Elektrisch rijden toch minder populair, hoe komt dat?

17 apr , 10:58 Entertainment
depositphotos 570948440 s

Het is de grootste verandering in het autorijden deze eeuw: elektrisch rijden. Je kent het wel, je buurman heeft ineens een laadpaal in de tuin en in je leaseplan staan ineens elektrische auto’s vermeld. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de Volvo EX30 of de Volkswagen ID.3. Toch blijkt uit onderzoek dat er een keldering lijkt de komen in de groei in populariteit.

Maar als het zo duurzaam, snel en voordelig is, waarom is het dan ineens minder populair? Dit zou komen door de aanschafkosten van een elektrische auto. Veel mensen willen hierdoor niet meedoen aan de trend en zetten er zich zelfs soms hard tegen af.

Elektrisch rijden

Want dat elektrisch rijden debuut heeft gemaakt, is onoverkomelijk. Van de nieuw gekochte voertuigen in 2024 is namelijk 30% elektrisch. Ook zijn een groot deel van de nieuwe auto’s van automerken vaak elektrisch. Toch is de aanschaf van een elektrische auto wel duur. Want je kent het wel, je wilt een nieuwe auto kopen en trekt hiervoor bijvoorbeeld 30.000 euro uit, wat al een flinke hap is in je spaarrekening. Vervolgens kom je bij de veel te hippe autodealer en die vertelt je, met een lach op zijn gezicht, dat het nieuwe elektrische showpaardje toch 15.000 euro duurder is. Dan is de lol van elektrisch rijden er al veel sneller vanaf.

Plusjes en minnetjes

Al met al zitten er dus plusjes en minnetjes aan het kopen, onderhouden en rijden van een elektrische auto. Denk hierbij ook aan de brandstof, ik bedoel, elektriciteit. Een laadpaal installeren bij je huis is namelijk niet altijd mogelijk en het opladen duurt langer dan effe drie tientjes euro 95 in je Peugeot gooien. Ook dit zijn, volgens de ANWB, redenen dat mensen minder snel voor een EV kiezen. Toch zitten er natuurlijk ook voordelen aan elektrisch rijden. Het is namelijk goed voor onze planeet en uiteindelijk is rijden op stroom goedkoper dan rijden op fossiele brandstof. Het duurt alleen langer voordat jij hiervan de centen in je portemonnee ziet.

Delen met
Ook interessant