Willem de Bruin kennen we natuurlijk van The Opposites. Hij heeft het nu over een totaal andere boeg gegooid: acteren. Vanaf 13 september is hij in de film Catacombe te zien. Hij speelt daarin de rol van profvoetballer Jermaine Slagter van FC Barkas. Hij vecht in de kelder van het betaalde voetbal om uit handen te blijven van Chinese matchfixers. FHM sprak hem over de film, voetbal en zijn nieuwe soloplaat.
Iedereen kent jou natuurlijk van The Opposites. Hoe is het nou om in plaats van te rappen om te acteren?
Het is natuurlijk anders. Het maken van muziek doe je meestal achter gesloten deuren. Vaak in je eentje en soms met andere mensen erbij. Aan de tracks kun je nog heel veel schaven. Met acteren is dat anders. De spots worden op jou gericht en je moet meteen presteren. Aan de film kun je niks meer veranderen, terwijl een optreden beïnvloedbaar blijft. Als er iets fout gaat dan doe je dat de volgende keer anders. Mensen hebben over beide dingen een duidelijke mening. Een film is wat het is. Ik vond het moeilijk om dat uit handen te geven, een aspect waar ik nog heel erg aan moet wennen. Het is vergelijkbaar met videoclips maken. In het verleden hebben we een aantal video’s gemaakt voor de Opposites. Je gaat niet nadat je alles hebt geschoten nog ff zeggen van; we doen dit er nog even bij. Daarvoor is ook geen budget trouwens.
Heb je de film al helemaal gezien?
Jazeker. Afgelopen maandag was de première. Ik vond het in eerste instantie niet echt spannend. Wat kan ik er nog aan doen? Toen begon de film met het publiek erbij. Ik dacht shit! Ik voelde ineens die spanning. Wat ook lastig was, wat dat je dat je de meningen van de mensen niet meteen kan voelen. Wanneer je aan het optreden bent is dat anders. Je kan soms zo ontzettend je best doen en er maar aan blijven trekken, maar als de zaal gewoon niet meegaat. Tijdens de première keek ik heel kritisch naar mezelf. Er zijn veel kleine dingen waarvan ik denk hmmm. Knipperen met de ogen, of een zin die niet helemaal lekker uit de verf komt. Ik ben geen geschoolde acteur, dit is mijn eerste speelfilm. Ik had het niet anders kunnen doen, zoals ik het nu gedaan heb. Ik heb de volle 100% gegeven. Samen met Monic Hendrickx (van Penoza) heb ik een aantal dagen gezeten ter voorbereiding van mijn rol. Ik ben ook heel erg benieuwd wat zij van de film gaat vinden. Monic gaf mij een speedcursus. Het was ook wel nodig. Ik wist ook niet hoe ik mij voor moest bereiden op het hele gebeuren. We hebben 5 keer afgesproken, dat heeft me flink geholpen.
Wat voor reacties kreeg je na afloop van de première?
Mensen waren heel erg te spreken over de film, ze vonden het tof en waren onder de indruk. Ik vind het wel moeilijk om het op zo’n avond te peilen. Catacombe moet je ook een beetje op je in laten werken. Het thema doet iets met je en dat merk je ook na het bekijken van zo’n film. Mensen moeten even bijkomen, maar dat is goed. Het is de bedoeling ook van deze film. De verhaallijn is vrij zwaar, het kost tijd om dat een plekje te geven.
Is het fijn om in zo’n film te spelen en niet in een platte komedie?
Absoluut. Ik denk dat dit voor mij de juiste weg is. Het is een duistere film met een zwaar beladen thema. Het gaat echt ergens over. Ik ben blij dat dit mijn debuut is. Ik kan met deze film laten zien wat ik allemaal nog meer kan. De rol die ik speel heeft psychologisch wel wat diepgang nodig om het te spelen. Ik hoop dat ik dat heb kunnen overbrengen.
Hoe heb ging de voorbereiding van de rol van Jermaine Slagter?
Ik heb allereerst met regisseur Victor D. Ponten gesproken over wat zijn bedoeling is van deze film. Na dit gesprek heb ik zoveel mogelijk verhalen gelezen van voetballers ter inspiratie. Niet perse de succesverhalen, maar vooral de verhalen met een randje. Er zijn aardig wat voetballers die er net niet gekomen zijn. De minder mooie verhalen. Die waren voor mijn rol vooral interessant. Ik ben mij gaan verdiepen in Jermaine. Wie is deze jongen? Hoe komt het dat hij bepaalde keuzes heeft gemaakt? Ik ben hem helemaal gaan uitpluizen tot aan zijn kinderjaren. Dat heeft mij wel de Jermaine gemaakt die je nu in de film ziet.
Hoeveel tijd gaat er zitten in zo’n film?
Ik wist vier jaar geleden al dat ik deze rol ging doen. Het is best wel een lange weg geweest. Een film maken kost veel tijd en moeite. Victor is echt megadruk geweest met het script en om het geld binnen te halen. Hij hield mij in de tussentijd op de hoogte. Op een gegeven kreeg ik groen licht. De motivatie, het geduld en de doortastendheid van Victor hebben mij veel motivatie gegeven. Als dit eenmaal staat, dan gaan we er ook vol voor. Ik denk dat je dat ook wel terugziet in de film zelf.
Hoe ging het voetballen je af?
