De schrikbarende effecten van alcohol drinken in het vliegtuig

jun 08 , 18:58 Entertainment
depositphotos 467400396 s
Het lijkt een ritueel om de vakantie te beginnen met een paar drankjes. Het liefst starten we dan al op het vliegveld in de eerste beste bar. Hoe lekker we het ook vinden om een drankje te nuttigen in het vliegtuig. Een rood wijntje bij je eten of een gin-tonic voor de luxe poezen onder ons. Proosten op de dagen die voor je liggen, een beetje ontspannen, daar is toch niks mis mee.
We weten immers allemaal hoe we een feestje moeten beginnen, zelfs in het vliegtuig. Voor je het weet, val je een beetje tipsy in slaap en word je wakker in je eigen geboekte paradijs. Waarschuwingen volgen op deze gewoonte, want uit een recent onderzoek blijkt dat het drinken aan boord van een vlucht vóór je gaat slapen, een negatief effect op je gezondheid kan hebben.

Onderzoek

Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat de combinatie van alcohol en de lage cabinedruk op kruishoogte een rampzalig effect op je hart kunnen hebben. De studie, gepubliceerd op maandag 3 juni in het tijdschrift Thorax, legt uit dat wanneer passagiers in slaap vallen na een paar drankjes, hun zuurstofgehalte in het bloed daalt en hun hartslag toeneemt. Zelfs jonge, gezonde reizigers zijn hier niet immuun voor, aldus het onderzoek van het Institute of Aerospace Medicine.
Experts hebben 48 mensen, tussen de 18 en 40 jaar, gedurende twee nachten onderzocht om te zien wat het effect van drinken aan boord van een vliegtuig. Sommigen sliepen daarvoor in een slaaplaboratorium, terwijl anderen in een hoogtecel verbleven. Iedereen dronk alcohol voor een van de nachten. De combinatie van alcohol en cabinedruk leidde tot een daling van het zuurstofgehalte in het bloed en een stijging van de hartslag. Een paar drankjes tijdens een vlucht zijn dus een onderschat gezondheidsrisico.

Gezondheid

De mix van lage zuurstofconcentratie op grote hoogte en alcohol verstoort de slaapkwaliteit, belast onder andere het hart en veroorzaakt langdurig lage bloedzuurstofwaarden. Er wordt daarom geadviseerd geen alcohol te drinken tijdens een vlucht, zelfs als je gezond bent. De effecten zijn sterker dan verwacht en kunnen al bestaande medische aandoeningen verergeren.
Jonge en gezonde vakantiegangers zullen waarschijnlijk geen ernstige schade aan hun hart ondervinden van drinken tijdens een vlucht, maar ook voor hen wordt aangeraden om geen alcohol te drinken in het vliegtuig omdat er toch een risico bestaat. Misschien toch maar een sapje pakken? Al is dat misschien wel stukken minder gezellig om de vakantie in te luiden.
Delen met
Ook interessant