Begin het nieuwe jaar goed met een flink portie humor. Op 1 januari 2019 wordt namelijk de Netflix Orginal-serie Comedians of the World gelanceerd. Meer dan 47 comedians van over de wereld doen mee. Nederland is een van de 13 landen die mee mag doen, dat is op zich al best wel heel vet. Soundos El Ahmadi en Rayen Panday en Martijn Koning zijn de uitverkorenen. Wij spraken de laatstgenoemde over dit grote spektakel. Jij bent door Netflix uitgekozen voor de serie ‘Comedians of the World’, een hele eer! Wat was je eerste reactie?
Blijdschap! Ik zei uiteraard volmondig ja.
De opnames waren in de Panama in Amsterdam, hoe vond je de show gaan?
Het was ontzettend leuk. Het is ook cool om te spelen met Soundos en Rayen, ik ken ze natuurlijk nog van Comedytrain. Wanneer je voor zo’n groot project wordt gevraagd, geeft dat extra energie, dat merk je ook aan de zaal. Het wordt 1 januari heel groot gelauncht. Het zijn 47 comedians uit 13 landen, in 8 verschillende talen. Het is straks voor 130 miljoen mensen te zien, je bent onderdeel van iets ontzettend groots.
Waarom moeten we sowieso gaan kijken?
Ze moeten sowieso gaan kijken voor ons. Je kunt straks Indiaanse, Zweedse, Braziliaanse Franse comedians zien. Het is zo divers! Je kan ook zien wat er leeft in de andere landen. Waar hebben de comedians het aan de andere kant van de wereld bijvoorbeeld over? Ik ga daar zeker zelf ook naar kijken.
Je bent in september aan je nieuwe theatertour Koning van de Dieren begonnen, hoe gaat deze tour tot nu toe?
Heel erg goed. De show is door Raoul Heertje geregisseerd en loopt nu gewoon heel lekker. Dit is de eerste keer dat ik met een regisseur werk. Door de Netflix-special krijg ik nu veel meer aandacht. Nu draait alles daar om. De theatershow zelf en de voorbereidingen daarvoor zitten eigenlijk al in een ver stadium.
Krijg je leuke reacties op je bezigheden?
Zeker! Helemaal nu natuurlijk. Ik mag weleens vaker speciale dingen doen, maar dit is natuurlijk wel heel erg cool. Ik werd ineens hiervoor gevraagd. Ik kijk altijd naar Netflix en dan ineens wordt je door de grote instantie Netflix gevraagd! Het bereik wat je in een theater hebt, is natuurlijk heel anders als je ineens naar 130 miljoen mensen wereldwijd gaat. Ik denk
ook wel dat dat voor mijn show gaat uitmaken. Het is fantastisch!
Foto: Netflix
Hoe hebben jullie het programma in elkaar gezet?
We moesten uniek materiaal leveren, daar heb ik dus ook voor gezorgd. Wat zo fijn is aan Netflix, is dat ze volledig in dienst staan van de comedians. Ze gaan voor het beste resultaat, ze zorgen ervoor dat alles goed geregeld is. Het is opgenomen in ongekend hoge kwaliteit.
Ik heb al stukjes gezien, ik heb mezelf nog nooit zo mooi gezien. De vormgeving is echt geweldig.
Was er ruimte voor improvisatie?
Het was wel strak, maar we zaten ook wel met
het publiek te praten. Dat is nooit echt de bedoeling, bij opnames. Qua tijd moesten we op een goed half uur zitten. Met het publiek praten zit daar ook wel in, ik weet niet of ze alles hebben meegenomen. Het publiek is vaak ook meer zenuwachtiger wanneer ze weten dat ze worden opgenomen. Tijdens een theateroptreden is dat toch wel anders.
Je hebt al zoveel toffe dingen gedaan, wat hoop je hier in de toekomst nog aan toe te voegen?
Ik heb wel internationale ambities. Er is ook nog heel wat te veroveren in Nederland. Daar gaan we eerst een beetje mee beginnen. Comedians of the world is natuurlijk heel fijn, het komt ook op een leuk moment. Ik word straks in 140 talen vertaald, dit is
wel een hoogtepunt, hier ga ik voorlopig niet overheen.
Moet er volgens jouw iets veranderen aan het Nederlandse comedylandschap?
Minder comedians. Er moeten echt een paar weg of overlijden. De concurrentie is gewoon te groot. Als ik Soundos en Ryan zie spelen, dan zie ik dat er nog veel te leren is voor mij. Er zijn nog veel paden te bewandelen in Nederland.
Welke Nederlandse cabaretiers bewonder je zelf enorm?
Geen een. Ik vind het allemaal een beetje oplichterij, beetje charlatan-achtig. Ik ken er ook helemaal niet veel. Nee, grapje. Daniël Arends, Tim Fransen, Ryan en Soundos. en de grote meesters zoals Freek de Jonge, Youp van ’t Hek, Theo Maassen.
Zou je nog een keer een oudejaarsconference willen doen?
Dat lijkt me heel erg leuk. Dat zit er ook nog wel een keer in de toekomst aan te komen. Actualiteit speelt altijd wel een belangrijke rol in mijn shows. Ik denk dat er volgend jaar meer dingen bijkomen, maar nu ligt de focus op het Netflix-gebeuren en kijken we wat daar natuurlijk uitkomt. 1 januari wordt het wereldwijd gelauncht. Ik verwacht dat daar toch wel dingetjes uitkomen. Je hoort er wel bij iets groots, heel cool.
Heb je tot slot nog een leuke grap voor onze lezers?
Mijn moeder is half Japans. Haar naam is Ans.
Foto: Netflix