Huldiging Oranje in Amsterdam heel dichtbij, zo zag het er in '88 uit

jul 10 , 10:55 Entertainment
schermafbeelding 2024 07 10 102013
De spanning is te snijden en de Oranjegekte neemt ongekende vormen aan. Als onze mannen vanavond Engeland van de mat vegen en zondag Europees kampioen worden, kunnen we ons opmaken voor een volksfeest in Amsterdam. Gemeente Amsterdam en de KNVB hebben de handen ineen geslagen en alvast een datum geprikt: dinsdag 16 juli 2024.
Vanavond staat het Nederlands elftal tegenover Engeland in een allesbeslissende halve finale om 21.00 uur. Mocht Oranje de Engelsen verslaan, wacht zondag de grote finale tegen Spanje. Tijd om revanche te nemen voor ons zure verlies in 2010, of niet dan?

Huldiging Amsterdam

Als Oranje erin slaagt om zondag de Europese titel binnen te slepen, zal de huldiging plaatsvinden op dinsdag 16 juli. De KNVB en de gemeente Amsterdam zijn druk in overleg om dit tot in de puntjes te regelen. Een huldiging is namelijk niet zomaar een feestje; het vergt serieuze planning en voorbereiding. Ze moeten er tenslotte voor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt voor onze helden en de duizenden fans die naar de stad zullen afreizen. Wij hebben het gevoel namelijk dat de Oranjekoorts in jaren niet zo aanwezig is geweest.

Alleen bij een titel

De huldiging gaat alleen door bij het behalen van de Europese titel. Dit keer is er geen prijs voor de tweede plaats, in tegenstelling tot 2010 toen Nederland na het verliezen van de WK-finale tegen Spanje toch groots werd onthaald met een rondvaart door de grachten. Toen kwamen meer dan 700.000 mensen naar de stad om het elftal te zien. Wij gaan er eigenlijk wel vanuit dat als we het EK winnen het een soort Koningsdag 2.0 wordt.

Beelden '88

De laatste keer dat Nederland Europees kampioen werd, was in 1988. Toen won Oranje met 2-0 van de Sovjet-Unie in een legendarische finale in München. Dat toernooi scoorde Van Basten die duizelingwekkende volley. Het toernooi vond toen ook plaats in Duitsland. Koeman was er toen ook bij, dus wij zien alleen maar ingrediënten voor een herhaalrecept van 1988. De beelden van de huldiging in 1988 staan nog in het geheugen gegrift en wie weet herhalen we dat mega feest binnenkort in Amsterdam.
Zo zag de huldiging er uit in 1988 in ons kikkerlandje. Hou je hart vast mensen, want deze week wordt historisch!
Delen met
Ook interessant