Denk je er wel eens aan om wat duurzame stappen in je leven te gaan zetten? Hoewel je er zelf wel een beeld bij hebt, blijf je het lastig vinden op die eerste stappen te zetten. Dat is niet erg, zolang je uiteindelijk maar ergens begint en het eerste kleine stapje zet. Met onderstaande tips kom je al een heel eind. Bedenk dat het uiteindelijk begint bij het begin. Je hoeft niet direct van 0 naar 100 te gaan om een goed resultaat te behalen. Juist door klein te beginnen ga je het langer volhouden en daar gaat het uiteindelijk om.
Het begint bij bewustwording
Bij de meeste veranderingen die je in je leven wilt maken begint het bij bewustwording. Het feit dat je dit artikel leest zegt eigenlijk al genoeg. Het zegt iets over jou en dat je bewust begint te worden van je gedrag en dat je daarin graag duurzamere keuzes wilt maken. Heb je hier helemaal niks mee of vind je het niet interessant dan zou je dit artikel hebben overgeslagen. Dat je er bewust mee bezig bent, is al een hele goede stap, er is iets gaande binnen in je brein en een zaadje is geplant. Zolang je het diep van binnen maar echt wilt, gaat het je uiteindelijk lukken.
Bewuster consumeren
Eén van de grootste onderdelen waarin we grote stappen kunnen maken wat betreft duurzaamheid is ons koopgedrag. We kopen veel en vaak. Bovendien laten we enorm veel dingen, helemaal in deze tijd natuurlijk, thuis bezorgen waardoor er ook nog eens de hele dag door bezorgbusjes door het land rijden. Een goede eerste stap in de richting naar een duurzamer leven is dus het veranderen van je consumentengedrag. Bij elke koop die je wilt maken moet je je afvragen of het echt nodig is. Heel vaak is het antwoord nee. Daarnaast kun je voor de aankopen die je wel moet doen eerst kijken naar een tweedehands optie. Heel veel producten kun je eenvoudig nog een tweede leven gunnen. Vind je het lastig om kleding tweedehands te kopen omdat je het geen prettig idee vindt dat iemand anders ze al heeft aangehad, denk dan eens aan een ander onderdeel waar je tweedehands kunt shoppen, zoals bijvoorbeeld tweedehands meubels . Kasten, tafels, stoelen, ze zijn goed te reinigen en wanneer het meubels van goede kwaliteit betreft, kunnen ze vaak nog een leven lang mee. Bedenk wel dat tweedehands niet perse altijd goedkoper is. Vooral voor echt goede stukken betaal je soms wat meer dan wanneer je naar een grote woonketen gaat. Maar met juist met die keuze kun je het verschil maken, beter iets meer betalen voor een stuk dat lang meegaat (en dus een tweede leven krijgt) dan weinig betalen voor snel consumeren. Sla het vlees eens over
Ben je een echte vleesliefhebber, dan hebben we minder goed nieuws voor je. Minder vlees eten is namelijk echt een goede optie om je impact op het klimaat te verminderen. Kies dus vaker voor een vegetarische maaltijd. Je kunt het vlees vervangen voor een vegetarische variant zoals een vega worst, maar je kunt ook extra peulvruchten of bijvoorbeeld tofu of tempeh toevoegen aan je maaltijd. Zeker door bijvoorbeeld een pastagerecht is het echt heel goed te doen om het vlees te vervangen of weg te laten, je proeft, zeker na een tijdje, nauwelijks nog verschil. Ook bij de lunch kun je de boterham met vlees eens vervangen voor bijvoorbeeld hummus, ei of kaas. Je kunt ook een stap verder gaan en voor een volledig plantaardige, oftewel vegan, optie kiezen. Zet de verwarming een graadje lager
Deze eenvoudige tip scheelt je niet alleen op jaarbasis behoorlijk wat in de portemonnee, maar zorgt ook nog eens voor een flink lagere uitstoot, wat dus ook nog eens een goede duurzame keuze is. Zeker nu de energieprijzen de pan uitstijgen is een graadje lager helemaal aantrekkelijk. Zet je normaal gesproken de verwarming op 20 graden? Draai hem dan een stukje lager naar 19. En zeg nou zelf, een graadje lager moet kunnen toch? Een goede oplossing wanneer je het toch net iets te koud vindt, is eenvoudig genoeg een lekkere warme trui aantrekken. In de slaapkamer kom je eigenlijk alleen maar ‘s nachts, dus de verwarming hier aanzetten is helemaal niet nodig. Om je bed toch wat op te warmen kun je er voordat je naar bed gaat een warme kruik in leggen of simpelweg een dekentje extra neerleggen.