Ik kon niet voetballen. Ik heb de afgelopen 1,5 jaar moeten leren voetballen. Zeg maar echt nog met de bal tussen de paaltjes door. Ik moest leren tikken en dribbelen. Dat heb ik gedaan bij een voetbalschool. Geen enkele voetbalclub wilde deze idioot hebben, zelfs de amateurclubs niet haha. Ik ging drie keer per week naar de voetbalschool, maar ik hoefde niet 90 minuten achter elkaar gaan spelen. Het ging erom dat de scenes goed en overtuigend zouden worden. Een van de belangrijkste dingen was om de balcontrole te beheersen. Glenn Helder kwam op de vrijdagen helpen. Een echte prof heeft een bepaalde werkethiek. Dat kun je niet jezelf eigen maken. Je hebt iemand nodig die je corrigeert en zegt wanneer iets goed is en wat er nog verbeterd moet worden. Het was echt fijn dat Glenn langs de zijlijn stond te tetteren en mij het gevoel gaf dat ik het kon.
Hoe is het om naast Bjorn Van der Doelen en Glenn Helder te staan?
Dat was tof! Het zijn twee hele leuke mannen om mee te werken. Wanneer je ze samen ziet met het team dat in de film speelt zie je ook echt dat het hun wereldje is. Ik voelde me een beetje het kleine jongetje, de underdog. Glenn en Bjorn waren de baas op het veld. Als ik iets verkeerds deed dan zag iedereen dat ook meteen, ik voelde me daardoor wel een beetje bedreigd. Gelukkig waren al die gasten meedenkend en motiverend. Het voetbalteam in de film bestaat uit alleen maar jongens die in de hoofdklasse spelen. Tussen het draaien door was het vooral veel lol maken en lachen. Ik heb wel het gevoel dat ik iets heb gemist in mijn leven. Als ik terug kon in de tijd ging ik wél op voetbal. Mijn zoon is nu 4 en ik ga hem ook warm maken voor het voetbal.
Was het zwaar om de rol van een voetballer te spelen?
De voetbaldagen waren erg intens. Er zijn dagen geweest dat we gewoon 12 uur op het veld stonden. Ik herinner mij nog een hele hete dag toen wij bezig waren met voetballen op kunstgras in België. Het was tijdens de Ramadan en er waren ook wat jongens bij die moslim waren. Die hebben de hele dag zonder eten op het snikhete veld gestaan. Ik heb daar ontzettend veel respect voor.
13 september komt de film officieel uit. Op wat voor respons hoop je?
Ik hoop dat mensen de film tof gaan vinden en dat ze mij geloofwaardig vinden spelen. Het zou fijn zijn dat ze naar mij gaan kijken als Jermaine Slagter, niet als Willem de Bruin van iets anders. Dat is een beetje mijn angst ook. Dit soort genres zouden meer aandacht moeten krijgen in Nederland. Er zijn zoveel mensen met goede verhalen en veel talentvolle makers. Meer diversiteit, dat zou tof zijn. Er moet een nieuwe generatie opstaan die andere verhalen in een nieuw soort jasje gaat steken. Nieuwe paden bewandelen zeg maar.
Ga jij mee wandelen op deze paden?
Ik zou heel graag meer films willen doen. Het is mij heel goed bevallen. Ik hoop dat er meer op mijn pad komt.
En de muziek? Ik had iets gehoord over een solo-album?
Jazeker. Er komt een nieuw solo-abum aan. Ik kan daar nog niks over zeggen, maar het komt sowieso!
En The Opposites?
Nee. Dat is nu klaar. Het is over. Ik kijk terug op een hele mooie tijd. We hebben naar mijn mening alle dromen waargemaakt. Het geeft me een goed gevoel voor de dingen die ik nu doe. Ik heb het af kunnen sluiten en ben hongerig naar nieuwe dingen. En het is fijn om nu zelf de keuzes te maken. Ik ben nu eigen baas.
Ben je nog steeds een sukkel in de liefde koning in de discotheek? Of ben je tegenwoordig een koning in de liefde en een sukkel in de club?
Haha, ik denk het laatste. Ik heb inmiddels twee kinderen en een hele lieve vriendin. Ik ben heel erg trots op mijn gezin. Daardoor ben ik wat minder in de club te vinden. Ik denk dat wanneer ik naar de club ga dat ik wel een beetje een sukkel ben.
De wilde haren zijn nu een beetje bijgeknipt?
Jaja. Maar vergeet niet he: Ouwe gewoontes verleer je niet.
(artikel gaat hieronder verder)
Film:Biutiful, een hele indringende, heftige film. Acteur:
Matthias Schoenaerts is heel tof. Mark Rietman, ik heb samen met deze man mogen spelen. Wanneer ik naast hem moest acteren moest ik even met mijn ogen knipperen. Hij is zo goed. Tot slot: Tom Hanks, altijd goed. I love him.
Artiest:Soul en Motown-artiesten, dat is mijn favoriete genre. Daar haal ik alles uit. Muziekalbum: Nas Illmatic, mijn favoriete album ever.
Voetbalclub:Sinds ik ben gaan voetballen is het Ajax. Festival:
Lowlands is altijd goed en Appelsap omdat daar toffe gasten zijn die toffe shit doen.
Reis:Azië, samen met mijn gezin ben ik 2,5 maand naar Taiwan, Thailand en Maleisië gegaan. Dat was heel fijn. Restaurant:
L'Angoletto in Amsterdam is een hele fijne Italiaan.
We geven twee shirts weg van FC Barkas (zie hieronder). De fictieve voetbalclub in Catacombe. Wil jij zo'n shirt winnen? Reageer in de comments op Facebook waarin je een foto of screenshot dropt van je favoriete voetbalshirt. De twee mooiste reacties (dus de twee mooiste of origineelste shirts) winnen. Succes!
De film Catacombe is vanaf 13 september te zien in de bioscopen van Nederland.
Foto's: Milan van Dril tenzij anders aangegeven Interview: Vincent Corjanus