We vragen ons allemaal wel eens af hoe de ruimte er nou eigenlijk uitziet. Maar een ritje naar het universum maken, is ook zo’n gedoe. Om een idee te geven hoe minuscuul onze aarde en zelfs de Melkweg in het totale universum is, hebben astronomen een interactieve kaart gemaakt. Daarin kan door ruim 200.000 sterrenstelsels genavigeerd worden. Alle bekende sterrenstelsels worden vanuit het gezichtspunt van onze aarde getoond via de zogenoemde
Map of the Universe . Elke pixel op de kaart is een sterrenstelsel met daarin miljarden sterren.
Interactieve kaart
De afgelopen 20 jaar zijn er dag in dag uit gegevens verzameld door de Sloan Digital Sky Survey. Met deze gegevens hebben astronomen in samenwerking met Johns Hopkins University de interactieve kaart ontwikkeld. Het is de allereerste keer dat deze informatie publiekelijk toegankelijk is. Voorheen hadden alleen wetenschappers toegang tot deze data.
De interactieve kaart laat slechts een deel van het hele universum zien, namelijk alleen het centrale deel. Daarin zijn ruim 200.000 bekende sterrenstelsels verwerkt. Dat klinkt misschien al compleet, maar volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wordt het totaal aantal sterrenstelsels op honderd miljard geschat.
Terug in de tijd
Tijdens het scrollen door de kaart reis je in feite naar de rand van het zichtbare universum. Het licht van deze verre sterrenstelsels heeft er 13,6 miljard over gedaan om de aarde te bereiken. Door in te zoomen op de kaart, ga je dus terug in de tijd en dat wordt met een tijdsbalk aangegeven. In onderstaande YouTube-video wordt een goede indruk gegeven van de kaart.