Eén glaasje alcohol blijkt nog veel slechter dan we dachten

07 dec , 16:00 Entertainment
depositphotos 182571904 xl

We kennen het allemaal wel: het is vrijdagavond en je hebt net je 9 tot 5 overleefd. Wat is het eerste wat je doet als je eindelijk thuis bent? Juist, je pakt een koud biertje uit de koelkast. En je denkt: "Ach, ééntje kan toch geen kwaad?" Nou, dat blijkt toch even goed tegen te vallen. Dr. Sermed Mezher, een voormalig NHS-arts, heeft slecht nieuws voor je, want dat ene biertje kan je hersenen behoorlijk wat schade toebrengen.

Dr. Mezher sprak hierover op TikTok, waar hij de bevindingen van een studie van de Universiteit van Oxford deelde. Daaruit bleek dat er helemaal geen veilige hoeveelheid alcohol bestaat, zelfs niet voor dat ene pilsje. De studie, die werd uitgevoerd onder 25.000 volwassenen, ontdekte dat regelmatige alcoholconsumptie ervoor zorgt dat je hersenschors dunner wordt. En dat is slecht nieuws, want dat deel van je brein is verantwoordelijk voor je geheugen, planning en zelfs voor je vermogen om je niet te bezatten.

Ethanol

Het maakt trouwens niet uit of je bier, wijn of sterke drank drinkt. Het gaat allemaal om ethanol, de stof die in alle alcohol zit. Dat is hier de overduidelijke boosdoener. De onderzoekers vonden geen bewijs dat de dranksoort invloed had op de schade aan je hersenen. Of je nu een biertje, een glaasje Pinot Grigio, of een vodka Sprite wegtikt, je hersenen krijgen dezelfde klap.

Stoppen met drinken

Gelukkig is er een positief punt: je hersenen kunnen zich herstellen. Als je stopt met drinken, begint je brein nieuwe cellen aan te maken om de schade te repareren. Maar zoals we kunnen verwachten wanneer je al jaren veel drinkt, is de schade misschien wat lastiger om te herstellen. Dus wil je je hersenen nog een paar jaar in topvorm houden? Misschien kun je dan beter voor een 0.0 flesje gaan.

Delen met
Ook interessant