1. Home
  2. Waarom is het belangrijk om je gehoor te beschermen?

Waarom is het belangrijk om je gehoor te beschermen?

21 jun 2022, 12:00 Entertainment
pexels christina morillo 1181681
Onze oren zijn een van de belangrijkste onderdelen van ons lichaam. Aangezien zij deel uitmaken van onze vijf zintuigen, zorgen ze ervoor dat wij met onze omgeving kunnen interacten door middel van geluid. Dankzij onze oren kunnen we naar anderen luisteren, naar muziek luisteren, weten wanneer we het zebrapad kunnen oversteken en nog veel meer. Onze oren en ons gehoorvermogen zijn dus ontzettend waardevol! Het is dus erg belangrijk dat je deze dus goed beschermt.
Veel mensen beschermen hun oren echter niet op de manier zoals het hoort. We leren namelijk gewoontes die ons gehoorvermogen schaadt. Het gevolg? Gehoorverlies. Dat willen we uiteraard niet. Wij leggen je uit waarom het belangrijk is om je oren te beschermen in dit blog.

Nog fragieler dan glas: je eigen oren

Gehoorbescherming is misschien een van de belangrijkste dingen die we dagelijks moeten doen. Onze oren zijn namelijk ontzettend kwetsbaar. En aangezien ons lichaam geen natuurlijke vorm van bescherming heeft, is het belangrijk dat we dat dus zelf doen. De gehele dag door, 24 uur lang, zeven dagen in een week vangen onze oren alle geluiden om ons heen op. Er is een bepaalde decibel level die onze oren aankunnen. Ze zijn bijvoorbeeld perfect bestand tegen geluiden onder 80 dB(A). Geluiden daarboven kunnen een risico vormen op ons gehoorvermogen.
Tegenwoordig zitten mensen veel langer op een dag met een koptelefoon op hun hoofd, mede door het thuiswerken. Het is belangrijk dat dit geen norm wordt op de lange termijn, want het lang dragen van een koptelefoon op de lange termijn is schadelijk voor onze oren. Probeer dus zo veel mogelijk af te wisselen door geen oortjes in te doen, als dat mogelijk is.

De kans op gehoorverlies en de mogelijke lange termijn
gevolgen

Zoals je al hebt gelezen zijn er bepaalde decibel levels dat onze oren aankunnen. Zodra we worden blootgesteld aan een decibel leven boven de 90 (dB(A)), dan kan het zo zijn dat onze oren schade oplopen. Op de lange termijn kan er zelfs gehoorverlies ontstaan. Het begint zo onschuldig als moeite hebben met het verstaan van anderen. Uiteindelijk kan dit misschien zelfs zo ontwikkelen dat je bijna tot niet hoort, mits er geen maatregelen worden getroffen.
Perceptief gehoorverlies, tinnitus, of overgevoeligheid voor geluid – dit zijn enkele voorbeelden van lange termijn gevolgen van het niet optimaal beschermen van je oren. Wees dus zorgvuldig met je oren en ga op tijd naar een hoorspecialist of een audicien zoals audicien Van Boxtel als je denkt dat er iets mankeert aan je gehoor.

Gehoorschade heeft gevolgen voor de rest van ons lichaam

Zodra je oren beschadigd raken, heeft dit niet alleen effect op jouw gehoorvermogen. De rest van je lichaam zal zich ook moeten aanpassen wanneer je aan gehoorverlies lijdt. Je zal bijvoorbeeld meer nadruk moeten leggen op je zicht en je verbeelding. Als je namelijk niet in
staat bent om goed te horen, zul je veel meer druk moeten leggen op je andere zintuigen. Op lange termijn kan dit vermoeiend zijn. Dit hoeft niet altijd zo te zijn als je bijvoorbeeld een hulpmiddel zoals een hoortoestel hebt. Toch is het beter om ervoor te zorgen dat je oren altijd goed beschermd zijn en niet afhankelijk van een apparaat. Een gehoorapparaat kopen kan wel noodzakelijk zijn.
Delen met
Ook interessant