Met de witte nagels vers gelakt, het haar in een staart en een brede glimlach op het gezicht stond Lisanne van Breeschoten ons bij de baan van bowlingcapital Silverstone in Halfweg op te wachten. Met vier Bowlster van het Jaar titels onder haar riem is ze een absolute autoriteit wanneer het op de balsport aankomt. Terwijl het gehele ouvre van de Toppers uit de speakers schalt legt de balvirtuoos ons maar al te graag uit hoe we het beste uit onze, niet bestaande, innerlijke bowler kunnen halen. We delen haar tips natuurlijk graag met jullie.
De Bal.
De bal is rond en die moet je laten rollen. Dat is logisch. In het bowlen kom je de ronde rakkers in allerlei kleuren, maten en gewichten tegen en dat heeft absoluut effect op je presteren. Allereerst moet je weten welke vingers je in de bal steekt en welk gewicht voor jou ideaal is. Net zoals in de slaapkamer heb je gewenning en ervaring nodig om je vingerwerk tot in de puntjes te perfectioneren. Zodra je je duim, ring- en middelvinger in de bal gestoken hebt is het belangrijk dat je met verschillende gewichten een gooitje waagt. Je grip moet namelijk niet te los zijn, maar je moet zeker ook niet te veel knijpen met je vingers.
De Worp.
Één van de vele misconcepties die mensen hebben als het om bowlen gaat is dat er vaak gedacht wordt dat hoe harder je de bal richting de pins gooit, hoe hoger de score aan het einde van het potje. Niets is minder waar. De sport draait namelijk uitsluitend om techniek. Beheerst en gecalculeert zijn daarom het devies als het op het gooien aankomt.
Mikken.
Hoe hard je je ook concentreert op de pins aan het andere eind van de baan, raak gooien blijkt altijd lastiger dan je denkt. Toch wordt het je makkelijker gemaakt dan je denkt. Er staan namelijk een aantal pijlen op de baan en als je de middelste pijl aanhoudt komt alles goed. Volgens Lisanne kan je op de gemmidelde baan die in een gemiddeld bowlingcentrum ligt beter niet proberen met een curve te gooien omdat de baan daar niet de juiste olie voor heeft.
De Aanloop.
Voor de aanloop geldt in principe hetzelfde als de worp. Een harde worp gaat vaak gepaard met een lange aanloop en dat hoeft helemaal niet. Onze lieftallige top-bowlster laat weten dat als je een korte en rustige aanloop neemt, je meer tijd hebt om te focussen op je techniek. Het is namelijk de bedoeling dat je de bal ter hoogte van je enkel en zo dicht mogelijk op de baan los laat. Omdat te doen moet je ervoor zorgen dat je je heup open draait. De klassieke bowl-houding ze maar. Lisanne heeft een paar keer voor gedaan en we kunnen zeggen dat je van bowlen een hele mooie derrière krijgt.
Voeding.
Als professioneel bowlster zorgt Lisanne er natuurlijk voor dat ze voldoende vitamines en mineraaltjes binnenkrijgt. Voor de recreatiebowler maakt dat natuurlijk geen reet uit. Hoewel Lisanne nooit drink tijdens wedstrijden liet ze wel weten dat het bevoordelijk kan zijn om een paar koude goud-gele rakker naar binnen te gooien om de armen los te krijgen en de spanning te controleren. Een ander onmisbaar element van bowlen is natuurlijk de schaal met bittergarnituur. Als je echt goed wil worden met ballen moet je voor de kaassouffle gaan. Dat is namelijk Lisanne’s favoriete snack en kijk wat het haar gebracht heeft.
Tips and Tricks.
We hoopten toch dat er naast alle goede aanwijzingen die we gekregen hadden er ook nog een geheime shortcut was waardoor je standaar strikes zou gooien. Die is er helaas niet. Lisanne liet ons weten dat je beheerst moet gooien, je rust moet bewaren en geduld moet hebben. Wijze woorden van onze favoriete bowlster.