Onze favoriete loodgieter is alweer ruim 30 jaar oud. Ik heb het natuurlijk over
Mario van
Nintendo. Misschien wel het meest bekende videogame-personage ooit! Als je niet weet wie hij is, dan heb je echt onder een steen geleefd; hij heeft zelfs een eigen internationale dag! Ook dit jaar is 10 maart de internationale dag van Mario. Dit willen wij natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan en daarom hebben wij de leukste Mario feitjes van deze Italiaan op een rijtje gezet. De datum 10 maart is niet zomaar gekozen voor Mario Dag. De Amerikanen korten maart af tot mar, zet het cijfer 10 erachter en dan zie je met een beetje fantasie de naam MAR10 staan.
1 . Jumpman
De Nintendo held Mario verscheen voor het eerst in Donkey Kong op 9 juli 1981 maar hij heette toen niet Mario. Zijn naam was toen Jumpman. Vanwege zijn immense populariteit werd Mario dé mascotte voor computergigant Nintendo.
Foto: Wikipedia Donkey Kong (video game)
2. Carrièreswitch
In de arcadegame Donkey Kong is te zien dat Mario een timmerman was. Later maakte Mario een carrièreswitch en pakte hij het beroep op als loodgieter. Dit was omdat pijpleidingen en riolen een rol gingen spelen in de Mario
games. Andere beroepen die Mario heeft gehad zijn dokter (Dr. Mario), archeoloog (Mario’s Picross), eigenaar van een cementfabriek (Mario's Cementfactory) en eigenaar van een speelgoedbedrijf (Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis).
3. Zelfde stemacteur
De stemmen van Mario, Luigi, Wario en Waluigi zijn allemaal door dezelfde man ingesproken. Deze man heet Charles Martinet en is een stemacteur voor zowel films als games. Ook sprak hij de stemmen in van baby Mario en baby Toad die in enkele Mario games terugkomen. Dit staat in enorm contrast met zijn project buiten de Mario games, hij sprak namelijk ook de stem in van de draak Paarthurnax in Skyrim, verrassend he? Je leert nog eens wat.
4. Vrolijke paddenstoel
Volgens de handleiding werden de bewoners van het Mushroom Kingdom veranderd in bakstenen. Dat betekent dat je iedere keer dat je een blok breekt een onschuldig slachtoffer maakt, dat na het voltooien van de game weer in een vrolijke paddenstoel zou zijn veranderd.
5. Tekenen is ook lastig
Weet je waarom Mario een pet op heeft? Omdat de bedenker van Mario, de Japans videogameontwerper Shigeru Miyamoto, het erg moeilijk vond om haren te tekenen. Dat is de reden waarom Mario een pet draagt.
6. Arme Luigi
In de jaren ’90 waren games nog niet zo geavanceerd. Het geheugen was zo beperkt dat een tweede videogame-personage bijna hetzelfde moest zijn als het hoofdpersonage. Alleen de kleuren van het personage konden veranderd worden. Luigi was dus eigenlijk gewoon Mario, maar dan in groene kleding. De naam Luigi betekent in het Japans ‘soortgelijk‘. Luigi zal altijd in de schaduw van zijn grote broer staan … Arme Luigi toch.
7. Best verkochte videogame aller tijden
De enorme succesvolle
Super Mario Bros serie, waarin hij en zijn tweelingbroer Luigi te zien zijn, domineerde de jaren ’80 en ’90. Mario is wereldwijd gezien de best verkochte videogame aller tijden met meer dan 620 miljoen verkochte games Ter vergelijking: Pokémon heeft ongeveer de helft van dat aantal exemplaren verkocht.
8. Drugsverslaafd
Misschien niet een grote verassing, maar Mario is drugsverslaafd. In het spel is hij helemaal dol op paddenstoelen. Deze paddenstoelen zijn ook echt gebaseerd op paddo’s met psychedelische effecten. Tjah, waarom paddenstoelen weten wij ook niet, maar ondertussen zijn ze wel onmisbaar geworden.
Foto: Fandom wiki mariokartwii
9. Button smashen
Bij de release van Mario Party voor de N64 in 2002, deelde Nintendo handschoenen uit om het aantal verwondingen aan de vingers te verminderen, door het actieve button smashen dat het spel vereiste.
10. Mario is nog niet zo oud
Geloof het of niet, maar Mario is geen man van middelbare leeftijd met een bierbuik. Hij is 24 à 25 jaar oud. Mario's geestelijke vader Miyamoto vertelde dat hij bijna geen karaktereigenschappen heeft vastgelegd toen hij het springende Italiaantje introduceerde, behalve het feit dat hij zo'n 24 jaar oud was.