Microsoft gaat full Mixed Reality (MR) met de HoloLens 2. Een virtual reality bril die is gemaakt om verschillende virtuele beelden te geven. Denk aan Virtual Reality en Augmented Reality tech. De HoloLens versie 1 werd voor het eerst gepresenteerd als toevoeging van de Xbox Kinect. Met een demo van de game Minecraft, zag het er veelbelovend uit. Maar de ontwikkeling van versie 2 bleef lang stil. Tot nu. De HoloLens 2 is gemaakt voor Mixed Reality (MR). Dat wil zeggen dat het zowel VR als AR kan weergeven. Nu horen we je misschien denken, wat betekent dat nu weer. De techwereld is gecompliceerd. We know. Kort samengevat: VR, beter bekend als Virtual Reality, zorgt ervoor dat je jezelf begeeft in een compleet digitale omgeving. Denk aan een full-rendered game als Call of Duty of Assassins Creed. Augmented reality (AR) is tech waarbij je de echte wereld nog steeds kunt zien, maar dan met een select aantal virtuele beelden. Shit just got real. Check de introductie video.
Xbox Kinect
De HoloLens was eigenlijk ontwikkeld voor de meest recente Kinect van Xbox. Helaas was de Kinect niet zo’n succes als Microsoft hoopte. Dit heeft de ontwikkeling
van een nieuwe versie echter niet stilgelegd. Met de HoloLens 2 sloofde Microsoft, net als V1, uit met de vele mogelijkheden op MR gebiedt. Zo kun je met gemak je digitale omgeving zelf creëren, muziek maken op een virtuele piano of jezelf omringen met interactieve wezens. Check de E3 van 2015 waar versie 1 werd geïntroduceerd.
Specs
Om de HoloLens te gebruiken heb je wel een flinke PC nodig. De processor in dit brilletje is een Qualcomm Snapdragon 850, een display weergave van 2K en beeldverhouding van 3:2. Met de Azure Kinect sensor wordt alles haarfijn vastgelegd en weergegeven in VR en AR. De camera is
voorzien van een 8 megapixel resolutie, voor video is de weergave 1080p, 30fps. De audio is voorzien van een microfoon met vijf kanalen. De beeld sensoren bevatten een versnellingsmeter, een gyroscope meter en een magnetometer. Wat dat laatste ook mag zijn. De HL2 heeft ook de nieuwste Bluetooth 5.0, is Wi-Fi 6 ready en USB-C voor het opladen. De behuizing van de HoloLens 2 is van carbon fiber gemaakt. Lekker sterk en gaat lang mee.
Prijs
De HoloLens 2 is nu te bestellen voor 3.500 dollar. Ook zijn er bundels beschikbaar met Dynamic's 365 Remote Assist voor een prijs van $125 per maand. Mocht je opzoek zijn naar een VR bril voor gaming? Dan zijn er sowieso goedkopere alternatieven.
Geef jezelf (letterlijk) bloot
Nu komt het enge gedeelte. Om je de controle te geven over deze digitale wereld, moet je jezelf eerst helemaal inscannen. Je hand wordt tot in detail gekopieerd, zodat iedere aanraking voelt alsof je daadwerkelijk contact hebt met hetgeen dat je probeert te raken. Ook kun je van top tot teen een scan laten uitvoeren waarmee er een virtuele versie van jou gemaakt is. Handig voor presentaties of gesprekken voeren op afstand. De persoon waar je tegen spreekt, is dan daadwerkelijk als bewegend poppetje aanwezig. Dat klinkt allemaal wel aardig. Maar de vraag is, hoeveel informatie hebben bedrijven nu eigenlijk nodig om dit toegankelijk te maken? Schijnbaar best veel.
Het is nu al standaard dat je je vinger en gezicht in laat scannen om je smartphone te ontgrendelen. je bloedmeter op pijl houden met smartwatches en Fit bandjes is ook vanzelfsprekend. Maar met de tech van de toekomst zal het ook vanzelfsprekend worden om een digitale versie van jezelf te maken. Niet alleen van je omvang, maar ook je spieren, bewegingen, hersenimpulsen en, voorzover mogelijk, je organen. Voor je gezondheid is het tof om deze informatie in real-time bij te houden. Aan de andere kant staan bedrijven als Google, Facebook en Microsoft bekend om hun toegankelijkheid van deze persoonlijke informatie, aan derde partijen. Moeten we dit willen, of mag iedereen alles over je weten?