Afrekenen: dit is hoe wij Nederlanders dat tegenwoordig doen

04 jul , 12:00Entertainment
depositphotos 11582681 xl
Afrekenen: dat kan op verschillende manieren. Contant betalen is daar één van, maar dat zie je tegenwoordig steeds minder. Logisch ook, want op steeds meer plekken kun je alleen nog maar contactloos betalen. Uit cijfers blijkt nu dat Nederlanders vorig jaar voor maar liefst 198 miljard euro hebben afgerekend met hun betaalpas of creditcard. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van twee jaar geleden, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Flinke cijfers, als je het ons op de redactie vraagt.
Maar om wat voor aantallen gaat het dan precies? In totaal rekenden we vorig jaar 6,7 miljard keer af met een betaalpas of creditcard. Dat deden we dus voor een astronomisch totaalbedrag van 198 miljard euro. In 2022 ging het nog om 5,9 miljard kaartbetalingen met een gezamenlijke waarde van 172 miljard euro. Een behoorlijk verschil dus in slechts twee jaar tijd.

Aan de toonbank

Waar geven wij Nederlanders dat geld vooral aan uit? Het overgrote deel besteden we nog steeds aan de toonbank, oftewel in fysieke winkels. Met Nederlandse betaalkaarten werden vorig jaar 6,4 miljard kaartbetalingen gedaan, zowel in ons koude kikkerlandje als in het buitenland.

Opmars

Maar er is ook een duidelijke opmars van een andere betaalmethode te zien: online kaartbetalingen. Denk hierbij aan aankopen bij webshops met een betaalpas of creditcard, betalingen voor streamingabonnementen of transacties via digitale wallets zoals Apple Pay en Google Pay. Bijvoorbeeld als je een nieuw abonnement afsluit om die ene serie te kunnen bingen of als je een game op je laptop wil kopen. Het gebruik van iDEAL valt hier overigens niet onder.

DNB

Wat ziet DNB verder nog? Van de 306 miljoen online kaartbetalingen die vorig jaar werden gedaan, verliep het grootste deel, ongeveer 230 miljoen via een creditcard. Toch is er een duidelijke stijging te zien in het gebruik van betaalpassen voor online betalingen: dat aantal is tussen 2022 en 2024 meer dan verdrievoudigd. Volgens DNB komt dat vooral door de groei van digitale wallets. “De toegenomen populariteit van specifiek betaalpassen voor online aankopen is mogelijk te verklaren door het gebruik van digitale wallets als Apple Pay en Google Pay,” zegt de bank bij NU.nl. “Deze diensten worden gekoppeld aan een betaalpas en zijn te gebruiken voor online betalingen in bijvoorbeeld apps en webshops.”
De toekomst van betalen is duidelijk digitaal. Of je nou bij de kassa staat met je telefoon, een game bestelt vanaf je laptop of je streamingabonnement verlengt: steeds vaker gebeurt het zonder fysiek geld. En eerlijk is eerlijk, afrekenen is nog nooit zo makkelijk geweest.
Delen met
Ook interessant