De talloze toeristen die afgelopen weekend in Venetië waren, keken even raar op. Ze kwamen voor een mooie mediterrane stad met helderblauwe kanalen als straten. Maar wat bleek? Die waterweggetjes waren ineens niet meer zo mooi blauw. Grand Canal, het hoofdkanaal van de stad, kleurde gifgroen. Wat kon dat zijn?
Venetië is misschien wel de grootste toeristische trekpleister van Europa. Jaarlijks komen er zo’n 30 miljoen toeristen op af, en fotograferende Aziaten passen net zo goed in het straatbeeld als de Rialto-brug of het San Marcoplein.
De gemeente wist het ook niet een stond voor een groot raadsel. Al snel was wel duidelijk dat de vloeistof niet gevaarlijk was. In eerste instantie ging men nog uit van een stunt. Zo kleurde een kunstenaar het kanaal groen in 1968 om aandacht te vragen voor watervervuiling. Niet lang geleden kleurden milieuactivisten de Trevifontein in Rome zwart. De actie in Venetië bleef vooral een raadsel. De burgemeester baalde op Twitter wel al dat zijn stad een ‘podium voor activisme’ zou zijn geworden.
Nu blijken het waarschijnlijk helemaal geen activisten te zijn. De verkleuring van het water wordt veroorzaakt door fluoresceïne, zo blijkt uit testjes met het water. Fluoresceïne is een middeltje dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld lekken in een riolering op te sporen. De stof is ongevaarlijk en er zitten geen verdere, giftige stoffen in het water, zeggen experts.
En dus kun je gewoon heerlijk onder de Rialto-brug door gondelen. En nu je weet dat er niets mis is met het water, is die groene kleur eigenlijk alleen nog maar mooier. Hoewel kraakhelder water, zoals tijdens de lockdown , ook wel wat heeft.