Lancering SpaceX-raket eindigt, wederom, in ontploffing

03 feb 2021, 11:12 Entertainment
schermafbeelding 2021 02 03 110659

Afgelopen december eindigde de lancering van een eerder prototype van de SpaceX-raket al in een vlammenzee toen de landing mislukte. Die testvlucht was voornamelijk bedoeld om de raket succesvol te lanceren, op grote hoogte een flip te laten maken waar Epke Zonderland jaloers op zou zijn, om hem vervolgens weer naar de opstijgplek terug te laten keren. Ondanks dat de landing mislukte, noemde SpaceX de test succesvol. Afgelopen dinsdag werd er opnieuw een testvlucht uitgevoerd, eentje die nogmaals spectaculair vuurwerk opleverde…

SpaceX ziet sterretjes

SpaceX is een ruimtevaartbedrijf dat geleid wordt door Tesla-baas Elon Musk. De SpaceX-raketten moeten uiteindelijk zowel mensen als goederen kunnen vervoeren naar onder andere Mars. Na de vorige test met het SN8-prototype waagde SpaceX opnieuw een poging, in de hoop dat de raket niet weer in een vuurbal zou eindigen. Eerder beweerde Musk dat de ontploffing te wijten was aan de lage druk op de brandstoftank tijdens de afdaling, waardoor de landingssnelheid te hoog was. De motor waarop de landing gedaan zou worden kreeg tijdens die test onvoldoende methaan en liet het daardoor afweten. In de hoop een beter resultaat neer te zetten dan de vorige keer werd een nieuw prototype, de SN9, gelanceerd.

De test verliep voorspoedig, de raket vloog onverschrokken tot een hoogte van tien kilometer. De raket moest toen, net als vorige keer, een elegante flip maken tijdens de vrije val om zo in horizontale positie naar Moeder Aarde terug te keren. Vlak voor de landing moest de raket, met behulp van enkele raketmotoren, weer in verticale positie terechtkomen voor een soepele landing. Dit liep echter anders dan gepland, de raket bleef hangen op een hoek van 45 graden waarin hij ook op de grond neer pletterde. Het defect van de SN8 lancering was dit keer niet de boosdoener, dat defect was namelijk verholpen, maar door een nieuw defect aan een van de twee motoren die de keermanoeuvre moeten bewerkstelligen verliep de landing dus weer niet zoals gehoopt. De ene motor moest dus al het harde werk doen terwijl de andere ongecontroleerd vuur spuwde als een baby draakje dat net uit het ei gekropen is.

Vurig fiasco

Ondanks dat er weer miljoenen euro’s in rook opgingen was de test volgens SpaceX geen vurig fiasco. De test leverde volgens het bedrijf veel waardevolle data op die ze goed kunnen gebruiken tijdens toekomstige testen. Captain Obvious John Insprucker, ingenieur bij SpaceX, benoemde tijdens de livestream van de lancering het voornemen van het bedrijf om de landing in de toekomst nog wat te verfijnen. “We moeten alleen nog even aan de landing werken”, iets wat de marsmannetjes ook wel zouden waarderen denken wij zo.

Delen met
Ook interessant