Wereldwijd in actie tegen geweld tegen vrouwen

25 nov , 11:00 Entertainment
img 0142
Geweld tegen vrouwen is wereldwijd een van de grootste mensenrechtenproblemen. Bijna één op de drie vrouwen wereldwijd wordt tijdens haar leven slachtoffer van fysiek of seksueel geweld. En hoewel de meesten van ons hopen dat dit ver van ons bedshow is, is het helaas dichterbij dan je denkt. In Nederland wordt elke acht dagen een vrouw gedood, vaak door haar (ex-)partner. Dat is een dood die we met zijn allen misschien wel hadden kunnen voorkomen. Het is tijd dat mannen actief een rol spelen in het beëindigen van dit geweld.
Vandaag wordt wereldwijd stilgestaan bij de omvang van het probleem. Het is een dag waarop we onze ogen niet kunnen sluiten voor de realiteit van seksueel geweld, psychologische mishandeling, en andere vormen van misbruik. Maar deze dag moet niet de enige zijn waarop we stilstaan bij het geweld tegen vrouwen. Wij moeten elke dag bewuster worden van de rol die we als mannen kunnen spelen in het voorkomen en beëindigen van dit geweld.

De cijfers zijn schokkend

De cijfers over geweld tegen vrouwen zijn ronduit verontrustend:
  • 1 op de 3 vrouwen wereldwijd ervaart fysiek of seksueel geweld.
  •  Iedere dag worden 33.000 meisjes als kind uitgehuwelijkt.
  • 48.800 vrouwen en meisjes werden in 2022 wereldwijd vermoord door hun partner of familielid.
  • In conflictgebieden is seksueel geweld tegen vrouwen in 2023 met 50 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.
  • Meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes zijn slachtoffer van vrouwelijke genitale verminking. 
  • 58 procent van de meisjes wereldwijd is slachtoffer van online intimidatie.
  • 1 op de 10 vrouwelijke studenten heeft een verkrachting meegemaakt. 
Deze cijfers zijn niet alleen shockerend, ze tonen aan dat geweld tegen vrouwen een wereldwijd probleem is dat we niet kunnen negeren.

Wat kunnen we doen?

Geweld tegen vrouwen is niet een ‘vrouwelijk probleem’. Het is een probleem van ons allemaal. Mannen moeten de actieve bondgenoten zijn. Dit begint bij het herkennen van ongepast gedrag in ons eigen leven. Zeg iets wanneer je een vriend of collega ongepaste grappen over vrouwen hoort maken of seksueel grensoverschrijdend gedrag goedpraat. Je hoeft geen expert in mensenrechten te zijn om je uit te spreken tegen dit soort gedrag. Het is tijd om de stilte te doorbreken en onze invloed te gebruiken om verandering te bewerkstelligen.

Online geweld is realiteit

Veel geweld tegen vrouwen speelt zich niet alleen af in de fysieke wereld, maar ook in de digitale ruimte. 73 procent van de vrouwen heeft ooit te maken gehad met cybergeweld, en 58 procent van de meisjes is online geïntimideerd. Het is van cruciaal belang dat mannen ook online een actieve rol spelen door dit soort gedrag te stoppen. Steun vrouwen die het slachtoffer zijn van online intimidatie en maak duidelijk dat dit niet acceptabel is.
Delen met
Ook interessant