2023 is alweer een tijdje bezig en waarschijnlijk is al een groot deel van de mensen met goede voornemens afgehaakt. Desondanks zijn er altijd nog de echte sportievelingen die wekelijks of misschien dagelijks in de sportschool gaan. Ondanks dat fitness één bekende sport lijkt, zijn er veel varianten van de krachtsport en komen er elk jaar weer nieuwe uitvoeringen bij. Welke fitness trends we in 2023 niet mogen missen?
Hyrox is de eerste fitnesstrend. Het fenomeen komt oorspronkelijk uit Amerika, maar is in Duitsland ook al erg populair. Het is een mix van functionele krachtoefeningen en hardlopen. Het doel hiervan is om zo snel mogelijk een parcours van verschillende oefeningen af te leggen, waarbij deelnemers dezelfde oefeningen moeten doen. Diegene die het snelst het parcours aflegt, heeft gewonnen. In Nederland is er vorig jaar ook al een Hyrox evenement georganiseerd, en er zullen er dit jaar dan ook nog een aantal georganiseerd worden. Bijvoorbeeld op 20 mei in Rotterdam.
Een andere trend in de krachtsport wereld is bedrijfsfitness. Het doel van bedrijfsfitness om het toegankelijker te maken om werknemers te laten bewegen. Het is tenslotte niet makkelijk om sport te combineren met een fulltime baan. Wanneer je denkt aan bedrijfsfitness, denk je aan het aanbieden van groepslessen, een eigen fitnessruimte op kantoor of simpelweg een lange pauze onder werktijd om te gaan sporten. Waarom je er als bedrijf voordeel aan hebt om bedrijfsfitness aan te bieden? Naast dat je werknemers fitter, gezonder, productiever en minder vaak ziek worden door vaker te bewegen, krijg je als werkgever ook recht op afdracht van sociale werkgeverslasten. Een win-winsituatie dus!
Sinds de coronapandemie zijn veel mensen bekend geworden met het feit dat sporten niet alleen bijdraagt een de fysieke gezondheid, sporten heeft namelijk ook een positief effect op de mentale gezondheid. Voor een groot deel van de mensen die sporten, is de intrinsieke motivatie dan ook aan het veranderen. Sporten zorgt er niet alleen voor dat je een strak getraind lichaam krijgt, het is ook een sociale interactie of een manier om te ontspannen. Sportscholen zijn in 2023 dan ook steeds meer een sociale ontmoetingsplek. Denk bijvoorbeeld aan alle fans van Kosso Nutrition die afspreken om samen te trainen.
Naast dat er meer gebruik wordt gemaakt van handige apps of tools bij of naast het sporten, gebruiken ook steeds meer mensen “wearable technologie”. Voorbeelden hiervan zijn smartwatches, hartslagmeters, GPS trackers of fitness trackers. De techniek die aan constant aan het verbeteren is, zorgt er dan ook voor dat prestaties of bewegingen beter kunnen worden gemeten.
Daarnaast worden er door een toenemend aantal mensen fitnesapps gebruikt. Ondanks dat deze al jarenlang op de markt zijn, hechten mensen meer waarde aan apps van kwaliteit, zo kan het fitnessen leuker of uitdagender gemaakt worden met de juiste digitale ondersteuning. Voorbeelden van apps zijn MyFitnessPal, Nike training Club of Apple Health. Deze worden voornamelijk gebruikt voor het bijhouden van trainingen en progressie of het aantal eitwitshakes dat je op een dag nodig hebt op jouw eiwitbehoefte te behalen.
En tot slot de laatste trend in 2023, het thuissporten. Tijdens de coronapandemie was bijna iedereen om thuis te sporten, maar ondanks dat iedereen weer naar de sportschool kan gaan, blijven een groot deel van de sporters regelmatig sporten vanuit thuis. Er worden niet meer zo vaak als tijdens de lockdown online sportlessen aangeboden, maar gepersonaliseerde home workouts worden zeker gestimuleerd. Omdat mensen steeds vaker kiezen voor een mix van de zweten in de sportschool en thuissporten, worden er weerstandsbanden, dumbbells, fitnessmatjes of zelfs hometrainers voor thuis aangeschaft. In combinatie met de fitness apps die er tegenwoordig worden aangeboden, kan een thuis workout zeker effectief zijn. Deze zullen dan ook het komend jaar niet uit het zicht verdwijnen!