1. Home
  2. Betekent 2024 het einde van legale designer drugs?

Betekent 2024 het einde van legale designer drugs?

07 feb , 8:00 Entertainment
depositphotos 196662110 xl
Grote kans dat je er weleens van gehoord hebt of misschien wel gebruikt hebt: designer drugs. Deze (vooralsnog) legale drugs is al jarenlang een doorn in het oog van de politie en het OM, die het graag zo snel mogelijk willen verbieden. Tegenstanders zeggen echter dat er nauwelijks incidenten zijn met deze drugs en dat een verbod juist averechts kan werken. De Tweede Kamer buigt momenteel over een wetsvoorstel om de drugs tóch te verbieden. Maar is dat wel zo verstandig?

Het kat-en-muisspel

Al jarenlang spelen producenten en het OM een kat-en-muisspel over designer drugs. Als een stof populair wordt, dan probeert het OM de stof op de opiumlijst te zetten zodat die verboden wordt. Producten kunnen echter de stof een klein beetje aanpassen, waardoor dit verbod niet meer voor hen geldt.
Een voorbeeld hiervan is 4-MMC. Dit was jaren geleden populair onder vooral twintigers, die zo op een legale manier drugs konden kopen. Toen 4-MMC verboden werd, dook het broertje van deze stof al snel op: 3-MMC. Inmiddels is óók 3-MMC verboden, maar kan je bijvoorbeeld nog wel legaal het soortgelijke 2-MMC kopen , waarbij webshops zeggen dat je morgen de drugs al in huis kunt hebben.

De voor- en de tegenstanders van een verbod

Deze praktijken frustreren de politie en het OM, die graag willen zien dat er een geheel verbod komt op soortgelijke stoffen. Die frustratie is helemaal groot wanneer ze voor honderden kilo’s aan grondstoffen vinden, maar deze moeten teruggeven aan de eigenaar, omdat het legale designer drugs blijken te zijn.
In Duitsland en België gelden er al verboden voor designer drugs, en in 2024 gaat de Tweede Kamer zich buigen over een wetsvoorstel om dit in ons land ook te verbieden.
Maar heeft zo’n verbod wel zin? Tegenstanders van het verbod zeggen van niet. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema pleitte onlangs zelfs nog voor een regulering van drugs. De ‘ war on drugs’ zou namelijk een niet te winnen strijd zijn. Met een verbod op designer drugs, komen er namelijk alleen maar meer drugs (en dus geld) in de handen van criminelen.

Het einde voor designer drugs?

Dit jaar lijkt de Tweede Kamer de knoop eindelijk door te hakken. Blijven de stoffen legaal verkrijgbaar of gaan ze de illegaliteit in? De partijen die de verkiezingen gewonnen hebben, lijken niet zoveel te zien in een liberaal drugsbeleid. Hierdoor lijkt het er steeds meer op dat in 2024 de stoffen verboden worden. De politie en het OM zullen hier ongetwijfeld tevreden mee zijn. Maar of het ook goed is voor de gebruikers, die voortaan weer de straat op moeten om illegaal drugs te kopen, blijft nog altijd de vraag.
Delen met
Ook interessant