De Mannenpil: waar blijft dat magische pilletje?

24 feb , 10:33 Entertainment
depositphotos 613863682 xl

Anticonceptie? Dit is toch iets waar vrouwen zich alleen druk om horen te maken? Natuurlijk kennen we de klassiekers: condooms en sterilisatie. Maar de mannenpil, waar blijft deze dan? Terwijl vrouwen tegenwoordig veel opties hebben, blijft de pil voor de man een beetje mysterieus. We duiken in de wereld van anticonceptie voor mannen en vertellen je alles wat je moet weten over de mannenpil.

De mannenpil is al jarenlang in ontwikkeling, maar de echte doorbraak laat nog op zich wachten. Volgens Ineke van der Vlugt, programmamanager anticonceptie en abortus bij Rutgers, komt dat doordat de farmaceutische industrie nooit echt geïnteresseerd is geweest in mannenanticonceptie.

'Er zou nauwelijks een markt voor zijn. De industrie kijkt vooral of iets winstgevend is, en de mannenpil zien ze op dit moment niet als winstgevend. Uit onderzoek is wel gebleken dat de interesse in mannenanticonceptie groeit in geëmancipeerdere landen, maar wereldwijd blijft dit nog beperkt.'

Obstakels mannenpil

Misschien wist je dit niet, maar vrouwen maken per cyclus één eicel aan, terwijl mannen per zaadlozing miljoenen zaadcellen produceren. Om dat proces te stoppen of te blokkeren, moet je ingrijpen in de hormoonhuishouding. Dit kan leiden tot minder testosteron, spierafname en zelfs tragere baardgroei.

En zelfs als er een mannenpil komt, blijft de vraag: is het veilig genoeg?

Welke opties zijn er dan?

Gelukkig staat de wetenschap niet stil en wordt er gewerkt aan verschillende vormen van anticonceptie voor mannen. Dit zijn een paar veelbelovende opties:

  • Hormonale gel: smeer ‘m dagelijks op je schouders en je spermaproductie daalt.
  • Injectie: een prik die de spermaconcentratie verlaagt. Klinkt pijnlijk, maar het schijnt te werken.
  • Niet-hormonale gel: een injecteerbare gel die je zaadleiders blokkeert. Geen sperma, geen baby’s.

Wanneer kunnen we het slikken?

Hierin speelt geld een grote rol, want elke nieuwe onderzoeksfase kost bakken met geld. Ook zitten de meeste opties nog in de testfase en het kan jaren duren voordat er iets op de markt komt. Dus nog even geduld, mannen. De mannenpil zal zeker komen…Alleen niet vandaag of morgen.

Misschien tijd om verantwoordelijkheid te nemen

Driekwart van de mannen onder de 30 voelt zich verantwoordelijk voor anticonceptie, maar slechts 30% doet er daadwerkelijk iets mee. Volgens expert Ineke van der Vlugt schuiven veel mannen de verantwoordelijkheid nog te vaak af op vrouwen. Vrouwen dealen met de stress en de bijwerkingen, terwijl mannen nergens last van hebben.

Zolang jij nog geen vader wilt worden, is het belangrijk om goed na te denken over anticonceptie, van beide kanten. Hoe sneller mannen meer opties krijgen, hoe relaxter iedereen van seks kan genieten.

Tot die tijd kan een condoom geen kwaad.

Delen met
Ook interessant