Honderden flessen champagne gevonden door duikers voor Zweedse kust

25 jul , 20:55 Entertainment
depositphotos 51536621 s 2019
Poolse duiker, Tomasz Stachura, die al veertig jaar in de diepte ploetert heeft van alles gezien – van oude scheepswrakken tot mysterieuze onderwaterwezens – maar wat hij nu ontdekt, slaat alles. Tomasz en zijn team van Baltictech struikelden per toeval over een bijzonder schip voor de kust van Zweden. Dit was niet zomaar een schip. Nee, dit was een drijvende schatkamer vol champagne, mineraalwater en porselein.
Het begon allemaal met een routineduikje, gewoon even checken wat er op de bodem van de Oostzee lag. Maar toen de echo plotseling een wrak signaleerde, besloten twee avontuurlijke collega’s toch even een kijkje te nemen. Twee uur later kwamen ze boven met nieuws dat Tomasz’s ogen deed glinsteren. Ruim honderd flessen champagne in kisten. Wie had dat verwacht? Een feestje in de diepzee.

Kostbaar water

Naast de champagne vonden ze ook manden vol met verzegelde kruiken mineraalwater en een partij schitterend porselein. Alles in perfecte staat. Tomasz was helemaal in zijn nopjes, maar hij had geen idee wat hij eigenlijk in handen had. Het blijkt zoveel te zijn dat het moeilijk is de waarde ervan in te schatten. Het was niet de champagne die de show stal – verrassend genoeg was het het mineraalwater dat iedereen aan het praten kreeg. De kruiken waren verzegeld met lakzegels van Selters, een Duitse firma die al sinds de 19e eeuw mineraalwater produceert en nog steeds de koninklijke goedkeuring heeft. Dankzij deze zegels en een beetje hulp van historici weten we nu dat de lading ergens tussen 1850 en 1867 werd gemaakt. Destijds werd mineraalwater als een soort wonderdrank beschouwd, bijna als medicijn. Het was zo kostbaar dat het door de politie werd begeleid. Jep, mineraalwater was de champagne van de 19e eeuw.
Het toeval wilde dat ook de keramiekfabriek waar deze kruiken ooit werden gemaakt, nog steeds bestaat. Tomasz en zijn team staan nu in contact met hen voor nog meer sappige details. "We staan in contact met het onderzoeksinstituut Maris van de Universiteit van Södertörn en met professor Johan Rönnby, die verantwoordelijk is voor al het onderwateronderzoek in Zweden," vertelde Tomasz. Dit betekent dat er nog veel meer ontdekkingen in het verschiet liggen.

Geduld is een schone zaak

En dan is er nog de champagne. Helaas kunnen de flessen nog niet boven water worden gehaald vanwege strikte Zweedse wetten. Maar hey, die flessen liggen er al 170 jaar, wat is nog een jaartje extra? Dat geeft ons meer tijd om ons voor te bereiden op deze delicate operatie. "De flessen liggen er nu al 170 jaar dus we kunnen ze nog wel een jaartje langer laten liggen," grapte Tomasz zelf tegen persbureau AFP. Dat is pas spraakwater.
Delen met
Ook interessant