Een van ’s werelds beste cocktailbars L’Antiquario doet toffe pop-up in Amsterdamse hotelkamer

feb 12 , 16:20 Entertainment
hoxtonxlantiquario 002 01
De cocktailbarscene in Amsterdam die draait op volle toeren. Dat is ook het buitenland niet ontgaan, met tal van toffe initiatieven. Dit keer kwam de vooraanstaande Napolitaanse cocktailbar L’Antiquario naar onze hoofdstad voor een coole pop-up cocktailbar in een hotelkamer van The Hoxton.
Een paar maanden geleden waren we al te gast bij een toffe bar take-over van Bar Negro uit Athene in Sins of Sal in de Jordaan, dit keer is L’Antiquario uit Napels uitgenodigd om hun kunsten te laten zien. Dit keer is het geen guest shift, maar een pop-up bar met een twist, want L’Antiquario heeft een hotelkamer van The Hoxton compleet ingericht naar de stijl van hun bar in Napels.
lantiquario fhm 17
Room 124 in The Hoxton.
Bij de receptie van The Hoxton vragen we om een sleutel voor Room 124, waarna we naar boven worden gebracht en aankloppen om naar binnen te mogen. Dat is wat je noemt een originele binnenkomer.

Napels' finest

Sinds 2015 is het sfeervolle L’Antiquario te vinden achter een verscholen houten deur aan de Via Vannella Gaetani, een typisch Napolitaans straatje in hartje centrum vlakbij zee. De bar staat bekend als een van de beste in de wereld, niet voor niets staat het dit jaar op nummer 44 in de prestigieuze World’s Best Bars list . De entrée van hun vestiging in de Zuid-Italiaanse stad doet denken aan een winkeltje van een antiquair. Warm, schemerig, vintage sofa’s, gebloemd behang waar de meest waanzinnige cocktails worden geschonken.
Het is precies dat interieur dat we aantreffen als we hotelkamer 124 binnenstappen. Voor deze gelegenheid is de hotelkamer helemaal gestript en ingericht met een bankje, een salontafel, een paar barkrukken en een piepklein barretje waar L’Antiquario-eigenaar Alex Frezza druk bezig is het uitoefenen van zijn magische bartender skills.

Menu

Eerst maar eens het cocktailmenu bestuderen. Op de kaart van Room 124 staan vier cocktails (€15 per stuk) waaruit gekozen kan worden. De keuze bestaat uit een desert punch met Fords Gin, een Patchouli Sour met Jack Daniel’s Bonded, een Coffee Old Fashioned met Woodford Reserve en een Venezuelan Troupial met Diplomatico Mantuano.
Begin februari kunnen we wel wat tropische invloeden gebruiken, dus valt de keuze op de Venezuelan Troupial. Naast een basis van de bruine rum van Diplomatico Mantuano, wordt er rooibos honey, pineapple juice en lime juice toegevoegd. Als wij onze bestelling doorgeven, maken wij een praatje met Alex.

Charismatische bartender

Alex is met zijn volle grijze baard en gestileerde rode bril op de neus een stijlvolle Italiaan. Getooid in witte jas met daaronder een overhemd en stropdas, ziet hij eruit als een laborant. In feite is hij dat ook, maar dan met dranken als expertise. “L’Antiquario is een closed door bar, maar zonder password of iets dergelijks. Onze cocktails houden het midden van klassiek en modern. We serveren in elk geval geen wijn of bier, alleen cocktails en champagne.”
“In Napels houden de mensen van mooie dingen en plezier maken. Cocktails zijn voor de Italianen een tikkeltje exotisch, want Italië is meer een wijnland. We appreciëren champagnes, dus ook cocktails met champagne. Onze bestverkopende cocktail is bijvoorbeeld de French 75, een cocktail met gin, champagne, citroensap en suiker. De scene in Napels is behoorlijk gaande. Het is een stad met veel historie en veel verschillende culturen. Dat maakt het ook erg geschikt voor cocktails.”
Ondertussen begint Alex aan de bereiding van een Patchouli Sour met als kerningrediënt een scheut Jack Daniel’s Bonded. Een favoriete whiskey van de bartender. “Ik ben dol op deze whiskey”, zegt de Italiaan. Amerikaanse whiskeys hebben een sterk karakter, met een mooi verhaal. Je kan het gebruiken in cocktails zoals een sour, maar ook in wat meer boozy cocktails zoals een Manhattan. Deze Patchouli Sour met Patchouli siroop, lemon juice en egg white combineert perfect met deze charismatische Jack Daniel’s Bonded. De whiskey zorgt voor de sterke, mellow smaak, terwijl de pachouli zorgt voor de verfijnde aroma.”
Wij drinken inmiddels van de visueel gezellig ogende Venezuelan Troupial. Doe je ogen dicht en je waant je voor even op een strand met wuivende palmbomen ergens in Latijns-Amerika. Fris, zoet en uitermate smaakvol. Precies waar we zin in hebben, na een dag hard werken op de redactie.

Amsterdam

“Amsterdam is een interessante stad. Het is een belangrijke stad, maar het is lekker compact. De afstanden zijn klein, veel mensen kennen elkaar. Het is een internationale stad, maar ook erg nationaal met een enorme kunst- en culturele geschiedenis. De cocktailscene is nice. Je hebt van alles wat. Ik hou persoonlijk erg van jenever trouwens. Heerlijk drankje.” Waar is de cocktailscene grote stappen aan het zetten, vragen wij ons af? “Ik ben onlangs op tour geweest door Azië waar ik in Singapore, Bangkok, Hongkong en Tokyo ben geweest. Azië is heel sterk. We hebben in Europa nauwelijks door wat daar voor toffe dingen gebeuren. In Europa vind ik dat bars in steden als Athene, Istanbul, Oslo en Helsinki goed bezig zijn. Allemaal compleet verschillende steden, maar wel bezig met mooie dingen.”
Na een uurtje klopt de volgende groep aan op de deur van room 124. Tijd om ons glas leeg te drinken en door naar de volgende. Helaas is de pop-up van L’Antiquario in The Hoxton inmiddels weer weg, dus jij zal je peilen moeten richten op de volgende editie. We houden je op de hoogte, want dit is een concept is wat ons betreft een blijvertje. Of om met Alex te spreken: “I love it. Ik vind het idee van een bar in een hotelkamer heel tof. Eigenlijk zou elk hotel een geheime bar ergens in het hotel moeten verstoppen, zonder mensen te vertellen waar die is. Dat is toch cool?”

Gallery

Foto's: Milan Gino
Delen met
Ook interessant