Zo’n heerlijke lange goudbruine warme snack. Wanneer je een hap neemt, smelt het vlees op je tong en waan je je heel even in een andere magische wereld. Juist ja, we hebben het over de frikandel. En vandaag is wel een erg speciale dag, het is namelijk DE dag van de frikandel. Begint jou het water al in de mond te lopen?
Nog niet zo lang geleden werd 4 februari bekroond als dag van de frikandellen. Het wordt natuurlijk altijd een beetje gezien als het afvalbakje van de frituursnacks. De del staat immers niet bekend om zijn hoogstaande vleeskwaliteit, het bestaat eerder uit de afdankertjes van de vleesindustrie. Wat zit er nou eigenlijk écht in? Het blijft een puntje van discussie. Om dat te kunnen achterhalen, gaan we eerst eens uitzoeken wie de del heeft uitgevonden. Het is niemand minder dan Gerrit. Gerrit de Vries, de Dordtse slager, wie op 4 februari 1954 om uiterst serieuze redenen zijn gehaktbal geen gehaktbal meer mocht noemen. Gerrit zijn ballen waren namelijk te melig. Letterlijk dan he. Het meelgehalte van van zijn ballen was te hoog. Gerrit besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en verzon een geniaal idee. Hij besloot de bal in een worstvorm te veranderen en noemde de worst op aanraden van een klant ‘de frikandel’.
De een blijft er het liefst zo ver mogelijk bij vandaan en de ander besteld gerust twee delletjes speciaal per week. Wat hebben we inmiddels al niet allemaal voorbij horen komen? Koeienuiers, paardenogen, slachtafval, vet, ga zo maar door. In werkelijkheid blijkt het dus best wel mee te vallen. Dit schijnen gewoon mythes te zijn die 50 jaar geleden zijn ontstaan.
Tegenwoordig bestaat de doorsnee frikandel uit kipseparatorvlees, mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees. Kipseparatorvlees, klinkt super lekker toch? Dit is het vlees wat achterblijft op het karkas. De letterlijke betekenis van het karkas: het geheel van botten van mens of dier die overblijven als de rest van het lichaam is vergaan . Eet smakelijk! Het is inderdaad zo dat sommige makers er nog wat paardenvlees aan toe voegen. Toch letten ook zij daar steeds meer op nu blijkt dat steeds meer mensen paardenvlees toch liever links laten liggen.
Zo, dit übersmakelijke bericht heeft je vast erg hongerig gemaakt, dus in het kader van Support Your Locals (goed excuus), zeggen wij: rennen maar.