Is de slaapscheiding het geheim van een gelukkige relatie?

03 jul , 20:30Entertainment
depositphotos 29453677 xl
Samen slapen is romantisch. Toch? Je kijkt elkaar diep in de ogen, kruipt lekker tegen elkaar aan en dommelt samen in. Alleen jammer dat je 's nachts wakker schrikt omdat je partner klinkt als een verstopte bladblazer, dekbedtrekker speelt of naar knoflook ruikt alsof ‘ie net een kebabzaak heeft leeggegeten. Dan slaap je toch even een stuk minder.
Volgens een nieuw onderzoek van Smulderstextiel.nl begint het klassieke romantische ideaalbeeld van samen slapen wat scheuren te vertonen. En eerlijk is eerlijk: dat vinden wij helemaal geen gek idee.

Snurken, stelen en stinkende situaties

De cijfers liegen er niet om: bijna 65% van de Nederlanders heeft zich wel eens serieus geïrriteerd aan zijn of haar bedpartner. De absolute dealbreaker? Snurken. Maar liefst 88,5% van de respondenten geeft aan dit de grootste slaapkiller te vinden. Ook dekbedrovers en snoozers staan hoog op de irritatielijst.
Het wordt nog bonter, want 66,3% van de Nederlanders zegt dat een stinkende partner een geldige reden is om de slaap te scheiden. Van dronkenmansgelal tot tandenknarsen: Nederlanders zijn het zat om hun nachtrust op te offeren. Wij kiezen eerder voor onszelf.

Sleep divorce is geen drama

Ruim 41% van de samenwonende Nederlanders heeft weleens bewust gekozen voor een zogenaamde slaapscheiding. Bij de één een eenmalige actie, bij de ander vaste prik. Vooral onder jongeren is dit booming business. Ook hogeropgeleiden kiezen vaker voor een eigen nestje.
Wat opvalt is dat in 53% van de gevallen het de man is, die zijn biezen moet pakken naar de logeerkamer, bank of luchtbed in de studeerkamer. De initiatiefnemers? Toch wel enigszins verrassend zijn het de mannen die vaker het initiatief tot apart slapen (48,3%) nemen, dan vrouwen (42,5%).

Waarom dan wel samen slapen?

Ondanks al die irritaties en aparte bedden blijft de meerderheid toch samen onder de lakens kruipen. Waarom? Seks en intimiteit, natuurlijk. Voor 59% van de koppels is dat de belangrijkste reden om wél bij elkaar in bed te liggen. Daarnaast zijn gewoonte (45,7%) en gezelligheid (44,5%) belangrijke motivaties. Kortom: samen slapen is niet per se romantisch, maar het kan zeker gezellig zijn, als je partner tenminste z'n adem verfrist en niet klinkt als een opgevoerde Yamaha Aerox met een kapotte uitlaat.

Slaap slim, niet traditioneel

Of je nu samen of apart slaapt, het draait uiteindelijk om balans. Die lijkt de meerderheid prima gevonden te hebben: 84,5% van de Nederlanders is tevreden met hun slaappatroon. Vooral 65-plussers zijn kings & queens of sleep: 93% wil niets meer veranderen. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar zijn nog duidelijk op zoek.
Misschien moeten we dus stoppen met slapen volgens het boekje, en juist kiezen wat werkt. Apart slapen is geen falen van je relatie, maar juist een strategische upgrade voor je relatie en je nachtrust.
Delen met
Ook interessant