Dat crypto hot en happening is, daar zijn we nu wel achter. In het kielzog daarvan groeit ook de populariteit van NFT’s. Maar wat zijn ze eigenlijk? En op wat voor manier hebben ze impact? Samen met Jay-Jay Boske en Selwyn Senatori gaan we dieper in op dit onderwerp.
Jay-Jay Boske, bekend als de man van Day1, Expeditie Robinson en natuurlijk als Gent of the Year 2020, tevens een behoorlijke cryptokenner, heeft samen met vooraanstaand kunstenaar Selwyn Senatori een eigen NFT gemaakt. Ze hebben hun krachten gebundeld om dit toffe project in gang te zetten. Het perfecte duo om ons uit te leggen wat NFT’s nou eigenlijk zijn.
Veel mensen denken dat een NFT vergelijkbaar is met een cryptomunt. Ondanks dat ze de blockchain gemeen hebben, is dat niet het geval. Een NFT is een digitaal goed waar je de rechten van kan kopen. Een digitaal goed kan dan van jou worden. Of zoals Jay-Jay het verwoordt: “NFT is eigenaarschap koppelen aan digitale projecten of objecten.” Maar wat is nou een digitaal goed? Dat kan echt van alles zijn, van een gifje tot een digitaal kunstwerk tot een meme. Je kan het zo gek nog niet bedenken en jij kan er eigenaar van worden. Vooral in de kunstwereld zijn NFT’s nu erg populair. Het is een manier om kunst te digitaliseren en volgens Jay-Jay biedt dat vele mogelijkheden. ‘’De gifjes die jij gebruikt waren tot nu toe niks waard, maar daar kan dus nu verandering in komen.’’ Maar NFT's zijn dus niet alleen in de kunstwereld mogelijk. Het gaat om alle digitale objecten waar jij eigenaar van zou willen worden. Dit kan een kunstwerk zijn, maar ook een logo, of een digitaal huis. Alles is mogelijk.
‘’Voor het eerst kun je digitale kunst kopen.’’
Maar wat hebben die NFT’s dan te maken met crypto en de blockchain? NFT’s worden gekocht met cryptomunten, dit kan met munten die NFT-projecten steunen. Denk aan Ethereum, Solana of Tezos. Verder hebben NFT’s niets met crypto te maken, ze zijn enkel en alleen aan elkaar verbonden. De blockchain is verbonden aan NFT’s doordat de transactie wordt opgeslagen door de blockchain. Dat jij een NFT hebt gekocht, wordt dus vastgelegd door de blockchain. Daardoor kan er nooit verwarring ontstaan over wie de eigenaar is van de digitale kunst.
De komst van NFT’s is goed nieuws voor kunstenaars. De kunstwereld is niet bepaald een makkelijke wereld. Volgens Jay-Jay wordt geld verdienen als kunstenaar nu wel een stuk eenvoudiger. “Voor kunstenaars is het de aangewezen plek om te ontwikkelen en te groeien. Ook biedt het financieel meer kansen. Bij ieder stuk wat van een kunstenaar doorverkocht wordt, ontvangt de kunstenaar nu automatisch een percentage. Zo wordt kunst een blijvend verdienmodel in plaats van een eenmalige verkoop.” Volgens Selwyn Senatori, erkend kunstenaar en maker van een eigen NFT, zou dat nu ook het geval moeten zijn: “In de wet staat geschreven dat een kunstenaar een percentage hoort te ontvangen wanneer zijn stuk wordt doorverkocht. Helaas gebeurt dit in het echt niet tot nauwelijks.”
“Voor kunstenaars is het de aangewezen plek om te ontwikkelen en te groeien."
NFT’s bieden dus een heleboel kansen voor de kunstenaars, maar hoe werkt dit dan voor de mensen die een NFT kopen? Nu komen we bij het gedeelte wat best tricky is. Een kunstwerk kan namelijk veel meer waard worden, maar niemand weet welk kunstwerk dat zal zijn. Het is een heel onzekere markt. De waarde van een schilderij valt nauwelijks te bepalen volgens Jay-Jay: “De waarde bepalen is in het begin gewoon nattevingerwerk. Wat de kunstenaar ervoor wil hebben, dat is het kunstwerk waard. Op de secundaire markt is het simpelweg gewoon het aloude spel van vraag en aanbod. Wat iemand ervoor wil betalen is wat het kunstwerk waard is. Daarom zou ik iedereen aanraden om te kopen wat hij of zij zelf mooi vindt en waar je in gelooft.” Het onzekere stukje wat kunst met zich meebrengt is dus ook onvermijdelijk met digitale kunst. Al zijn er volgens Jay-Jay wel een paar dingen die je kunt doen. “Je kan onderzoek doen naar de kunstenaar die het stuk gemaakt heeft, het bedrijf dat erachter zit, de mensen die erover praten, het team dat erachter zit. Is er een goeie discord? Of kijk op Twitter wat er over het kunstwerk gezegd wordt.” Wanneer je een NFT hebt gekocht ligt er altijd nog een addertje onder het gras. Je weet namelijk niet of je hem ooit nog kwijt kan. Van Bitcoin of Ethereum zijn we heel zeker dat we hem kunnen verkopen als we ervan af willen, maar als niemand jouw kunstwerk van je wil kopen, dan heb je dikke vette pech. Dit maakt NFT een onzekere wereld. Digitaal of in het echt, uiteindelijk komen we terug op het oeroude dilemma van vraag en aanbod.
NFT’s zijn splinternieuw en worden nu behoorlijk gehyped. We houden ook van verder denken, want wat is er nog meer mogelijk met NFT’s? Deze online eigendomsrechten kunnen namelijk ook voor tastbare objecten gebruikt worden. Met het plaatsen van een chip in een kunstwerk of een Chanel tas, kan de blockchain ook die transactie opslaan. We hebben het nu over een digitaal eigendom, iets wat we niet kunnen vastpakken. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn, want ook tastbare producten kunnen gebruik maken van NFT’s.
Goed, Jay-Jay en Selwyn hebben dus nu hun eigen NFT ontwikkeld. Jay-Jay heeft niet zomaar een partner uitgezocht voor zijn project. “Selwyn is een goede kunstenaar die voor duizenden à tien duizenden euro’s zijn werk verkoopt. Zijn werk is dus echt wat waard.” Toen Selwyn in contact kwam met Jay-Jay hoefde hij ook niet lang na te denken, legt de kunstenaar uit. “Opeens kwam er een nieuwe wereld, de NFT-wereld. Op een gegeven moment wilde ik verder en wilde ook ik in die meta-universe de bom zijn. Toen ben ik met Jay-Jay gaan praten en toen zijn we de NFT-wereld ingestapt.” Hieronder kun je hun digitale kunstwerk bekijken, want ook hier is heel goed over nagedacht. “We hebben een brandende dollar gemaakt op een Griekse pilaar. De brandende dollar staat symbool voor het einde van het dollartijdperk. De cryptowereld neemt het over, we betalen nu al digitaal met onze telefoons. En dit is een ode aan de dollar, die nu nog bestaat, maar straks niet meer.”