De aarde verandert van kleur en dat is wel heel gek

18 feb 2024, 18:00 Entertainment
depositphotos 6579002 s

In een tijdperk waarin we streven naar een ‘groenere’ aarde, is dat iets te letterlijk genomen. Wetenschappers hebben ontdekt dat de aarde groener kleurt en delen hun bezorgdheid hierover. Deze veranderingen lijken samen te hangen met door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Die groene kleur is totaal niet goed, al zou je denken van wel.

We verwachten misschien allemaal dat de oceaan blauw is, maar dat is niet persé het geval. Onderzoekers hebben eerder vastgesteld dat gebieden dicht bij de evenaar, met name de tropische wateren, in de loop van de tijd steeds groener worden. Ook het land vertoont een toename in groen, als gevolg van een stijgende plantengroei.

Toename in planten

Niet alleen in onze woonkamers , maar echt overal ter wereld – op land en in de oceanen – zien we veel meer planten groeien. NASA heeft gemeld dat de CO2-inhoud in de lucht in de afgelopen twee eeuwen met ongeveer 50 procent is toegenomen. Aangezien planten CO2 consumeren, helpt de hoeveelheid in de atmosfeer de vegetatie te laten groeien. Hoewel we denken te weten waarom het land groener wordt, is het niet duidelijk waarom hetzelfde gebeurt met de zee. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de schuld bij fytoplankton. Het kan zijn dat het is toegenomen of dat dit plantaardige organisme zelf groener is geworden. Het antwoord hierop blijft onduidelijk, waar NASA meer onderzoek naar gaat doen door het lanceren van een nieuwe satelliet.

Zorgen over de aarde

De vergroening komt met enkele voordelen, maar geeft ook reden tot zorgen. Als je vanuit de ruimte naar onze planeet kijkt, lijkt het misschien allemaal groen en welvarend, maar de waarheid is minder simpel. Meer planten die meer CO2 consumeren, kunnen helpen bij het compenseren van enkele gevolgen van klimaatverandering. Ook al zien we meer planten, betekent dat niet meteen dat bossen en andere ecosystemen herstellen. De zorgen gaan over de beperking van de satellietbeelden, er kan maar moeilijk onderscheiden worden wat de verschillende soorten vegetatie zijn, zoals regenwoud en akkerbouw. Van bovenaf kan het er groen uitzien, terwijl ze eigenlijk onderhouden worden door intensiefgebruik van water, chemicaliën en kunstmest, wat schadelijk kan zijn voor het milieu. Het gras is niet altijd groener aan de overkant.

Delen met
Ook interessant