Het verhaal achter de bizarre krokodillen stunt in James Bond-film Live and Let Die

jul 05 , 12:36 Entertainment
schermafbeelding 2024 07 05 om 123833
We duiken even de geschiedenisboeken in van Hollywood, voor een wonderbaarlijk verhaal over een van de meest heldhaftige stunts uit de filmhistorie. Daarvoor moeten we zijn bij James Bond film Live and Let Die. Iedereen die de film ooit gezien heeft, kent wel die stunt waarbij 007 over krokodillen loopt, toch? Blijf vooral even hangen.
Live and Let Die is de achtste Bond-film en de eerste waarin Roger Moore de hoofdrol vertolkt van de befaamde geheim agent. Het is tevens de film waarin een van de meest gestoorde stunts ooit is uitgevoerd. In de film gebruikt James Bond een paar krokodillen om een rivier over te steken. Ongelooflijk maar waar: daarvoor werden echte krokodillen gebruikt.

Stuntman

In de vorm van Ross Kananga (fantastische stuntmannennaam trouwens) vonden ze een stuntman die zo dapper was om zich te lenen voor deze act. Je zou denken: dat moet er in één keer opstaan. Maar in totaal moest de scène maar liefst vijf keer worden opgenomen, voordat het er goed opstond.

Krokodillen

Per take werd het gevaarlijker voor Kananga, want na twee keer wisten de krokodillen wel wat er te gebeuren stond. Die stonden met een hapgrage bek klaar voor wat komen ging. Kanaga zei erover: “De krokodillen beten alles kapot wanneer ik in het water viel, inclusief schoenen. Ik kreeg honderd drieënnegentig hechtingen in mijn been en gezicht." Bij de vierde take kwam een van zijn schoenen terecht in de bek van een krokodil. Zijn voet werd ternauwernood gespaard.

Verdiensten

Ross Kananga moet een zucht van verlichting hebben geslagen toen op de middag van 31 december in 1972 bij de vijfde take de stunt succesvol werd voltooid. Kananga ontving 60.000 dollar voor het uitvoeren van de stunt.
Een lang leven was de stuntman helaas niet beschoren. De oversteek over de rug van de krokodillen overleefde hij, maar in een paar jaar later werd hij tijdens het speervissen in de Everglades getroffen door een hartaanval, waarbij hij op 32-jarige leeftijd stierf.

Stunt in Live and Let Die

Hij zal voor altijd in de boeken blijven staan als een van de dapperste stuntmannen aller tijden, met deze stunt als een van de ongelooflijke hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. In het fragment hieronder zie je hoe die pogingen voor de krokodillenstunt in Live and Let Die eraan toegingen.
Delen met
Ook interessant