan. De maan bevat maanstof dat zo sterk is dat het glas kan doorsnijden en de behuizingsmaterialen kan beschadigen. Daar zijn ze bij NASA druk mee bezig om dat allemaal te voorkomen. NASA sinds kort een samenwerking met ICON en wil volgend jaar de printers testen in het Marshall Space Flight Center van NASA voordat de bouw in de ruimte begint. Dit allemaal om te kijken of het weerbaar genoeg is voor de omgeving. Victor Pritchett, directeur van de afdeling voor vloeistoffen en milieutesten bij Marshall is in ieder geval duidelijk. “Als de materialen de kamers weerstaan, zal het materiaal buiten de ruimte ook overleven”.
Wanneer dat allemaal goed verloopt kan NASA de volgende stap zetten, landingsplatforms regelen om deze 3D-printers naar heelhuids naar de ruimte te brengen. Er komt een hoop bij kijken, spannende tijden dus voor NASA. Wij zullen het op de voet blijven volgen.
Om even een inkijkje te krijgen in hoe dit allemaal gaat, check onderstaande video.
Delen met
Ook interessant