Afbouwen met paffen doe je makkelijker met elektrisch roken

25 mrt 2021, 8:00 Entertainment
pixabay sigaret

Roken is zo 2020, een veelgebruikte zin door menig medemens als iemand weer een sigaret opsteekt. Hoe mooi zou het dan zijn om als roker van je nicotineverslaving af te komen. Hiervoor hebben we een stappenplan gemaakt om voor eens en altijd te stoppen met roken door gebruik van de elektronische sigaret. Heb je toch nog wat te paffen.

In de volksmond wordt het gebruik van een elektrische sigaret ook wel “dampen” of “vapen” genoemd. En de e sigaret is hotter dan ooit tevoren.

Kom af van je tabaksverslaving

De nadelen van het roken van tabak zijn al jaren bekend. Wereldwijd veroorzaakt tabak miljoenen sterfgevallen per jaar, en wordt er verwacht dat minstens de helft van tabakrokers hetzelfde lot staat te wachten. Daarnaast ondervinden rokers ook nog eens talloze lichamelijke klachten zoals “het rokersgebit”, hart- en vaatziektes, kortademigheid en nog vele andere nadelige symptomen.

Wat is een e-sigaret?

Maar voordat we het gaan hebben over hoe te stoppen met die verdomde tabaksigaret, eerst handig om te weten wat een e-sigaret is. De E-sigaret is een elektronisch apparaat waarin een vloeistof wordt verdampt en is een variant op het roken van traditionele tabak. De elektrische sigaret wordt vaak ingezet om te stoppen met het roken van traditionele tabak. Dit is mogelijk door de verschillende nicotinegehaltes in de vloeistof die gedampt kan worden. Hierdoor kan de E-smoker de nicotineverslaving langzaam afbouwen. Deze vloeistof wordt ook wel E-liquid of E-juice genoemd.

De dampervaring is voor ieder persoon anders, omdat ieder persoon zijn eigen wensen/smaak heeft. Daarbij komt kijken dat er beginnende en gevorderde dampers zijn. Ook hier geldt een ander advies voor. Deze combinatie van persoonlijke keuze en ervarenheid plus het immense aanbod van E-sigaretten vandaag de dag maakt de keuze voor vele mensen moeilijk.

Stap 1 – Je eerste e-sigaret aanschaffen

Vaak is de aankoop van je eerste e-sigaret het “make-or-break” moment. Een goed werkende starterset zou ervoor moeten zorgen dat je in een mum van tijd het apparaat kunt gebruiken – zonder teveel poespas. Kies daarom voor een erkend merk en vermijd goedkope rookpennen en imitatieproducten.

Stap 2 – Nicotinegehalte bepalen en e-liquids

Om je dampbeleving zo aangenaam mogelijk te maken is het verstandig om met verschillende nicotinegehaltes en smaken te spelen.

In Nederland komen de meeste e-liquids in flesjes van 10ml per stuk en in nicotinegehaltes van:

  • 3 mg/ml nicotine – Zeer laag (voor gelegenheids rokers)
  • 6 mg/ml nicotine – Laag (bij minder dan een pakje per dag)
  • 12 mg/ml nicotine – Gemiddeld (bij een pakje per dag)
  • 18 mg/ml nicotine – Hoog (bij meer dan een pakje per dag)

Vele ex-rokers starten op een nicotinegehalte van 12 mg/ml tot 18 mg/ml.

Het kiezen van de beste e-liquid smaak is volledig subjectief. Sommigen ex-rokers zijn op zoek naar een tabakssmaak, anderen hebben weer meer een voorkeur voor snoep of fruit smaken. Gelukkig is er in de dampwereld voor elk wat wils. Wij raden aan om zoveel mogelijk smaken te proberen en tussendoor voldoende af te wisselen. Dit maakt het overstapproces ook een stuk leuker en gemakkelijker.

Stap 3 – Neem je tijd om te stoppen met roken met een e-sigaret

Elektronisch roken komt zeer in de buurt van roken – maar is niet hetzelfde volgens gebruikers. Het kan dus lastig zijn om in het begin dezelfde voldoening uit een e-sigaret te halen als bij het roken van een sigaret. Probeer eerst een e-liquid die past bij jouw oude rookgedrag. Dit is een startpunt waarna je in eigen tempo kunt afbouwen naar een steeds lager nicotinegehalte. Probeer vooral niet te snel te dalen in nicotine als je merkt dat het lichaam behoefte heeft naar meer, Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Stap 4 Langzamerhand e-sigaret en nicotine afbouwen

Tja, wat valt er nog te zeggen. Geniet vooral van je e-sigaret. Bij e-sigaretten kun je langzamerhand het nicotinegehalte afbouwen. We weten dat we makkelijk praten hebben, zo’n stappenplan schrijven is makkelijker dan de uitvoering hiervan.

Delen met
Ook interessant