Journalist belandt in extreem geheime chatgroep

26 mrt , 18:15 Entertainment
67e42e83caec7

Soms krijg je een verkeerd nummer in een WhatsApp-groep en moet je toekijken hoe een stel vage kennissen plannen smeedt voor een weekendje Ibiza. Maar op 13 maart 2025 kreeg journalist Jeffrey Goldberg, hoofdredacteur van The Atlantic, een ongekende inside scoop op een totaal ander niveau. Hij werd per ongeluk toegevoegd aan een geheime Signal-chatgroep met enkele van de hoogste functionarissen uit de regering-Trump. Wat hij daar aantrof? Een live discussie over een Amerikaanse luchtaanval op Jemen.

De chatgroep droeg de subtiele naam "Houthi PC small group" en had slechts achttien leden. Geen oudtante die per ongeluk een gifje stuurt, maar wel: vicepresident JD Vance, nationaal veiligheidsadviseur Mike Waltz, vastgoed-giganten Steve Witkoff en Susie Wiles, en tv-miljonair Pete Hegseth. Kortom, een crème de la crème groepje dat je liever niet ziet beslissen over je toekomst als je aan de verkeerde kant van hun drone-aanvallen staat.

Goldberg had geen flauw idee waarom hij in de chat werd toegevoegd en dacht in eerste instantie dat het een goede oude internet-troll was. Maar naarmate de berichten binnenrolden, werd het pijnlijk duidelijk: dit was echt.

Wat werd er besproken?

In de chat werd keihard gediscussieerd over de aanval op Jemen, die slechts enkele dagen later daadwerkelijk werd uitgevoerd. JD Vance, vicepresident en blijkbaar de enige met een vleugje twijfel, trok aan de bel. Hij waarschuwde dat een aanval rampzalige gevolgen kon hebben voor de wereldhandel, vooral omdat het Suezkanaal een cruciale schakel is voor de Amerikaanse en Europese economieën.

Zijn voorstel? Even wachten met de aanval en alles wat minder gehaast beslissen. Maar goed, in een Trump-regering is “even wachten” meestal hetzelfde als “ben je soms een lafaard?”, dus of er echt naar geluisterd werd, is maar de vraag.

Ondertussen zat Goldberg, die eigenlijk alleen maar zijn ochtendkoffie wilde drinken, toch even in een topgeheime oorlogsgesprek. Niet bepaald een doorsnee werkdag.

Dat een journalist zonder enige moeite kon inloggen op een van de meest gevoelige discussies binnen de Amerikaanse regering? Dat zegt genoeg over de chaos achter de schermen. En eerlijk? Dit groepsappje ging toch net iets verder dan de klassieke discussie over wie de rekening splitst na het diner.

De nasleep: kritiek op Goldberg en de minimalisering van het lek

Toen The Atlantic het blad waar Goldberg hoofdredacteur is, de details van de chatgroep publiceerde, barstte de kritiek los. Vicepresident Vance beschuldigde Goldberg ervan de situatie te hebben "overdreven" en nationaal veiligheidsadviseur Mike Waltz probeerde het lek te minimaliseren. Hij benadrukte dat er geen gevoelige locaties, bronnen of methoden waren gedeeld, en dat buitenlandse partners al op de hoogte waren van de aanval. Volgens Waltz was er niets dramatisch gebeurd, behalve dat de president “Amerika en onze belangen beschermde”.

Wat begon als een mysterieuze toevoeging aan een chatgroep, eindigde als een ongemakkelijke situatie voor zowel de Trump-topfunctionarissen als voor Goldberg. Het incident legt niet alleen de gebreken in de communicatiebeveiliging van de regering-Trump bloot, maar benadrukt ook hoe de grenzen tussen journalistieke nieuwsgierigheid en nationale veiligheid soms gevaarlijk kunnen vervagen.

Delen met
Ook interessant