Jaarlijks 20.000 nieuwe aanmeldingen: dat is al jaren het doel waar de stichting Matchis voor gaat. Matchis zet zich in om voor ernstig zieke patiënten een passende stamceldonor te vinden, maar merkt echter dat de groei van het aantal nieuwe donoren steeds meer afvlakt. Deze trend wil de Nederlandse Stamceldonorbank doorbreken om zo de kans op de juiste stamceldonor voor een ernstig zieke patiënt te vergroten. “Jonge mensen in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar spelen hierbij een essentiële rol; de kans op genezing is het grootst met stamcellen van een donor uit deze leeftijdscategorie.”
“Per jaar krijgen 9.000 mensen in Nederland de diagnose bloedkanker”, begint Bert Elbertse van de stichting Matchis. “Voor een deel van deze patiënten zijn de gezonde stamcellen van een donor de enige kans op genezing. Een derde van deze patiënten vindt binnen de familie een geschikte donor. Voor de overige patiënten gaat onze donorbank op zoek. We hebben jaarlijks zo’n 20.000 nieuwe stamceldonoren nodig om de database te laten groeien en zo de kans op een match te vergroten. Maar die groei verloopt de afgelopen vijf jaar steeds moeizamer.
Zoals het er nu naar uitziet, gaat dat dit jaar voor het eerst écht niet lukken. Een trend die we willen doorbreken zodat we voor zoveel mogelijk patiënten een geschikte donor kunnen vinden. De jongere generaties kunnen hier een cruciale rol in spelen.”
Aanmelden niet ingewikkeld
Het Matchis-aanmeldproces is verre van ingewikkeld, licht Elbertse toe. “Je
meldt je online aan en krijgt vervolgens drie wattenstaafjes toegestuurd. Die haal je langs de binnenkant van je mond en stuur je terug. Het laboratorium kan jouw stamcelinformatie dan bepalen. Je wordt pas opgeroepen als je een match bent met een patiënt. Die kans is overigens erg klein. Pas als jouw stamcellen overeenkomen met een patiënt, ontvang je bericht.”
Er is Matchis veel aan gelegen om het donorbestand te zien groeien. Hier zet Bert en zijn team zich het hele jaar voor in – en tijdens de Week van de Stamceldonor in het bijzonder. “Inderdaad: dit jaar staat 16 tot 22 september extra in het teken van het binnenhalen van die broodnodige 20.000 donoren.
Een match, en dan?
Als jij bij de 1% van de donoren hoort die een match is voor een patiënt in nood, neemt Matchis contact met je op om te vragen of je er nog steeds voor openstaat. Zo ja, dan wordt er bloed geprikt en volgt er een uitgebreide voorlichting en medische keuring om te checken of je helemaal gezond bent. Tegenwoordig worden stamcellen in de meeste gevallen uit je bloed gefilterd. Soms worden stamcellen uit je beenmerg gehaald, dat gebeurt onder narcose zodat je dit niet voelt. Als donor mag je altijd aangeven waar je wel en niet voor openstaat, stamceldonatie is immers vrijwillig. De stamcellen die je doneert kun je goed missen. Terwijl jij dit leest, zijn je stamcellen bezig om nieuwe cellen te maken. Dit gaat de hele dag door. Na een stamceldonatie heeft het lichaam binnen een korte periode de cellen zelf weer aangevuld.
Omdat dit een belangrijke aangelegenheid is, en we met FHM veel mensen in de doelgroep bereiken, hopen we ook dat we op jullie mogen rekenen. Er is vooral behoefte aan jonge en mannelijke donoren in de eerdergenoemde leeftijdscategorie: onderzoek wijst uit dat de patiënt een betere kans op genezing heeft met stamcellen van jongere donoren. De mannen zijn in het stamceldonorbestand ondervertegenwoordigd. Van alle geregistreerde donoren is 32 procent man en dat percentage zien we maar al te graag groeien. Mannen hebben over het algemeen namelijk meer stamcellen om te doneren. Help jij daarom mee bij het redden van een mensenleven?”
Week van de Stamceldonor
Dit is het eerste verhaal van een drieluik in aanloop naar de Week van de Stamceldonor 2024. In de komende periode zullen er ook een donor en een patiënt aan het woord komen. Mocht je al meer te weten willen komen, bezoek dan
matchis.nl.
*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Matchis